Profil osobnosti

Foto: Elena Šarayová

Elena Šarayová

15. 6. 1943 Zvolenská Slatina

vážna hudba
dirigovanie, zborové dirigovanie
pedagóg – dirigovanie

Bio

Bio

1960 – 1964
Konzervatórium v Bratislave (klavír – Mikuláš Strausz, kompozícia – Andrej Očenáš, dirigovanie – Kornel Schimpl)
1964 – 1969
VŠMU (orchestrálne dirigovanie – Ľudovít Rajter, vokálne dirigovanie – Ján Strelec a Juraj Haluzický, oratoriálne a kantátové dirigovanie – Ján Mária Dobrodinský)
-
pedagogička dirigovania na VŠMU

Šarayová je prvou slovenskou profesionálnou dirigentkou. Od roku 1967 spolupracuje s Bratislavským detským zborom ako dirigentka, v roku 1980 prevzala po Jurajovi Haluzickom aj funkciu umeleckej vedúcej, od roku 1983 vedie zbor v spolupráci so svojím synom Ondrejom Šarayom. V roku 1969 bola spoluzakladateľka Dámskeho komorného orchestra, kde pôsobí ako umelecká vedúca a dirigentka. V rokoch 1971 – 1986 viedla Spevácky zbor slovenských učiteliek Ozvena. S týmito telesami sa predstavila na viac ako 2000 koncertoch doma i v zahraničí (takmer celá Európa, Kanada, Japonsko, USA).

Popri koncertnej činnosti sa venuje pedagogickej práci. Vyučuje dirigovanie na VŠMU v Bratislave. Je pozývaná ako lektorka dirigentských kurzov a tiež ako členka súťažných porôt.

