Foto: Zomrel skladateľ Milan Novák (1927 – 2021)

Zomrel skladateľ Milan Novák (1927 – 2021)

Aktuality

|

18. 05. 2021

V utorok 18. mája 2021 nás opustil hudobný skladateľ a dirigent Milan Novák.

Na Konzervatóriu v Bratislave študoval hru na klavíri u Frica Kafendu, dirigovanie u Kornela Schimpla a kompozíciu u Alexandra Moyzesa. Po ukončení štúdií na konzervatóriu sa v roku 1949 stal dirigentom SĽUK-u a od roku 1950 dirigentom Symfonického orchestra Československého rozhlasu v Bratislave. Stál pri zrode Vojenského umeleckého súboru kpt. J. Nálepku v Bratislave a až do roku 1988 pôsobil na poste dirigenta a umeleckého vedúceho súboru. Bol tiež predsedom Zväzu československých skladateľov. Za svoju tvorbu bol Milan Novák v roku 1988 ocenený titulom Národný umelec. Milan Novák posledné obdobie života žil a pôsobil v Poprade. Spolupracoval s prešovským Univerzitným komorným orchestrom Camerata academica a pridruženými komornými telesami.

Ťažisko Novákovej skladateľskej činnosti siaha od drobných inštruktívnych skladieb a folklórnych úprav cez scénickú, zborovú, piesňovú tvorbu, hudobno-tanečné scény až po väčšie scénicko-dramatické útvary. Osobitné miesto v tvorbe Milana Nováka zastupovala v poslednom období najmä komorná tvorba.

Bol držiteľom viacerých ocenení, napr. Ceny Jána Levoslava Bellu za vokálno-inštrumentálne dielo Prekroč náš čas, ocenenia Rytier medzinárodnej kultúry za celoživotné dielo zamerané na rozvoj hudobnej kultúry, tiež Ceny mesta Poprad za celoživotné dielo a ďalšie.

x