Foto: Adriana Banásová na súťaži Ferruccio Tagliavini

Adriana Banásová na súťaži Ferruccio Tagliavini

Aktuality

|

09. 04. 2022

Hudobné centrum v rámci Fóra mladých talentov podporilo účasť mladej sopranistky na 26.ročníku medzinárodnej speváckej súťaži Ferruccio Tagliavini v rakúskom Deutschlandsbergu.


V silnej medzinárodnej konkurencií, pozostávajúcej z viac než 120 spevákov z celého sveta, obstála a v trojkolovej súťaži sa dostala až do finále. Odborná porota, pozostávajúca zo svetových legiend – dirigent Richard Bonynge, mezzosopranistka Fiorenza Cossotto či tenorista Vittorio Terranova zhodnotila kvality sopranistky a posunula Banásovú medzi 8 najlepších. Sopranistka pokladá účasť vo finálovom kole za mimoriadny úspech.


Adriana Banásová študovala spev na Konzervatóriu v Bratislave v triede Dagmar Livorovej.  V interpretačnom umení sa zdokonaľovala na Majstrovských speváckych kurzoch Petra Dvorského v Piešťanoch (2015, 2016) a na herecko-speváckych kurzoch v Žďári nad Sázavou (2012) a v Znojme (2013). Aktuálne sa ďalej vzdeláva pod vedením Zlatice Livorovej.


Účinkovala v rámci hudobného festivalu Zámocké hry Zvolenské a vokálneho cyklu SND Kontinuity. Spolupracovala so Symfonickým orchestrom Českého Rozhlasu, Štátnou filharmóniou Košice, Filharmóniou Brno, ŠKO Žilina, Štátnou operou Banská Bystrica, barokovým súborom Solamente Naturali, Cappellou Istropolitanou, Metropolitným orchestrom Bratislava. Je tiež držiteľkou viacerých ocenení z medzinárodných speváckych súťaží (Medzinárodná spevácka súťaž Antonína Dvořáka v Karlových Varoch 2019 a 2015, Medzinárodná spevácka súťaž v Boloni 2018, Iuventus canti 2016). Je finalistkou medzinárodnej speváckej súťaže Ferruccio Tagliavini 2022 v rakúskom Deutschlandsbergu. Zúčastnila sa medzinárodnej súťaže Ada Sari Vocal Artistry Competition 2021 v Poľsku (semifinále), ďalej finálových kôl súťaže Hans Gabor Belvedere 2019 v Rakúsku, súťaže Otto Edelmann Singing Competition 2016 vo Viedni (semifinále) a súťaže Competition dell´Opera v Linzi 2015 (semifinále).


Rok 2021 priniesol nahratie jej debutového albumu árií Desire s klavírnym sprievodom Petra Pažického, ktorý vyšiel vo vydavateľstve Real Music House.

x