Foto: Otvárací koncert 1. ročníka festivalu Pro musica nostra Tyrnaviensi

Otvárací koncert 1. ročníka festivalu Pro musica nostra Tyrnaviensi

Pro musica nostra Tyrnaviensi

|

16. 05. 2022

Otvárací koncert festivalu (6.6. o 18.00 h.) sa uskutoční v priestoroch Zrkadlovej sály Divadla Jána Palárika v Trnave. Festival bude zahájený recitálom kanadskej sopranistky Laury Nielsen, ktorá v sprievode klaviristu Róberta Pechanca uvedie program zložený z diel F. Schuberta, S. Rachmaninova, C. Debussyho, S. Barbera, R. Straussa, J. Masseneta a G. Pucciniho. Laura Nielsen je absolventkou operného programu Yale University v odbore hudobnej a opernej interpretácie a absolventkou hudobných štúdií na univerzite v Západnom Ontariu. V roku 2022 sa stala víťazkou Laffontovej súťaže Metropolitnej opery.

VSTUPENKY

PROGRAM

Franz Schubert (1797-1828)

                Ganymed D. 544 op. 19 č. 3

                Die junge Nonne D. 828 op. 43 č. 1

 

Sergej Rachmaninov (1873-1943)

                Sireň op. 21 č. 5

                Oni otvechali op. 21 č. 4

 

Claude Debussy (1862-1918)

                Les ariettes oubliées L. 60

                C´est l´extase langoureuse

                Il plesure dans mon cœur

                L´ombre des arbres

                Chevaux des bois

                Green

                Spleen

 

Samuel Barber (1910-1981)

                Four songs / Štyri piesne op. 13

                A Nun Takes the Veil

                The Secrets of the Old

                Sure on This Shining Night

                Nocturne

 

Richard Strauss (1864-1949)

                Ständchen op. 17 č. 2

                Zueignung op. 10. č. 8

                Allerseelen op. 10 č. 1

 

Jules Massenet (1842-1912)

Adieu notre petite table, ária Manon Lescaut z 2. dejstva opery Manon

 

Giacomo Puccini (1858-1924)

Si mi chiamano Mimi, ária Mimi z 1. dejstva opery Bohéma

***

LAURA NIELSEN je kanadská sopranistka pochádzajúca z Londýna. Roku 2022 sa stala víťazkou Laffontovej súťaže Metropolitnej opery a získala 2. cenu na speváckej súťaži NATS. Zároveň postúpila so finále v rámci 59. ročníka speváckej súťaže Francesca Viñasa v Barcelone. Roku 2021 sa stala semifinalistkou na Concours Orchestre Symphonique de Montréal a laureátkou programu pre mladých spevákov Jeunes Ambassadeurs Lyriques. Momentálne sa intenzívne prirpavuje na angažmán v rámci Wagnerovho Prsteňa pre neemcké divadlo v Erfurte. Laura Nielsen účinkovala v postavách ako Rosalba Montealban v opere Catán’s Florencia en el Amazonas, Laetitia v Menottiho jednoaktovke Stará slúžka a zlodej, Kuchárka v Stravinského SlávikoviMicaëla v Bizetovej Carmen, Sestra Constance v Poulencových Dialógoch karmelitánok, ako aj Kate Pinkerton v Madama Butterfly a Nella v Pucciniho Gianni Schicchi. K jej postavám patrí aj Tatianka v Čajkovského Eugenovi Oneginovi a Violetta vo Violetta vo Verdiho Traviate. Realizovala aj podtavu Magdy v She has also performed the partial roles of Magda Lastovičke, Komtesa vo Figarovej svadbe, Konstanza v Únose zo serailu čo Gilda v opere Rigoletto. Jej koncertný reperotár zahŕňa Chorálovú fantáziu L. van Beethovena, Gloriu F. Pouelnca či Mesiáša G. F. Händla. Je absolventkou operného programu Yale University v odbore hudobnej a opernej interpretácie. Je držiteľkou diplomu vokálnej interpretácie (2016) a bakalárskeho štúdia v odbore hudba v rámci franúczskych štúdií (2015) na Universite v Západnom Ontariu. 

RÓBERT PECHANEC študoval hru na klavíri na žilinskom konzervatóriu a neskôr na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Od roku 1990 spolupracoval ako klavirista na viacerých majstrovských kurzoch pre vokálnych interpretov. V rokoch 2004 a 2005 získal cenu pre najlepšieho korepetítora na Medzinárodnej speváckej súťaži Antonína Dvořáka v Karlových Varoch, v roku 2008 cenu pre najlepšieho korepetítora na Medzinárodnej speváckej súťaži Mikuláša Schneidera-Trnavského v Trnave. Koncertoval v Belgicku, Českej republike, Dánsku, Francúzsku, Maďarsku, Nemecku, Poľsku, Rakúsku, Švajčiarsku a Taliansku. V rokoch 2000 až 2004 pôsobil na Wexfordskom opernom festivale ako korepetítor a vedúci hudobného naštudovania (Mozart: Figarova svadba, Humperdinck: Hänsel und Gretel, Rossini: Barbier zo Sevilly, Cesta do Remeša). V rámci tohto festivalu spoluúčinkoval i na koncertoch popredných sólistov. Pravidelne spolupracuje so sopranistkou Adrianou Kučerovou, s ktorou vystúpil na viacerých koncertoch doma i v zahraničí (Paríž, Brusel, Salzburg, Toulouse, Bordeaux). Dlhodobá spolupráca ho tiež viaže s medzinárodne renomovaným tenoristom Pavlom Bršlíkom, s ktorým vystúpil na koncertoch v berlínskej Štátnej opere a v Théâtre de la Monnaie v Bruseli. Spolupracoval i s vynikajúcim basistom Štefanom Kocánom, spolu sa predstavili na koncertoch vo Viedni, Paríži a na festivale Pražská jar. Od roku 1999 pôsobí ako pedagóg na Vysokej škole múzických umení v Bratislave.

 

x