Foto: Pomoc pre Ukrajinu

Pomoc pre Ukrajinu

Aktuality

|

08. 03. 2022

Hudobné centrum v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine prináša prehľad vybraných organizácií, ktoré pôsobia priamo na Ukrajine, spolupracujú s partnerskými organizáciami na mieste alebo pomáhajú ľuďom, ktorí ušli cez hranice na Slovensko. Pomôcť je možné rôznymi formami – materiálne, finančne, personálne a i. Na stránku ktorejkoľvek organizácie budete automaticky presmerovaní po kliknutí na názov.

Človek v ohrození

Finančná zbierka na pomoc obetiam ozbrojeného konfliktu: ľuďom, ktorí kvôli vojne opúšťajú svoje domovy a na ochranu ohrozených rodín a jednotlivcov. Organizácia Človek v ohrození dlhodobo realizuje aktivity na Ukrajine. Peňažné dary budú použité na zabezpečenie pitnej vody, jedla, ubytovania, psycho-sociálnej podpory a ďalších humanitárnych potrieb pre obyvateľov Ukrajiny i pre utečencov na Slovensku.

Slovenský červený kríž

Slovenský Červený kríž v súčasnosti poskytuje pomoc v blízkosti hraničných priechodov s Ukrajinou – Ubľa, Veľké Slemence a Vyšné Nemecké. Pracovníci a dobrovoľníci sú pripravení pomáhať na hraniciach – poskytovať prvú pomoc, asistovať v prípade potreby prepravy imobilných ľudí, pri podporných službách a poskytovať v rámci svojho mandátu službu – spájanie rodín v prípade, že v dôsledku konfliktu stratia kontakt so svojimi blízkymi. Slovenský Červený Kríž momentálne neplánuje zasielať materiálnu pomoc priamo na Ukrajinu. Materiálna pomoc pre utečencov na Slovensku je v súčasnosti dostatočne zabezpečená, je možné prispieť finančne.

Nadácia Integra

Nadácia Integra na Ukrajine pomohla zriadiť dočasné útočisko blízko Kyjeva pre ľudí v pohybe, zabezpečuje prioritne ubytovanie a stravu, spolupracuje s ďalšími partnermi z cirkví a neziskových organizácií. V spolupráci s medzinárodnou Alianciou Integral a jej členmi vytvára podmienky na spustenie humanitárnych akcií priamo na Ukrajine. Svoju činnosť na pomoc zasiahnutým vojnou realizuje okrem Ukrajiny a Slovenska aj v Poľsku. Okrem zaslania finančných prostriedkov je možné ako jednotlivec, firma či cirkev pomôcť aj inými spôsobmi (doprava, ubytovanie, preklad a tlmočenie, sprevádzanie ľudí, a ď.).

Slovenská katolícka charita

Výnos zo zbierky bude použitý na akútnu pomoc ľuďom v oblasti konfliktu, stravu, ubytovanie a zabezpečenie základných potrieb, v spolupráci s ukrajinskou charitou a lokálnou Caritas Donetsk, ale taktiež na poskytnutie urgentnej pomoci ľuďom z Ukrajiny, ktorí prichádzajú na Slovensko. Okrem finančnej zbierky je možné zapojiť sa prostredníctvom poskytnutia ubytovania, materiálnej a potravinovej zbierky či dobrovoľníckych aktivít.

Depaul

Depaul Slovensko je nezisková organizácia, ktorá poskytuje verejnoprospešné služby zamerané na pomoc ľuďom bez domova. V súvislosti s vojnovým konfliktom aktívne spolupracuje s organizáciou Depaul Ukrajina, ktorá pomáha v Charkove, Kyjeve, Odese a Ivano-frankovskej oblasti. Pomoc poskytuje nielen ľuďom na ulici, ale aj tým, ktorí kvôli vojne ušli alebo stratili svoj domov. Zbierkou bude financovaná humanitárna pomoc podľa potrieb, ktoré budú na ukrajinskej strane a rovnako aj potreby utečencov, ktorým sa podarí dostať na slovenské územie. 

