Profil osobnosti

Foto: František Babušek Zdroj: Archív

František Babušek

5. 11. 1905 Bratislava – 13. 10. 1954 Bratislava

vážna hudba
skladba, dirigovanie

Bio

Bio

1930
absolvoval Hudobnú a dramatickú akadémiu v Bratislave (kontrabas), člen Orchestra bratislavského rozhlasu
1931 – 1935
konzervatórium v Prahe (kompozícia – Josef Suk)
1931 – 1938
hráč na kontrabase a tube v Symfonickom orchestri pražského rozhlasu
1935 – 1938
štúdium na Majstrovskej škole pražského konzervatória (kompozícia – Vítězslav Novák, Josef Křička, dirigovanie – Pavel Dědeček)
1939 – 1942
dirigent Orchestra bratislavského rozhlasu
1942 – 1952
šéfdirigent Orchestra bratislavského rozhlasu

"Babuškov skladateľský vývoj bol veľmi pomalý a nesystematický. Ako skladateľ-dirigent reflektoval skôr denné potreby rozhlasového vysielania ako vedomý tvorivý proces, a tak aj jeho rané diela (Serenáda; Svadobná polonéza pre orchester; Radostná nálada. Scherzo pre orchester) rešpektujú skôr potreby úžitkovosti rozhlasových programov ako vedomú tvorivú sebarealizáciu. Až absolventskou prácou (Passacaglia pre organ a orchester) naznačil Babušek svoje vyššie skladateľské ambície, ktoré vyústili do Klavírneho koncertu d mol z roku 1950 (premiérovaný M. Karinom) a kantáty Pieseň života. K najvydarenejším Babuškovým skladbám patrí Prelúdium pre sláčikové nástroje (uvádzané v SF aj V. Talichom), ktoré vzniklo prepracovaním pôvodnej Predohry in D."

 

(JURÍK, Marián: František Babušek. In: 100 slovenských skladateľov. Ed. Marián Jurík, Peter Zagar. Bratislava : Národné hudobné centrum, 1998, s. 23 – 24.)

Diela

  • symfonický orchester
  • Radostná nálada. Scherzo

    OBSADENIE: orch
  • Svadobná polonéza

    OBSADENIE: orch
  • Slovenská rapsódia op. 9

    1930 14'
    OBSADENIE: orch
  • Chanson triste op. 2b

    1948 OBSADENIE: orch
  • Malá predohra op. 1c

    1948 OBSADENIE: orch
  • Mesiac nad riekou op. 10

    1948 20'
    OBSADENIE: orch
  • Pochod slovenskej mládeže op. 2c

    1948 OBSADENIE: orch
  • Poľský tanec op. 2a

    1948 OBSADENIE: orch
  • Serenáda op. 1a

    1948 6'
    OBSADENIE: orch
  • Slovenská veselica op. 14

    1948 OBSADENIE: orch
  • Valse triste op. 1d

    1948 OBSADENIE: orch
  • Malá uspávanka op. 18

    1950 OBSADENIE: orch (vn, vc, pf)
  • Buď sláva národu op. 27

    1952 OBSADENIE: orch
  • Bunkošový tanec op. 18

    1953 OBSADENIE: orch
  • Krakoviak

    1954 5'
    OBSADENIE: orch
  • Ľúbostný tanec

    1954 6'
    OBSADENIE: orch
  • komorný orchester
  • Prelúdium op. 5

    1948 OBSADENIE: archi
    Ikona audio
  • sólový hlas (hlasy), zbor a orchester
  • Pieseň života op. 28

    Kantáta pre recitátora, miešaný zbor a veľký orchester
    1951 TEXT: V. Turčány
    OBSADENIE: spk, CM, orch
  • jeden sólový nástroj a orchester
  • Passacaglia (Rondo) op. 4

    1938 OBSADENIE: org, orch
  • Koncert pre klavír a orchester d mol op. 25

    1950 35'
    OBSADENIE: pf, orch
  • klavír a klavír 4-ručne
  • Prelúdium op. 8

    1948 OBSADENIE: pf
  • organ
  • Prelúdium

    OBSADENIE: org
  • deväť nástrojov
  • Noneto op. 6

    1940 VYDAVATEĽ: Slovenský hudobný fond
    OBSADENIE: fl, ob, cl, fg, cr, vn, vl, vc, cb
  • úpravy folklóru
  • Slovenská mládež spieva op. 12

