Foto: Ceny ministerky kultúry za rok 2018

Ceny ministerky kultúry za rok 2018

Aktuality

|

21. 05. 2019

Ministerka kultúry Ľubica Laššáková v pondelok 20. 5. slávnostne odovzdala Ceny ministerky kultúry Slovenskej republiky v oblastiach profesionálneho umenia. Ocenenie sa udeľuje jednotlivcom alebo kolektívom za výnimočné umelecké, tvorivé a interpretačné počiny za predchádzajúci kalendárny rok alebo za dlhodobý, celoživotný prínos v jednotlivých oblastiach umenia. Ceny si celkovo v siedmich kategóriách prevzali dvanásti laureáti, z ktorých piati sú z oblasti hudobného umenia.

Cenu za výnimočný prínos v oblasti divadla a tanca získala operná speváčka Ľubica Vargicová za stvárnenie postavy Donny Anny v opere W. A. Mozarta Don Giovanni na scéne Opery SND s prihliadnutím na doterajšie výnimočné umelecké výsledky v oblasti slovenského operného a koncertného umenia doma i v zahraničí.
Laureátom ceny za výnimočný prínos v oblasti hudby sa stal zbormajster Ladislav Holásek za mimoriadnu celoživotnú prácu v oblasti zborového umenia s prihliadnutím na jeho umelecké pôsobenie ako zbormajstra a umeleckého vedúceho viacerých popredných slovenských zborových telies.
Cenu za podporu umenia, prezentáciu umenia a propagáciu umenia si prevzali muzikologička, kritička a diplomatka Viera Polakovičová za celoživotný prínos a osobnostný vklad v oblasti prezentácie slovenského umenia v zahraničí počas pôsobenia v kultúrnej diplomacii a riaditeľ Štátnej filharmónie Košice (ŠfK) Július Klein za výrazný podiel na pozdvihnutí interpretačnej a reprezentačnej úrovne ŠFK s prihliadnutím na jeho pedagogickú činnosť a pôsobenie v medzinárodných organizáciách pre sociálny dialóg v sektore živého umenia.
K laureátom ceny za dlhodobý alebo celoživotný prínos v oblasti umenia sa zaradila libretistka a dramaturgička Jela Krčméry-Vrteľová za dlhoročnú tvorivú činnosť v Opere SND a výnimočný prínos v oblasti prekladov libriet svetovej opernej tvorby, prekladov piesňovej a oratoriálnej tvorby, ako aj prekladov divadelných hier a beletrie.

 

Viac o udeľovaní Cien ministerky kultúry za rok 2018: http://www.mksr.sk/aktuality-ministerstva-kultury-36.html?id=1755

x