Úsmev ako dar

Spoločnosť priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar je najstaršou a najväčšou mimovládnou organizáciou pôsobiacou v oblasti náhradnej starostlivosti, pomoci ohrozeným rodinám na Slovensku a pomoci obetiam trestných činov. Vo vyostrenom vojenskom konflikte sa organizácia zameriava na tých najzraniteľnejších - matky, ich deti a seniorov, ktorí po niekoľkodňovom čakaní na prechod našou hranicou prichádzajú s veľkou beznádejou. Organizácia pomáhala v rokoch 2014 – 2015 na Donbase a v Luhansku. Utečencom na Slovensku aj vďaka týmto skúsenostiam zabezpečí bývanie, vzdelávanie v školách s ukrajinským vyučovacím jazykom, psychologickú starostlivosť a pracovné uplatnenie.

ACN Slovensko - Pomoc trpiacej cirkvi

Pápežská nadácia ACN - Pomoc trpiacej Cirkvi vyhlasuje zbierku na okamžitú pomoc na Ukrajine. Na Ukrajinu poslala okamžitú pomoc vo výške 1 milión eur. Kňazi, rehoľníci aj laici prešli kurzami prvej pomoci, aby mohli pomáhať zraneným. Cirkev v krajine sa na situáciu pripravovala už týždne, hoci dúfala v mierové riešenie. Finančné prostriedky budú poskytnuté na pomoc pre obyvateľov diecéz v núdzi v regiónoch Charkova, Záporožia, Donecku, Odesy a na Kryme a pre kňazov a rehoľné sestry po celej Ukrajine, aby mohli naďalej pomáhať núdznym priamo v ich farnostiach.

Svetielko pomoci

Zbierka zameraná na pomoc ukrajinským deťom s onkologickou chorobou, ktoré sa prídu liečiť na Oddelenie detskej onkológie a hematológie Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach. Podpora detí bude realizovaná na takej úrovni, aby mali rovnakú možnosť plnohodnotne žiť počas onkologickej liečby. Pomoc bude adresná a zameraná primárne na pokrytie nákladov spojených s liečbou dieťaťa v onkologickej liečbe ako aj zabezpečenia starostlivosti medzi jednotlivými cyklami liečby. Konkrétne pôjde o zabezpečenie bezplatnej prepravy na liečbu a z liečby, ubytovania pre rodiny, poskytnutie prostriedkov na zabezpečenie stravy, hygienických potrieb a oblečenia. Tiež sociálnu a psychologickú pomoc a tlmočenie.

Magna

Magna je zdravotnícka humanitárna organizácia, ktorá pôsobí medzinárodne a poskytuje pomoc deťom a ich rodinám v núdzi, vrátane obetí prírodných katastrof, vojen a konfliktov. Organizácia má na Ukrajine vlastné zásoby zdravotníckeho materiálu a momentálne preveruje, ktoré zdravotnícke zariadenia sú v najväčšej núdzi a kde ich rozdistribuuje. Po ukončení zisťovania potrieb, začnú pracovníci v krátkom čase s distribúciou liekov a zdravotníckeho materiálu do nemocníc najskôr v Kyjeve. Prispieť je možné prostredníctvom SMS v hodnote 10 Eur v tvare MAGNA na číslo 836.

Unicef

Fond OSN Unicef, ktorý je financovaný z čisto dobrovoľných príspevkov je v teréne a poskytuje humanitárnu pomoc priamo na Ukrajine v oblasti distribúcie nevyhnutných zásob, zabezpečenia pitnej vody, psychosociálnej pomoci, vzdelávania a sociálnej ochrany. Pomôcť je možné prostredníctvom SMS s textom UKRAJINA na 844. Darcovská SMS má hodnotu 3€. V prípade záujmu je možné poslať ľubovoľnú sumu na číslo účtu, ktoré je uvedené na webstránke Unicefu.

 

 

x