Foto: Pro Musica Nostra Nitriensi - 3. ročník

Pro Musica Nostra Nitriensi - 3. ročník

Pro musica nostra Nitriensi

|

09. 09. 2020

 

Festival klasickej hudby Pro Musica Nostra Nitriensi sa uskutoční po tretíkrát v nitrianskom kraji v termíne od 27.9. - 4.10.2020 v ôsmych mestách v prekrásnych historických pamiatkach v Nových Zámkoch, Palárikove, Beladiciach, Nitre, Belej, Kostoľanoch nad Tríbečom, Komárne a Leviciach.

 

 

Otvárací koncert festivalu (27.9.) sa uskutoční v Rímsko-katolíckom kostole povýšenia sv. Kríža v Nových Zámkoch. Divákom sa predstaví Slovenský filharmonický zborso zbormajstrom Jozefom Chabroňom. Na prgrame bude Rossiniho Malá slávnostná omša(Petite messe solennelle), kde sa ako sólisti predstavia popredný slovnský klavirista Marián Lapšanský (klavír), Mária Porubčinová(soprán), Terézia Kružliaková (alt), Otakar Klein(tenor) a Tomáš Šelc (bas).
 
Druhý koncert v Poľovníckom kaštieli v 
Palárikove (28.9.) prinesie návštevníkom zaujímavú hudobnú výpravu naprieč Európou v podobe koncertu s názvom Hudobný glóbus v interpretácii súboru zameraného na interpretáciu pre starej hudby Solamente naturali pod umeleckým vedením huslistu Miloša Valenta.Jednotlivé národy odhalia poslucháčom svoje tajomstvá prostredníctvom rôznych anonymných zbierok a spevníkov, nebudú chýbať ani Nápevy starých slovenských zpjevanek od urozené Anny Szirmay rozené Keczer.

 

Koncert v Park Hotel Tartuf v Beladiciach (29.9.) bude patriť svetovo uznávanej harfistke Jane Bouškovej, ktorá sa publiku predstaví so sólovým programom s hudbou J. S. Bacha, A. Dvořáka, J. Suka a B. Smetanu.

 

V Bazilike sv. Emerána v Nitre sa predstaví vokálny súbor VocaMe (30.9.).

 

Kostoľany pod Tríbečom budú hostiť poľských interpretov. Hráč na barokovú trúbku Tomasz Ślusarczyk a organista Waclaw Golonka sa predstavia s repertoárom starej hudby v Kostole sv. Juraja (1.10.).

 

V nádhernom kaštieli Château Bélasa predstaví vynikajúca hráčka na zobcové flauty Michaela Koudelková, hráč na barokové violončelo Libor Mašek a čembalistka Monika Knoblochová s atraktívnym programom (Telemann, Matties, J. S., Bach, A. Vivaldi).

 

Jedna z najvvýraznejších osobností českej alternatívnej scény Iva Bittová sa pedstaví s vynikajúcim sláčikovým kvartetom Mucha Quartet v Starej prachárni v Komárne (3.10.) s piesňovou tvorbou klasických skladateľov B. Bartók, L. Janáček, A. Moyzes a E. Suchoň.

 

V Synagóge v Leviciach (4.10.) sa uskutoční záverečný koncert festivalu Pro Musica Nostra Nitriensi, kde vystúpi komorný súbor Barocco Sempre Giovane s renomovanými sólistami Gustáv Beláček (basbarytón), Hán Souček (hoboj) a recitácie sa zhostia s českí herci Jiří Lábus,Vilém Udatný a česká herečka Vilma Cibulková. V ich interpretácii si o. i. vypočujeme aj Bachovu Kantátu Ich habe genug BWV 82

 

Pro Musica Nostra Nitriensi prinavracia hudobný život na miesta, kde ho publikum v minulosti bežne vyhľadávalo. Srdečne vás pozývame.

 

Vstupenky budú dostupné v sieti Ticketportal. Kvôli zníženej kapacite odporúčame zakúpiť vstupenky v predpredaji. Pre koncert v Nových Zámkoch (27.9.) a v Kostoľanoch nad Tríbečom (1.10.) je vstupné dobrovoľné.

 

Festival sa koná pod záštitou predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja Milana Belicu.

 

Zmena programu a účinkujúcich vyhradená.

 

 

 

x