Foto : Peter Zajíček

Peter Zajíček

8. 7. 1954 Trenčianska Teplá

vážna hudba: husle, barokové husle

Pôsobenie v: Musica aeterna

Bio

1969 - 1971 Gymnázium Trenčín
1971 - 1977 Konzervatórium v Bratislave (husle - Gréta Hrdá)
1977 - 1981 VŠMU (Ján Skladaný)
1982 - 1986 člen Slovenskej filharmónie
od 1986 koncertný majster súboru Musica aeterna
od 1990 vedúci súboru Musica aeterna
1990 - 2012 rozsiahla koncertná činnosť doma a v zahraničí ako sólista, koncertný majster, umelecký vedúci alebo dirigent
 
študijné pobyty:
1989 Centre de Musique Baroque de Versailles
1993 Angouleme (Pascal Dubreuil, Marc Ecochard)
2002 Versailles
2007 - 2012 HTF VŠMU, doktorandské štúdium
 
majstrovské kurzy:
1988 Bratislava, interpretácia francúzskej barokovej hudby (Philippe Beaussant, Marc Ecochard)
1998 Bratislava, interpretácia anglickej barokovej hudby a G. F. Händla (London Baroque, Charles Medlam)
 
pedagogická činnosť:
1997 externý pedagóg na HTF VŠMU (interpretácia starej hudby)
1999 - 2009 pedagóg na Cirkevnom konzervatóriu v Bratislave (interpretácia vokálnej hudby 17. a 18. stor.)
2006 interný pedagóg na HTF VŠMU (interpretačná prax stará hudba)
2006 FF UK v Bratislave, odbor Hudobná veda (odborný asistent, vedeckovýskumný pracovník)
2010 JAMU Brno
2012 výskumný pracovník HTF VŠMU
- vedenie majstrovských kurzov a workshopov doma a v zahraničí (Rakúsko, Česko, Poľsko, Španielsko a i.)

Peter Zajíček po ukončení štúdia najprv pôsobil v orchestri SF (1982 — 1986), popri tom účinkoval v SKO (1984) a príležitostne vypomáhal v orchestroch folklórnych súborov Mladé srdcia (1975), Technik (1978), Lúčnica (1979). V roku 1986 sa stal koncertným majstrom súboru Musica aeterna, zameranom na interpretáciu hudby rokov 1650 – 1820, ktorý založil Ján Albrecht. V roku 1989 začala Musica aeterna preferovať používanie historických nástrojov, resp. ich kópií. V roku 1990 sa stal Zajíček umeleckým vedúcim tohto súboru. Pod jeho vedením sa Musica aeterna vypracovala na úroveň najlepších európskych telies starej hudby. V roku 1999 udelili súboru Cenu kritiky 1998 „za majstrovské interpretačné umenie diel starej hudby na domácej i svetovej scéne”.

Zajíček vystupoval ako umelecký vedúci v súboroch starej hudby v Česku, Francúzsku, Rakúsku a USA. Spoluúčinkoval v zahraničných súboroch ako Old Post Road (USA), Orchester Sinfonietta Wien (Rakúsko), Collegium Marianum a Musica Florea (Česko). Spolupracuje s Centrom barokovej hudby vo Versailles a so Spoločnosťou barokového tanca L´Éventail.

Počas bohatej orchestrálnej praxe spolupracoval s mnohými dirigentmi: Christoph Coin, Paul Colléaux, Martin Gester, John Holloway, Bertier de Lioncourt, Charles Medlam, Andrew Parrot, Christophe Rousset, Stephen Stubs, John Toll a iní. Účinkoval na prestížnych festivaloch Bach Tage Berlin, Bratislavské hudobné slávnosti, Carrintischer Sommer Villach, České mezinárodní slavnosti staré hudby Praha, Festival van Vlaanderen, Holland Festival of Early Musica Utrecht, Festival Wiener Klassik, Swedish Baroque Festival Malmö.

