Foto: Nové CD - Romantická pieseň z Prešporka

Nové CD - Romantická pieseň z Prešporka

Aktuality

|

21. 01. 2021

Tomáš Šelc (basbarytón) a Peter Pažický (klavír) na novom CD Romantická pieseň z Prešporka prezentujú tvorbu skladateľov, ktorých život je spätý s Bratislavou:

Štefan Németh-Šamorínsky (1896 – 1975): Drei Lieder

Béla Bartók (1881 – 1945): Päť slovenských ľudových piesní, 1907, 1916

Karl Mayrberger (1828 – 1881): Zwei Lieder Op. 4, Nr. 1

Alexander Albrecht (1885 – 1958): Drei Lieder

Ludwig Burger (1850 – 1936): Lied (aus Liedercyklus Op. 12)

Ernst von Dohnányi (1877 – 1960): Sechs Gedichte, Op. 14, 1905 – 1906

Tomáš Šelc je absolventom Vysokej školy múzických umení v Bratislave v triede prof. Petra Mikuláša a operného spevu a zborového dirigovania na Konzervatóriu v Bratislave (Alžbeta Michálková, Dušan Bill). V roku 2020 dostal Cenu Frica Kafendu za vynikajúce interpretačné výkony doma i v zahraničí. Predstavil sa na mnohých prestížnych koncertných pódiách a medzinárodných festivaloch (Bratislavské hudobné slávnosti, Stredoeurópsky festival koncertného umenia, Pražské jaro, Johannesbourg International Mozart Festival, Veľkonočný festival Ludwiga van Beethovena, Schleswig-Holstein Musik Festival a iných).

Realizoval nahrávky pre vydavateľstvá Hänssler Classic (Gabriel Fauré: Requiem/ dir. Rolf Beck), Pavian Records (Vladimír Godár: Querela pacis/dir. Andrew Parrott, Alexander Albrecht: Biographie), Accent (Jan Dismas Zelenka: Italian Arias/dir. Petr Wagner, Jan Dismas Zelenka: Missa 1724/ dir. Václav Luks), Phaedra (Ján Levoslav Bella/dir. David Porcelijn), Label Château de Versailles Spectacles (Rameau: Les Boréades/dir. Václav Luks), Hevhetia (Verbum bonum-gregoriánsky chorál/dir. Sylvia Urdová), Music Forum (Ave Maria et alia opera musica sacra). Je členom prestížnych ansámblových zoskupení: Collegium Vocale Gent (Philippe Herreweghe), Clemencic Consort (René Clemencic), Taverner Consort (Andrew Parrott), Collegium 1704 (Václav Luks).

Peter Pažický študoval klavírnu hru na VŠMU v Bratislave v triede prof. Mariana Lapšanského, u ktorého ukončil aj doktorandské štúdium. Je dvojnásobným laureátom Súťaže slovenských konzervatórií, Smetanovej súťaže v Hradci Králové, trojnásobným laureátom Chopinovej súťaže v Mariánskych Lázňach. Na interpretačnej súťaži MŠ SR v Banskej Bystrici získal Cenu za najlepšiu interpretáciu sonáty W. A. Mozarta, na II. Medzinárodnej súťaži J. N. Hummela cenu Slovenského hudobného fondu za najlepšieho slovenského účastníka.

Spoluúčinkoval so ŠKO Žilina, s Orchestrom Slovenského rozhlasu, rakúskou Jugend Filharmonie, Pražským komorným orchestrom, s Karlovarským symfonickým orchestrom, so Slovenským komorným orchestrom Bohdana Warchala a so Štátnou filharmóniou Košice. Realizoval nahrávky pre Slovenský rozhlas, Unison Records, Hudobné centrum, Slovenský hudobný fond a Pavlik Records, kde nahral CD s kompletným klavírnym dielom Jána Levoslava Bellu. V zahraničí sa okrem európskych krajín predstavil recitálom na EXPO v čínskom Shanghaji. Popri koncertnej činnosti pôsobí pedagogicky na bratislavskej VŠMU a Konzervatóriu, ako aj na Hudobnej a umeleckej akadémii Jána Albrechta v Banskej Štiavnici.

x