Bibliografia

  • Šišková, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2013 Hudobný život roč. XLV, 2013, č. 1-2, s. 4
  • Puťorová, Lillian: Recenzie : Dámsky komorný orchester
    2011 Hudobný život 2011, č. 3, s. 36-37
  • Ursínyová, Terézia: Dámsky komorný orchester v zrelom veku
    2009 Hudobný život roč. XLI, 2009, č. 11-12, s. 6
  • Sternová, Mária: Naša Elena Šarayová-Kováčová
    2008 Centrum Novum roč. XVIII, 2008, č. 13, s. 3
  • Capková, Alžbeta: Bratislavský detský zbor má 40 rokov
    2002 Bratislavské noviny 21.11 2002
  • Jedličková, Petra: "Otroci" hudby : návšteva u Šarayovcov, kde je profesia koníčkom
    1999 Život roč. 49, 1999, č. 26, s. 6-7
  • Ursínyová, Terézia: Elena Kováčová-Šarayová
    1993 Hudobný život roč. 25, 1993, č. 12, s. 2
  • Kováčová-Šarayová, Elena; Ursínyová, T.: Ostrovy večnej jari : Pri čiernej káve s dirigentkou Elenou Šarayovou-Kováčovou
    1992 Večerník 13.3. 1992, č. 52, s. 6-7
  • Pellegi, Pavol; Kováčová-Šarayová, Elena: Najradšej až do penzie : Rozhovor s Elenou Šarayovou-Kováčovou umeleckou vedúcou a dirigentkou Bratislavského detského zboru
    1992 Večerník 11.11. 1992, č. 221, s. 5
  • Fecsková, Silvia: VIII. hudobná jeseň Jozefa Grešáka
    1989 Spravodajca Bardejov, november 1989, s. 21-27
  • Kyselová, Eleonóra; Šarayová-Kováčová, Elena: O hudbe a zborovom speve
    1988 Hudobný život roč. 20, 1988, č. 1, s. 4
  • Truhlářová, Agneša; Truhlářová, Alžbeta; Šarayová-Kováčová, Elena: O dobré sa treba starať
    1987 Slovenka roč. 39, 1987, č. 9, s. 32
  • Kyselová, Eleonóra; Šarayová-Kováčová, Elena: Podchytiť záujem detí o hudbu
    1987 Rytmus roč. 38, 1987, č. 12, s. 4-5
  • Truhlářová, Agneša: Duša troch zborov
    1986 Nedeľná Pravda roč. 19, 1986, č. 49 , s. 6
  • Ursínyová, Terézia: Jubilantská previerka
    1985 Hudobný život 1985, č. 4, s. 3
  • Hornoveská, Ľuba: XIV. slávnosti zborového spevu a súťaž o Zlatý veniec mesta Bratislavy
    1985 Hudobný život 1985, č. 13, s. 7
  • staccato
    1985 Hudobný život 1985, č. 13, s. 2
  • Kováčová-Šarayová, Elena; Ťapajová, Elena: Najkrajší dar je pieseň : O práci a rodine hovoríme s dirigentkou Elenou Šarayovou-Kováčovou
    1984 Večerník 9.3. 1984, č. 50, s. 6
  • Čunderlíková, Eva: K jubileu Bratislavského detského zboru pri MDKO : Po dvadsiatich rokoch
    1983 Hudobný život 1983, č. 4, s. 1 a 7
  • Polakovičová, Viera: Zborový cyklus
    1983 Hudobný život 1983, č. 19, s. 4
  • (sf): staccato
    1982 Hudobný život 1982, č. 9, s. 2
  • Šarayová-Kováčová, Elena; Hurajová, Eleonóra: Hudba, ktorá je v nej
    1982 Smena 9.10. 1982, č. 240, s. 6
  • Bratislavské hudobné slávnosti ´82 : Slávnostné otvorenie
    1982 Hudobný život 1982, č. 20, s. 1
  • -Eka-: Defilé zborového spevu
    1982 Hudobný život 1982, č. 15, s. 4
  • Cenková, Katarína: V. žilinský festival komorných orchestrov
    1982 Hudobný život 1982, č. 14, s. 5
  • Šarayová-Kováčová, Elena; Petrík, Marián: Japonsko tlieskalo našim deťom
    1981 Slovensko roč. 5, 1981, č. 2, s. 19
  • Berger, Igor: Zlatý veniec mesta Bratislavy
    1981 Hudobný život 1981, č. 9, s. 2
  • staccato
    1981 Hudobný život 1981, č. 7, s. 2
  • Werner, Ivan; Šarayová-Kováčová, Elena: Ťažisko v práci s deťmi : Vyznanie prvej slovenskej dirigentky
    1981 Sloboda 23.4. 1981, č. 17, s. 4
  • -ako-: Jedna z úspešných prehliadok
    1981 Hudobný život 1981, č. 16, s. 4
  • Čobejová, Markéta: Žilinská zborová súťaž "Mládež spieva ´81"
    1981 Hudobný život 1981, č. 14, s. 2
  • Šarayová-Kováčová, Elena; Weisser, Ladislav: Hudba sprevádza môj život
    1980 Rytmus roč. 31, 1980, č. 3, s. 32-33
  • Šarayová, Elena; Buzoga, Michal: Hlasy nešetria
    1979 Slovensko roč. 3, 1979, č. 2, s. 22
  • Žáry, Ivan: Ženské sóla
    1979 Smena 1.12. 1979, č. 284, s. 6
  • Földešová, Marta: Prehliadka komorných telies a súborov
    1979 Hudobný život 1979, č. 17, s. 2
  • Čurilla, Štefan: Košické predjarie
    1976 Hudobný život 1976, č. 9, s. 5
  • -mpk-: Slovenskí umelci v zahraničí
    1976 Hudobný život 1976, č. 3, s. 4
  • Potočár, Jozef: Na čiernomorskom pobreží
    1975 Hudobný život 1975, č. 17, s. 2
  • Duffek, Kornel: Z domova
    1974 Hudobný život 1974, č. 11, s. 2
  • Ehrenbergerová, A.: Ozvena
    1972 Hudobný život 1972, č. 10, s. 2
  • V. Č.; Šarayová-Kováčová, Elena: Orchester neobyčajného obsadenia
    1971 Hudobný život 1971, č. 2, s. 8
  • Vopařil, Josef: Glosár
    1971 Hudobný život 1971, č. 15, s. 2
  • -vk-: Detský rok a Slniečko
    1970 Hudobný život 1970, č. 4, s. 4
  • Móži, Alexander: Hudobná výchova vo svetle súčasnej doby
    1970 Hudobný život 1970, č. 15, s. 7
  • Sedlický, Tibor: Elena Kováčová-Šarayová
    K dejinám zborového spevu na Slovensku 3, Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici, Banská Bystrica
  • Personálna bibliografia
  • Naposledy Petrovi Hradilovi (29.4.1940-24.7.2001)
    2001 Hudobný život roč. 33, 2001, č. 9, s. 4
  • Detské hlasy zo Slovenska
    1980 Večerník 24.9. roč. 25, 1980, č. 188, s. 5
  • Anjelské hlasy zo Slovenska : Bratislavský detský zbor v Japonsku
    1980 Hudobný život roč. 12, 1980, č. 19, s. 6