Zajíček sa intenzívne zaoberá štúdiom historickej hudby a často poskytuje poradenské služby rozličným amatérskym hudobným súborom. Významnou mierou prispieva k šíreniu poznatkov aj svojimi prekladmi odborných štúdií o starej hudbe. Participuje na organizovaní festivalov starej hudby a zanietene propaguje jej historicky poučenú interpretáciu. Je autorom projektu Festival starej hudby v Trenčíne. Pre potreby koncertnej praxe pomáhal založiť festival Dni starej hudby (1995, prvým predsedom bol Ján Albrecht) a občianske združenie Centrum starej hudby, ktorého je predsedom. Súbor Musica aeterna má kľúčové postavenie v dramaturgii Dní starej hudby, na ktorých starostlivo prezentuje historickú hudbu zo slovenských miest. Zo Zajíčkovho podnetu vznikol komorný súbor Albrecht collegium (1998) a je tiež zakladateľom súboru Miméza (1999, Kamila Zajíčková, Peter Zajíček, Agnesa Ferienčíková, Peter Krivda). Vypracoval projekt Hudba v horách a dramaturgiu CD platní Soirée a Gotha, Music from Trenčín. Intenzívne sa angažuje v príprave projektov zameraných na mapovanie slovenskej hudobnej histórie a je aj autorom muzikologických štúdií o hudobných pamiatkach. Mnohé z nich uviedol v svetovej premiére. Zanietene propaguje nové trendy v interpretácii starej hudby (Praha, Paríž, Münster).

Popri interpretačných a muzikologických aktivitách sa venuje pedagogickej činnosti na VŠMU a Cirkevnom konzervatóriu v Bratislave.

"Peter Zajíček si na poste umeleckého vedúceho súboru Musica aeterna stanovil cieľ 'chrániť štýlotvorný zvukový ideál' starej hudby. Pri hľadaní autentického zvukového výrazu sa inšpiroval dobovými textami, teoretickým štúdiom a hľadaním dostupných materiálov, súvisiacich s interpretáciou historickej hudby. Uvedomuje si dôležitosť tejto úlohy, ktorú chápe aj ako svoje poslanie. Jeho cieľom je, aby sa v interpretačnej praxi starej hudby nerozšírila povrchná historicita pri uplatňovaní špecifík nástrojovej hry. V orchestrálnej praxi starostlivo dbá na vyjadrenie výrazových odlišností interpretácie v dobovom anglickom, francúzskom, talianskom, či tzv. zmiešanom štýle. Svojím pôsobením na poste umeleckého vedúceho súboru Musica aeterna chce prispieť k spoznávaniu hudobnej minulosti európskej hudby, vrátane hudobnej minulosti Slovenska." (Slovník slovenského koncertného umenia II., Hudobné centrum, Bratislava 2004, s. 177-180.)

