Personality profile

Photo: Igor Karško

Igor Karško

classical music
violin

Bio

Bio

-
Conservatory Košice (violin – Karol Petróczi)
-
Academy of Performing Arts Prague (violin – Jiří Tomášek), in addition to violin he also studied chamber music and conducting
1991
Menuhin Academy Gstaad, Switzerland (Alberto Lysy, Yehudi Menuhin)
since 1993
concert master of Lucerne Symphony Orchestra, Camerata Zürich, Kammerorchestra Basel and member of Serenade String Trio (winner of three most prestigious competitions in Europe)
2005
tour in USA with Cecilia Bartoli as concert master of Baroque orchestra La Scintilla
-
pedagogue at Musikhochschule in Lucerne, Switzerland

Igor Karško was a member of Camerata Lysy and Youth Orchestra of Gustav Mahler under the leadership of Claudio Abbado. He is founder of ensembles La Banda Antix and La Gioconda, and also a member of Les Musicians du Louvre of M. Minkowski. He lives in Switzerland. As a soloist and a member of chamber ensembles he played throughout Europe. He regularly performs at the festival Konvergencie.

Bibliography

  • Art Critique and Journalism
  • Urbančíková, Lýdia: Hudobná jar v Košiciach pokračuje
    2019 In: www.operaslovakia.sk/hudobna-jar-v-kosiciach-pokracuje/
    Opera Slovakia 2019
  • Červenka, Jozef: Stravinského Príbeh vojaka opäť na Konvergenciách
    2019 In: www.operaslovakia.sk/stravinskeho-pribeh-vojaka-opat-na-konvergenciach/
    Opera Slovakia 2019
  • Urbančíková, Lýdia: Košická hudobná jar
    2019 Hudobný život year 51, 2019, no. 6, p. 18
  • Kolář, Robert: Konvergencie 2019
    2019 Hudobný život year 51, 2019, no. 10, p. 4 - 6
  • Urbančíková, Lýdia: Otvárací koncert 62. Košickej hudobnej jari
    2017 In: www.operaslovakia.sk/otvaraci-koncert-62-kosickej-hudobnej-jari/
    Opera Slovakia 2017
  • Puškášová, Melánia: Konvergencie 2016
    2016 Hudobný život year 48, 2016, no. 11, p. 8 – 10
  • Platzner, Alexander: Konvergencie : Stretnutie abiturientov
    2015 Hudobný život year 47, 2015, no. 10, p. 5 – 6
  • Puškášová, Melánia: Konvergencie : Pokračovanie Chasidských piesní
    2015 Hudobný život year 47, 2015, no. 10, p. 4 – 5
  • Vajó, Juraj: Košické Konvergencie v znamení oktet
    2014 Hudobný život year 46, 2014, no. 7-8, p. 10
  • Platzner, Alexander: Konvergencie : Oktetá
    2014 Hudobný život year 46, 2014, no. 11, p. 5
  • sita: Konvergencie aj s piesňami Leonarda Cohena či Deža Ursinyho
    2013 Pravda 13.8. year 23, 2013, no. 187, p. 32
  • Fulka, Vladimír: Igor Karško ako hosť nitrianskej Galérie hudby
    2013 Hudobný život year 45, 2013, no. 6, p. 7
  • Rehák, Oliver: Klasici, ale neklasicky : Konvergencie opäť ponúkajú zaujímavé mená aj projekty
    2012 SME 14.9. year 20, 2012, no. 213, p. 14
  • Rehák, Oliver: Nekonečný Príbeh
    2012 SME 12.6. year 20, 2012, no. 135, p. 15
  • Horkay, Tamás: Konvergencie v Košiciach
    2012 Hudobný život year 44, 2012, no. 7-8, p. 20
  • Horkay, Tamás: Štátna filharmónia Košice
    2012 Hudobný život year 44, 2012, no. 7-8, p. 6
  • Uher, Pavol: Levočské babie leto
    2012 Hudobný život year 44, 2012, no. 11, p. 12
  • Puškášová, Meška: Konvergencie / Konvergenčné „con arco”
    2012 Hudobný život year 44, 2012, no. 11, p. 8 – 9
  • Horkay, Tamás: Komorná hudba na košických Konvergenciách
    2011 Hudobný život year 43, 2011, no. 7-8, p. 20 – 21
  • Marton, Ivan: Konvergencie / Príbeh vojaka
    2011 Hudobný život year 43, 2011, no. 11, p. 11
  • Puškášová, Melánia: Baroque minimal
    2011 Hudobný život year 43, 2011, no. 10, p. 2
  • Šuba, Andrej: Maďarské Konvergencie v opátstve
    2010 Sme [príloha Kultúra] 19.8. 2010, no. 191, p. 17
  • Šargová, Jana: Konvergencie v košických Kasárňach
    2010 Hudobný život year 42, 2010, no. 1 - 2, p. 7
  • Motyčka, Peter; Žabka, Marek: Konvergencie
    2008 Hudobný život year 50, 2008, no. 10, p. 4 – 5
  • Život: Zabudnutí umelci
    2008 Život 2008, no. 36
  • Papanetzová, Lucia: Hommage à Bach 2007 – Dialóg
    2007 Hudobný život year 39, 2007, no. 9, p. 5
  • Horkay, Tomáš: Štátna filharmónia Košice
    2007 Hudobný život year 39, 2007, no. 10, p. 9
  • Hriadelová, Miroslava: Igor Karško o Schönbergovi: Aspoň raz treba prežiť riziko spoznávania
    2004 SME / Korzár 21. 4. 2004
  • Burgrová, Katarína: Konvergencie v Košiciach: Šostakovič 110
    2016 Hudobný život year 48, 2016, no. 7 - 8, p. 12
  • Burgrová, Katarína: Košická hudobná jar
    2017 Hudobný život 2017, no. 6, p. 12