Diskografia

  • Foto: Dámsky komorný orchester DÁMSKY KOMORNÝ ORCHESTER
    2011 CD – Diskant DK 0134-2131
    1. Baldassare Galuppi: Concerto a quattro č. 2 G dur
      Dámsky komorný orchester, Elena Šarayová (dir.)
    2. Antonio Vivaldi: Sinfonia č. 2 G dur
      Dámsky komorný orchester, Elena Šarayová (dir.)
    3. Johann Sebastian Bach: Air zo Suity D dur BWV 1068
      Dámsky komorný orchester, Elena Šarayová (dir.)
    4. Johann Sebastian Bach: Koncert pre klavír (čembalo) a orchester d mol BWV 1052
      Dana Šašinová (pf), Dámsky komorný orchester, Elena Šarayová (dir.)
    5. Ivan Hrušovský: Vznešené tance levočské
      Dámsky komorný orchester, Elena Šarayová (dir.)
    6. Ilja Zeljenka: Musica slovaca
      Peter Šaray (vn), Dámsky komorný orchester, Elena Šarayová (dir.)
  • Foto: Bratislavský detský zbor BRATISLAVSKÝ DETSKÝ ZBOR
    2000 CD – Diskant DK-0054-2 231
    1. Michael Haydn: Anima Nostra
      Helena Veselská (s), Veronika Fialová (ms), Mária Henselová (a), Bratislavský detský zbor, Katarína Kováčová (org), Dámsky komorný orchester, Elena Šarayová (dir.)
    2. Wolfgang Amadeus Mozart: Ave Verum
      Bratislavský detský zbor, Katarína Kováčová (org), Dámsky komorný orchester, Elena Šarayová (dir.)
    3. Giovanni Battista Pergolesi: Stabat Mater
      Bratislavský detský zbor, Elena Šarayová (dir.)
    4. André Caplet: Sanctus
      Bratislavský detský zbor, Ondrej Šaray (dir.)
    5. Benjamin Britten: Procession
      Bratislavský detský zbor, Nataša Bezeková (pf), Elena Šarayová (dir.)
    6. Béla Bartók: Blúdenie
      Bratislavský detský zbor, Ondrej Šaray (dir.)
    7. Paraškev Chadžijev: Festivalový valčík
      Bratislavský detský zbor, Nataša Bezeková (pf), Ondrej Šaray (dir.)
    8. Nakato Jošinoo: Pieseň šťastných detí
      Bratislavský detský zbor, Nataša Bezeková (pf), Elena Šarayová (dir.)
    9. Kabalevskij Dmitrij: Dobrú noc
      Bratislavský detský zbor, Nataša Bezeková (pf), Elena Šarayová (dir.)
    10. Klement Slavický: Jarný kolotoč
      Bratislavský detský zbor, Marta Braunsteinerová (fl), Nataša Bezeková (pf), Ondrej Šaray (dir.)
    11. Ivan Hrušovský: Malé letné hry – Letná hra
      Bratislavský detský zbor, Ondrej Šaray (dir.)
    12. Ivan Hrušovský: Malé letné hry – Bystrina
      Bratislavský detský zbor, Ondrej Šaray (dir.)
    13. Eugen Suchoň: V marci ESD 90 – Lastovičky
      Bratislavský detský zbor, Elena Šarayová (dir.)
    14. Eugen Suchoň: Aká si mi krásna ESD 51a
      Bratislavský detský zbor, Elena Šarayová (dir.)
    15. Ladislav Burlas: Padá lístie zlaté – Mamka
      Bratislavský detský zbor, Ondrej Šaray (dir.)
    16. Oto Ferenczy: Detské obrázky – Máj
      Bratislavský detský zbor, Elena Šarayová (dir.)
    17. Jaroslav Křička: Uspávanka z kopaníc
      Bratislavský detský zbor, Elena Šarayová (dir.)
    18. Tibor Andrašovan: Zima na dedine – Vetríček studený
      Bratislavský detský zbor, Ondrej Šaray (dir.)
    19. Tibor Andrašovan: Zima na dedine – Bol jeden gajdoš
      Bratislavský detský zbor, Ondrej Šaray (dir.)
    20. Miroslav Raichl: Tancuj, tancuj
      Bratislavský detský zbor, Nataša Bezeková (pf), Elena Šarayová (dir.)
  • Foto: Leoš Janáček: The Cunning Little Vixen LEOŠ JANÁČEK: THE CUNNING LITTLE VIXEN
    1981 CD – Decca Records 417 129-2