Bibliografia

  • Sabo, Patrik: Dni starej hudby 2016 : Epochy kráľov : Hudba noci
    2016 Hudobný život roč. 48, 2016, č. 7-8, s. 14
  • Šuba, Andrej: Stará hudba na periférii?
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 1-2, s. 13
  • Sabo, Patrik: Dni starej hudby 2014: Pocta Rameauovi
    2014 Hudobný život roč. 46, 2014, č. 7-8, s. 15
  • Sabo, Patrik: Musica sacro-profana slovaca
    2014 Hudobný život roč. 46, 2014, č. 11, s. 21
  • Šišková, Ingeborg: Musica aeterna vo sviatočnom období
    2014 Hudobný život roč. 46, 2014, č. 1-2, s. 15-16
  • Šišková, Ingeborg: Prvá adventná nedeľa v Pálffyho paláci
    2014 Hudobný život roč. 46, 2014, č. 1-2, s. 16
  • (kul): Koncert na podporu Domu Albrechtovcov
    2014 Pravda 14.6. 2014, č. 136
  • Sabo, Patrik: Hommage à Vaňhal
    2013 Hudobný život roč. XLV, 2013, č. 4, s. 10
  • Kačic, Ladislav: Dni starej hudby 2011
    2011 Hudobný život 2011, č. 9, s. 5
  • Freemanová, Michaela: Recenzie : Anton Zimmermann, Chamber Music/Sonatas – Duos – Trios
    2010 Hudobný život 2010, č. 12, s. 38-39
  • Šišková, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2009 Hudobný život 2009, č. 7-8, s. 3
  • Mrázek, Miroslav: Ohlédnutí za Haydnovými slavnostmi 2009
    2009 Hudební rozhledy 2009, č. 12, s. 11-12
  • Kačic, Ladislav: Anton Zimmermann: Missa pastoralis D dur [recenzia CD]
    2008 Hudobný život roč. 40, 2008, č. 1-2, s. 59
  • Urbančíková, Lýdia: Komorná hudba na Košickej hudobnej jari
    2007 Hudobný život roč. 39, 2007, č. 7-8, s. 13
  • Kačic, Ladislav: Mozartove dni? 2005
    2005 Hudobný život 2005, č. 4, s. 27
  • Šuba, Andrej: Dni starej hudby 2004
    2004 Hudobný život 2004, č. 9, s. 17
  • Pokojná, Katarína: Hovoríme s Petrom Zajíčkom
    2004 Hudobný život 2004, č. 6, s. 7
  • Polakovičová, Viera: Ešte k jubileu... Musica aeterna
    2004 Hudobný život 2004, č. 1, s. 11-12
  • Bíliková-Antalová, Lenka: Dni starej hudby 2003
    2003 Hudobný život 2003, č. 9, s. 14
  • Boceková, Jana: 48. Košická hudobná jar
    2003 Hudobný život 2003, č. 7-8, s. 25
  • Kačic, Ladislav: Mozartov týždeň 2003
    2003 Hudobný život 2003, č. 4, s. 22
  • Kačic, Ladislav: Koncerty 30. 10. 2003
    2003 Hudobný život 2003, č. 12, s. 17
  • Bakičová, Veronika: Musica aeterna 30 – rozhovor
    2003 Hudobný život 2003, č. 12, s. 13-14
  • Polák, Pavol: Marginálie ku dňom starej hudby 2002
    2003 Hudobný život 2003, č. 1, s. 18
  • Slimáčková, Jana: Věčná hudba
    2001 Harmonie 2001, č. 4
  • Potančok, Adrian / Zemanová, Lele: Bratislavou bude znieť hudba
    2001 Národná obroda 2001, č. 15. 10.
  • Čurilla, Štefan: Poobhliadnutie za 45. ročníkom Košickej hudobnej jari
    2000 Východoslovenské noviny 2000, č. 8. 6.
  • Urquijo, Javier: Música antigua
    2000 El Mundo 2000, č. 28. 10.
  • Vejačková, Andrea: O hudbe, ktorá plynie zo srdca
    2000 Košický Večer 2000, č. 13. 6.
  • Rajterová, Alžbeta: Náš hosť: Peter Zajíček
    2000 Hudobný život 2000, č. 12
  • Peyregne, André: La Roya et la Bévéra gagnées par le baroque
    1999 Nice Matin 1999, č. 3
  • Gregorová, Anna: Stará hudba spája európske regióny
    1999 Práca 1999, č. 13. 10.
  • Clark, Brian: Eastern Promise
    1999 Early Music Review 1999, č. 10
  • Litschauerová, Nina: Musica aeterna koncertuje a jubiluje
    1998 Práca 1998, č. 9. 10.
  • Kačic, Ladislav: Musica aeterna v éteri
    1998 Hudobný život 1998, č. 4, s. 8
  • Polák, Pavol: Dni starej hudby ´98
    1998 Hudobný život 1998, č. 22, s. 5
  • Palovčík, Michal: Poslovia zvestí majstrov – Musica aeterna
    1998 Hudobný život 1998, č. 13, s. 12 (Vianočná príloha
  • Gruber, Juddy: Performing Arts
    1997 Washington Post 1997, č. 6. 12.
  • Porter, Cecilia: Musica aeterna
    1997 Music On The Comons 1997, č. 12. 6.
  • Hochgartz, Michael: Gut gefochten
    1996 Münstersche Zeitung 1996, č. 4. 6.
  • Channing, Gray: Slovakian troupe is a must-see for early music fans
    1996 The Providence Sunday Journal 1996, č. 28. 4.
  • Ďurčeková, Zuzana: Stará hudba ožije a nadchne len v úprimnej interpretácii
    1996 Národná obroda 1996, č. 10. 8., s. 10
  • Kramárová, Nina: Musica aeterna a Händel
    1995 Hudobný život roč. 27, 1995, č. 19, s. 5
  • Litschauerová, Nina: Ľudia hľadajú v starej hudbe pokoj
    1995 Televízia a rozhlas 1995, č. 51, s. 3
  • Rajterová, Alžbeta: Hnutie starej hudby na Slovensku
    1995 Slovenská hudba 1995, č. 4, s. 561-578
  • Litschauerová, Nina: Užitočné a atraktívne projekty
    1995 Pravda 1995, č. 3. 11., s. 9
  • Litschauerová, Nina: Život so starou hudbou, zhovárame sa s...
    1994 Nové slovo bez rešpektu roč. 4, 1994, č. 12, s. 12-13
  • Hurwitt, Elliot: Kusser – Six Ouvertures de Theátre
    1994 Fanafare 1994, č. 17. 2.
  • Ivanová, Marta: Láska aj hudbu prenáša: Musica aeterna magnetom pre svetové špičky
    1993 Práca 1993, č. 9. 3., s. 7
  • J.L.D.: Zelenka ou le triomphe du baroque
    1992 Quest France 1992, č. 6. 6.
  • Ursínyová, Terézia: O hudbe na starých nástrojoch
    1990 Hudobný život 1990, č. 4, s. 9
  • Polakovičová, Viera: Pravda prvej čembalistky : Koncert súboru starej hudby podnetom pre úvahy
    1990 Večerník 13.11. 1990
  • Rusó, Vladimír: Dni starej hudby 2015
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 7 - 8, s. 6-8
  • Šuba, Andrej: Peter Zajíček: Stará hudba je dobrodružný a nekončiaci proces poznávania /rozhovor/
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 4, s. 14-17
  • Personálna bibliografia
  • J. Ph. Rameau – komorný portrét
    2014 Tempo (časopis Hudobnej a tanečnej fakulty VŠMU v Bratislave) roč. 11, 2014, č. 1-2, s. 28-32
  • Arcangelo Corelli (1653 – 1713)
    2013 Tempo (časopis Hudobnej a tanečnej fakulty VŠMU v Bratislave) roč. 10, 2013, č. 3-4, s. 23-27
  • Dom, ktorý kričí o pomoc
    2012 Hudobný život 2012, č. 11, s. 16