    1948 TEXT: ľud.
    OBSADENIE: CB, orch
  • Slovenská rodina spieva op. 13

    1948 TEXT: ľud.
    OBSADENIE: CB, CF, CMa, orch
  • Slovenské spevy op. 7

    1948 TEXT: ľud.
    OBSADENIE: s, a, t, b, CM, orch
  • Venček východoslovenských piesní op. 29

    pre detský zbor a veľký orchester
    1953 TEXT: ľud.
    OBSADENIE: CB, orch
  • mužský zbor
  • Slovenská zem op. 3

    1948 TEXT: E. B. Lukáč
    OBSADENIE: CMa
  • hudba pre rozhlas
  • Danse amoureuse op. 11

    1948 OBSADENIE: orch
  • hudba k filmu
  • Slovenský tanec op. 1b

    1948 VYDAVATEĽ: Slovenské hudobné vydavateľstvo (inštrumentácia B. Leopold)
    OBSADENIE: orch

Bibliografia

  • (ed. O. ELSCHEK): Dejiny slovenskej hudby
    1996 ASCO Art & Science, Bratislava 1996, s. 227, 283, 330, 361–3
  • BREIER, P.: Posolstvo v rytme morzeovky : dielo a osobnosť: František Babušek
    1993 Slobodný piatok 1993, č. 15, s. 14
  • ČÍŽIK, V.: Slovenskí dirigenti a zbormajstri
    1986 Opus, Bratislava 1986, s. 61–65
  • ČÍŽIK, V.: K nedožitým osemdesiatinám Františka Babuška
    1985 Hudobný život 1985, č. 22, s. 8
  • HRK, J.: Spomienky na F. Babuška : k nedožitým 80. narodeninám
    1985 Večerník 1.11. 1985, č. 215, s. 6
  • -rsk-: F. Babušek a Slovensko : priekopník hudobných vzťahov
    1984 Práca 16.10. 1984, č. 245, s. 6
  • BURLAS, L.: Slovenská hudobná moderna
    1983 Obzor, Bratislava 1983, s. 158–159
  • SLIAČAN, P.: Výborný hudobník, skvelý organizátor : nedožité jubileum Františka Babuška
    1980 Práca 5.11. 1980, č. 262, s. 6
  • BREIER, P.: Krátky a plodný život
    1980 Večerník 4.11. 1980, č. 217, s. 5
  • NOVÁČEK, Z.: Spomienky na F. Babuška slov. skladateľa
    1974 Hudobný život 1974, č. 20, s. 3
  • BREIER, P.: Spomíname na Františka Babuška : slov. skladateľ a dirigent
    1974 Smena 15.10. 1974, s. 6
  • KUTLÍK, F.: Tvoril a organizoval
    1974 Hlas ľudu 10.10. 1974, s. 2
  • Neunávný organizátor : k 20. výročiu úmrtia F. Babuška
    1974 Práca 11.10. 1974, s. 6
  • HRUŠOVSKÝ, I.: Slovenská hudba v profiloch a rozboroch
    1964 Štátne hudobné vydavateľstvo, Bratislava 1964, s. 326–332

Diskografia

  • Foto: Alexander Moyzes – František Babušek ALEXANDER MOYZES – FRANTIŠEK BABUŠEK
    1957 LP – Supraphon DM 5469
    1. Alexander Moyzes: Symfónia č. 7, op. 50
      Slovenská filharmónia, Ladislav Slovák (dir.)
    2. František Babušek: Prelúdium op. 5
      Slovenská filharmónia, Ľudovít Rajter (dir.)

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Alexander Moyzes: Symfónia č. 4 Es dur, op. 38
    pre veľký orchester
    16. 1.
    1948
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Bratislava, SK
    INTERPRETI: Symfonický orchester Československého rozhlasu, František Babušek (dir.)

Audio

  • Babušek, František: Prelúdium op. 5






« späť na zoznam Aktualizované: 05. 09. 2016