Discography

  • Photo: Cursorily CURSORILY
    2007 CD – Hevhetia EH 0019-2-331
    1. Július Fujak: Hy-ph-ol-op-ho-ny
      DJ Fero (turn), David Šubík (hyphposonic sampler), Július Fujak (semi-ppf, sonic objects)
    2. Július Fujak: Nosferatu
      Jan Kavan (vc), DJ Fero (turn), Martin Kalinka (elcb), Lucia Vadelová (v, vn), Július Fujak (semi-ppf, sonic objects)
    3. Július Fujak: Ranená H2O
      Jan Kavan (vc), DJ Fero (turn), Július Fujak (semi-ppf, sonic objects)
    4. Július Fujak: 4-ručné impro hry
      Vicki Ray (semi-ppf), Petr Graham (ppf), Eufrasio Prates (semi-ppf), Marián Varga (sth)
    5. Július Fujak: O čom mlčí tá žena pri semafóroch pre slepých
      Petra Klementová (fl), Ján Rigan (cl), Július Fujak (semi-ppf, sonic objects)
    6. Július Fujak: Musical illustrations to exibition of Veronika Madajová
      Július Fujak (semi-ppf, bowed and prepared zmb, sonic objects)
    7. Július Fujak: Co(n)ver – Diver – Over – Ver
      Igor Karško (vn), Jozef Lupták (vc), Ivan Šiller (pf), Július Fujak (semi-ppf, sonic objects)

Premieres

  • First performances in Slovakia
  • Vladimír Godár: Sweet and Low
    Lullaby
    15 Sep
    2013
    First performances in Slovakia
    Convergences, St. Martin's Cathedral, Bratislava, SK
    PERFORMERS: Ensemble Corund, Michal Matejčík (ar), Milan Paľa (vn), Igor Karško (vl), Jozef Lupták (vc), Peter Jurčenko (cb)


« back to list Updated: 14. 10. 2019