Diskografia

  • Foto : Anton Zimmermann: Chamber Music : Sonatas, Duos, Trios ANTON ZIMMERMANN: CHAMBER MUSIC : SONATAS, DUOS, TRIOS
    2009 CD – Hudobné centrum HC 10018-19
    1. :
      Peter Zajíček (vn), Gabriel Szathmáry (vn), Andrej Gál (vc), Peter Guľas (cmb), Ján Gréner (vl)
  • Foto : Anton Zimmermann : Missa pastoralis : Graduale : Offertorium ANTON ZIMMERMANN : MISSA PASTORALIS : GRADUALE : OFFERTORIUM
    2006 CD – Hudobné centrum HC 10014
    1. Anton Zimmermann: Missa pastoralis D dur
      Musica aeterna, Peter Zajíček (vn), Martina Karnoková (vn), Vladimíra Grénerová (vn), Ivana Rohárová (vn), Gabriel Szathmáry (vn), Ľuboslav Nedorost (vn), Jana Černá (vn), Peter Vrbinčík (vl), Karin Kováčová (vl), Hana Fleková (vc), Andrej Gál (vc), Ján Krigovský (violone), Ján Prievozník (violone), Peter Guľas (org), Jana Semerádová (fl), Martina Mestická (fl), (tp), Kamila Zajíčková (s), Piotr Olech (a), Jaroslav Pehal (b), Zuzana Szabó (s), Karin Sandtnerová (a), Igor Valentovič (b), Marian Olszewski (t), Jaroslav Rouček (klarína), Karel Mňuk (klarína)
    2. Anton Zimmermann: Graduale C dur
      Peter Zajíček (vn), Martina Karnoková (vn), Vladimíra Grénerová (vn), Ivana Rohárová (vn), Gabriel Szathmáry (vn), Ľuboslav Nedorost (vn), Jana Černá (vn), Peter Vrbinčík (vl), Karin Kováčová (vl), Hana Fleková (vc), Andrej Gál (vc), Peter Guľas (org), Jana Semerádová (fl), Martina Mestická (fl), Viktor Šuchter (tp), Kamila Zajíčková (s), Piotr Olech (a), Jaroslav Pehal (b), Musica aeterna, Marian Olszewski (t)
    3. Anton Zimmermann: Offertorium D dur
      Peter Zajíček (vn), Martina Karnoková (vn), Vladimíra Grénerová (vn), Ivana Rohárová (vn), Gabriel Szathmáry (vn), Ľuboslav Nedorost (vn), Jana Černá (vn), Peter Vrbinčík (vl), Karin Kováčová (vl), Hana Fleková (vc), Andrej Gál (vc), Peter Guľas (org), Jana Semerádová (fl), Martina Mestická (fl), (tp), Kamila Zajíčková (s), Jaroslav Pehal (b), Piotr Olech (a), Marian Olszewski (t)
  • Foto : Stabat Mater STABAT MATER
    2006 CD – Musica Tyrnaviensis R68 003-2-231
    1. František Ignác Tůma: Stabat Mater
      Peter Zajíček (vn), Gabriel Szathmáry (vn), Lucia Krommer (vlg), Peter Guľas (org), Igor Herzog (te), Kamila Zajíčková (s), Petra Noskaiová (a), Marian Olszewski (t), Jaroslav Pehal (b), Helga Varga - Bachová (s), Karin Sandtnerová (a), Andrej Rapant (t), Igor Valentovič (b)
    2. Franz Josef Leonti Meyer von Schauensee: XXXII Antiphonae Marianae, opus V
      Peter Zajíček (vn), Gabriel Szathmáry (vn), Peter Šesták (vl), Lucia Krommer (vlg), Peter Guľas (org), Igor Herzog (te), Kamila Zajíčková (s)
    3. Damasus Brosmann à Sancto Hieronymo: Vesperae pro Festo Annuntionis B.V.M.
      Peter Zajíček (vn), Ľubica Habart (vn), Martina Karnoková (vn), Gabriel Szathmáry (vn), Vladimíra Grénerová (vn), Jana Černá (vn), Lucia Krommer (vlg), Peter Guľas (org), Igor Herzog (te), Kamila Zajíčková (s), Petra Noskaiová (a), Marian Olszewski (t), Jaroslav Pehal (b), Helga Varga - Bachová (s), Karin Sandtnerová (a), Andrej Rapant (t), Igor Valentovič (b), Ján Maretta (b)
  • Foto : Anton Zimmermann: Symphonies ANTON ZIMMERMANN: SYMPHONIES
    2005 CD – Hudobné centrum HC 10001


