Profil osobnosti

Foto: Elena Händler

Elena Händler

13. 1. 1949

vážna hudba
klavír, klavírna spolupráca

Bio

Bio

1964 – 1970
Konzervatórium v Bratislave (klavír – Eva Pappová), titul Najlepší absolvent roku
1970 – 1975
VŠMU (klavír – Ivan Palovič)
1982 – 1986
VŠMU (umelecká ašpirantúra – Miloslav Starosta)
1975 – 1989
členka komorného dua s huslistom Petrom Michalicom
od 1975
odborná asistentka na Katedre klávesových nástrojov VŠMU
od 1986
odborná asistentka na Katedre komornej hry a klavírnej spolupráce VŠMU (od 2000 docentka)
1994 – 1998
komorná partnerka inštrumentalistov a spevákov na Musikakademie TIJI/UNESCO (majstrovské kurzy v nemeckom Mitterfelse)
od 2002
pedagogička Europäische Musikakademie Schengen v Luxemburgu

Bibliografia

  • Kolář, Robert: Európska hudobná akadémia Bratislava-Schengen
    2011 Hudobný život 2011, č. 7-8, s. 9
  • Medelský, Borivoj: Koncert najlepších účastníkov Musica Arvenzis 2007
    2007 Hudobný život roč. 39, 2007, č. 9, s. 5
  • Čížik, Vladimír: Elena Händler-Lazarovová
    2002 Slovník slovenského koncertného umenia I, Hudobné centrum, Bratislava 2002, s. 58-60
    (ISBN 80-88884-39-X)
  • –m–: Husľový recitál
    2. 3. 2001 Večerník 2. 3. 2001
  • Čížik, Vladimír: Z dní Európy
    2001 2001, č. 7–8, s. 38
  • Ursínyová, Terézia: Recenzie CD. Romantická pieseň
    1997 1997, č. 18, s. 10
  • Čížik, Vladimír: Štockholmské kvarteto
    1993 1993, č. 18, s. 4
  • Blahynka, Miloslav: Program náročný aj príťažlivý
    1993 1993, č. 13–14, s. 7
  • Čížik, Vladimír: Prehliadka slovenského koncertného umenia Žilina
    1989 1989, č. 9, s. 4
  • Čížik, Vladimír: Nová slovenská hudba. Komorný koncert (interpretácia Burlasovej Klavírnej sonáty Matici slovenskej)
    1989 1989, č. 6, s. 5
  • –dj–: Staccato. Elena Michalicová ako partnerka švédskeho huslistu Christiana Berquista
    1987 1987, č. 24, s. 2
  • Berger, Igor: BHS. Komorné koncerty (vystúpenie Eleny a Petra Michalicovcov)
    1985 1985, č. 21, s. 8
  • Čížik, Vladimír: Prehliadka slovenského koncertného umenia ´84
    1984 1984, č. 9, s. 3
  • Truhlářová, Agneša: Hudba povznáša a zbližuje. Hovoríme s Elenou a Petrom Michalicovcami
    10. 8. 1978 Nové slovo 10. 8. 1978, s. 16
  • Michalová, Eva: Recitál Petra Michalicu
    1976 1976, č. 8, s. 5
  • Čížik, Vladimír: Absolventka VŠMU. Elena Michalicová
    1975 1975, č. 14, s. 7

Diskografia

  • Foto: Romantic Song/Romantická pieseň [Brahms, Dvořák, Chopin, Tchaikovsky, Schneider-Trnavský] ROMANTIC SONG/ROMANTICKÁ PIESEŇ [BRAHMS, DVOŘÁK, CHOPIN, TCHAIKOVSKY, SCHNEIDER-TRNAVSKÝ]
    1997 CD – Opus 912591-2
    1. Johannes Brahms:
      Eva Blahová (s), Elena Händler (pf)

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Vladimír Bokes: Sonatína pre husle a klavír, op. 16a
    19. 3.
    1985
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Grasalkovičov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Peter Michalica (vn), Elena Händler (pf)
  • Ilja Zeljenka: Tri kusy pre Nato Gabunijovú
    pre husle a klavír
    19. 3.
    1985
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Grasalkovičov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Peter Michalica (vn), Elena Händler (pf)
  • Ladislav Burlas: Lyrická hudba
    pre klavír
    17. 2.
    1981
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Týždeň novej slovenskej hudobnej tvorby, Koncertná sieň Československého rozhlasu, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Elena Händler (pf)
  • Jozef Malovec: Canto di speranza
    13. 10.
    1980
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Bratislavské hudobné slávnosti, Koncertná sieň SF, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Peter Michalica (vn), Elena Händler (pf)
  • Ladislav Burlas: Sonatína
    pre klavír
    21. 2.
    1980
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Koncertná sieň Československého rozhlasu, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Elena Händler (pf)


« späť na zoznam Aktualizované: 03. 04. 2017