    Lucia Popp Eva Randová Dalibor Jedlička a ď. Wiener Philharmoniker dirigent Sir Charles Mackerras Wiener Staatsopernchor zbormajster Helmut Froschauer Bratislavský detský zbor zbormajsterka Elena Šarayová
    1. Leoš Janáček:
      Elena Šarayová (zbm.), Lucia Popp (s)
  • Foto: Organová nálada ORGANOVÁ NÁLADA
    CD – Agentúra AP Projekt
    1. :
      Anna Predmerská-Zúriková (org), Peter Mikuláš (b), Juraj Bartoš (tr), Elena Šarayová (dir.2), Dámsky komorný orchester
  • Foto: Spievajže si, spievaj IV SPIEVAJŽE SI, SPIEVAJ IV
    LP – Opus 9119 0861

    Bratislavský detský zbor, zbormajsterka Elena Kováčová-Šarayová Slovenský filharmonický zbor a orchester, dirigent Jan Mária Dobrodinský
    1. :
      Elena Šarayová (zbm.), Bratislavský detský zbor, Slovenský filharmonický zbor

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Ladislav Kupkovič: Obetiam 11. marca 2011 (Obetiam Fukušimy)
    pre sláčikový orchester
    23. 12.
    2012
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nedeľné matiné v Galérii mesta Bratislavy, Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Dámsky komorný orchester, Elena Šarayová (dir.)
  • Ladislav Kupkovič: Do hory, do lesa
    Kytica vianočných piesní pre detský zbor, sláčiky, dve flauty a bicie
    14. 12.
    2005
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Koncertná sieň Slovenskej filharmónie, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Bratislavský detský zbor, Elena Šarayová (zbm.), Mládežnícky zbor Echo, Ondrej Šaray (zbm.), Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala, Ewald Danel (dir.)
  • Ľuboš Bernáth: Sila pravdy
    Malá kantáta pre bas sólo, miešaný zbor, čembalo (klavír) a sláčikový orchester
    7. 2004 Prvé uvedenie na Slovensku
    Nitra, SK
    INTERPRETI: Elena Šarayová (dir.)
  • Ladislav Kupkovič: Chaconne G dur
    podľa organovej témy J. S. Bacha
    5. 1997 Prvé uvedenie na Slovensku
    Cíferská hudobná jar, Cífer, SK
    INTERPRETI: Dámsky komorný orchester, Elena Šarayová (dir.)
  • Eugen Suchoň: Vivoláváňí jara ESD 106
    Detský dvojzbor a sláčikový orchester
    28. 4.
    1985
    Prvé uvedenie na Slovensku
    14. Slávnosti zborového spevu, Koncertná sieň Slovenskej filharmónie, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Bratislavský detský zbor, Bratislavský chlapčenský zbor, Magdaléna Rovňáková (zbm.), Dámsky komorný orchester, Elena Šarayová (dir.)
  • Ivan Hrušovský: Metelica-motanica
    1. 10.
    1982
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Zrkadlová sieň Primaciálneho paláca, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Bratislavský detský zbor, Elena Šarayová (dir.)
  • Prvé uvedenie v zahraničí
  • Eugen Suchoň: Vivoláváňí jara ESD 106
    Detský dvojzbor a sláčikový orchester
    12. 10.
    1986
    Prvé uvedenie v zahraničí
    21. Mezinárodní festival Brno, 1. Bienále soudobé hudby, Besední dům, Brno, CZ
    INTERPRETI: Bratislavský detský zbor, Bratislavský chlapčenský zbor, Magdaléna Rovňáková (zbm.), Dámsky komorný orchester, Elena Šarayová (dir.)

Fotogaléria

  • Foto: Dámsky komorný orchester Dámsky komorný orchester

    Zdroj: Archív Hudobného centra


« späť na zoznam Aktualizované: 03. 04. 2017