    Musica aeterna
    Peter Zajíček, umelecký vedúci
    1. Anton Zimmermann: Symfónia C dur
      Musica aeterna, Peter Zajíček (vn), Gabriel Szathmáry (vn)
    2. Anton Zimmermann: Symfónia E dur
      Musica aeterna, Peter Zajíček (vn), Gabriel Szathmáry (vn)
    3. Anton Zimmermann: Sinfonia G dur
      Musica aeterna, Peter Zajíček (vn), Gabriel Szathmáry (vn)
  • Foto : P. Petrus Peťko – Missa Ex G Jesuli Nati P. PETRUS PEŤKO – MISSA EX G JESULI NATI
    1993 CD – Trevak TREC TREC 4-0013
    1. P. Petrus Peťko: Missa Ex G Jesuli Nati
      Pavol Mikula (s), Lukáš Janiga (a), Richard Sporka (t), Peter Mikuláš (b), Musica aeterna, Peter Zajíček (dir.)
  • Foto : Heinrich Ignaz Franz Biber- Mensa sonora Pars VI - Fidicinium sacro - profanum HEINRICH IGNAZ FRANZ BIBER- MENSA SONORA PARS VI - FIDICINIUM SACRO - PROFANUM
    1990 CD – Slovart Records SR-0002-2-131

    H. I. F. Biber- Mensa sonora Pars VI - Fidicinium sacro - profanum

    Musica Aeterna
    Dirigent Peter Zajíček
    1. Heinrich Ignaz Franz Biber:
      Miloš Valent (vn), Peter Zajíček (dir.), Musica aeterna
  • Foto : Bach, Telemann, Händel. Cantatas BACH, TELEMANN, HÄNDEL. CANTATAS
    CD – Slovart Records SR-0003
    1. Georg Friedrich Händel:
      Peter Zajíček (vn), Musica aeterna, Kamila Zajíčková (s)
  • Foto : Baroque Christmas BAROQUE CHRISTMAS
    CD – Slovart Records SR-0004
    1. Arcangelo Corelli:
      Musica aeterna, Peter Zajíček (vn)
  • Foto : Georg Benda: Soirée à Gotha GEORG BENDA: SOIRÉE à GOTHA
    CD – Slovart Records SR-0013
    1. Jiří Antonín Benda:
      Peter Zajíček (vn), Musica aeterna
  • Foto : Music from Trenčín MUSIC FROM TRENČÍN
    CD – Slovart Records
    1. Leopold Koželuh:
      Peter Zajíček (vn), Kamila Zajíčková (s), Musica aeterna
  • Foto : Sebastiano Bodino: Sonatas I. – VI. SEBASTIANO BODINO: SONATAS I. – VI.
    CD – Slovart Records SR-0008
    1. Sebastiano Bodino:
      Musica aeterna, Peter Zajíček (vn)


« späť na zoznam