Foto: Vyhlásenie medzinárodných asociácií knižníc o solidarite s Ukrajinou

Vyhlásenie medzinárodných asociácií knižníc o solidarite s Ukrajinou

Aktuality

|

13. 03. 2022

Medzinárodná asociácia hudobných knižníc, archívov a dokumentačných centier (IAML) sa pripája k medzinárodným hudobným a knižničným komunitám v odsudzovaní brutálnej a nevyprovokovanej invázie na Ukrajinu zo strany susedného Ruska.

IAML bola založená v roku 1951. Ničenie druhej svetovej vojny výrazne ovplyvnilo dokumentárne hudobné dedičstvo mnohých európskych krajín. Mnohé knižnice boli úplne zničené a mnohé ďalšie mali zdecimované fondy. Vznikla naliehavá potreba urobiť komplexnú inventúru hudobných prameňov a znovu nadviazať medzinárodné kontakty medzi vedcami. Teraz musíme zastaviť toto nezmyselné opakovanie histórie.

Sme solidárni so statočnými ľuďmi na Ukrajine a máme vážne obavy o bezpečnosť našich kolegov. Knižnice sú útočiskom humanistických princípov so základným rešpektom k právam a dôstojnosti každého človeka. Archívy a dokumentačné centrá krajiny chránia jej kultúrne dedičstvo a Ukrajina má bohaté kultúrne dedičstvo, ktoré je blízke srdcu jej obyvateľov. IAML je medzinárodné združenie, ktoré bráni mier a demokratické hodnoty. Vojna sa musí zastaviť a Ukrajina zostane slobodnou, prosperujúcou a nezávislou krajinou.

***

Medzinárodné združenia a knižničné organizácie EBLIDA, NAPLES a Public Libraries 2030 vydali spoločné vyhlásenie. Odvolajúc sa na hrdú tradíciu knižníc, ktoré sú otvorené pre každého, vyzvali knižnice, aby v tejto ťažkej dobe "srdečne prijali ukrajinských utečencov a poskytli im bezpečné miesto. Poskytnite im akúkoľvek podporu, ktorú môžete ponúknuť, knihy a iné médiá, ako aj prístup k informáciám a vzdelávaniu. Ak je to možné, knižnice môžu byť nápomocné vo vzdelávaní utečencov, najmä detí a mladých ľudí, a organizovať kurzy na osvojenie si prvých prvkov jazyka hostiteľských krajín. Taktiež vyzývame knižnice, aby sa spojili s národnými a miestnymi organizáciami, ktoré poskytujú pomoc (Charita, komunita Sant'Egidio atď.)".

Ako pomáhajú knižnice Ukrajine:

x