Foto: Disciplína, poriadok, schopnosť počúvať. Hrať v orchestri je ťažšie, ako sa zdá

Disciplína, poriadok, schopnosť počúvať. Hrať v orchestri je ťažšie, ako sa zdá

Slovenský mládežnícky orchester

|

06. 09. 2022

Aj hrať v orchestri sa treba naučiť.

BRATISLAVA. Bol rok 1986. Popredný taliansky dirigent Claudio Abbado vo Viedni zakladá Mládežnícky orchester Gustava Mahlera.

Okrem skvelého hudobníka s perfektným sluchom bol Claudio Abbado aj veľkým podporovateľom mladých talentov. Vedel, že aj za železnou oponou je ich mnoho.

Chcel umožniť talentovaným hudobníkom z Maďarska a Československa dostať sa spoza železnej opony do sveta.

"Vo svojich projektoch vytvoril priestor na spoluprácu - v tom čase absolútne nemysliteľnú - hudobníkov z politických rôznych blokov. Do roku 1989 sme žili v rozdelenom sveta a práve Mládežnícky orchester Gustava Mahlera bol projektom, ktorý umožnil aj hudobníkom za železnou oponou spolupracovať s hudobníkmi zo slobodného sveta.

Tento etický rozmer, ktorý Abbado priniesol a vždy akcentoval, je pre nás dôležitý," hovorí Adrián Rajter z Hudobného centra, ktoré na Abbadov odkaz podpory mladých talentov nadviazalo v roku 2016 zriadením Slovenského mládežníckeho orchestra.

V treťom ročníku fungovania ponúknu mladí hudobníci prvé koncerty 8. mája v Bratislave a 10. mája v Košiciach.

Najlepší z hudobných škôl

Hrať v orchestri nie je jednoduché, zhodujú sa hudobníci. Treba disciplínu, poriadok a tiež sa navzájom dobre počúvať.

Aj keď najväčšiu slávu vždy zožnú sólisti, byť súčasťou orchestra je pre mnohých mladých hudobníkov najvyššia profesionálna méta. Aj to sa však treba naučiť.

"Nie je jednoduché dostať sa v dnešnej dobe do dobrého orchestra. Nie je to samozrejmosť, miest je málo a je mnoho dobrých hudobníkov, takže nám veľmi pomáhajú skúsenosti z mládežníckeho orchestra.

Vieme, ako byť lepšie pripravení na konkurz a máme už aj naštudovaný repertoár," hovorí huslistka Karolína Krigovská.

Spolu s Alžbetou Godovičovou a Viktóriou Strelcovou vystupujú ako sláčikové trio La TrioLa a všetky tri sú aj členkami mládežníckeho orchestra.

Ten tvorí momentálne asi 80 členov - študentov konzervatórií a hudobných fakúlt, ktorí prešli konkurzom.

Hudobníci zo Slovenského mládežníckeho orchestra od svojho vzniku absolvovali jedenásť koncertov a naštudovali devätnásť hudobných diel.

Začiatkom mája začínajú opäť pracovať.

Niekoľkodňové sústredenie sláčikovej sekcie orchestra vyústi do dvoch koncertov.

"Dávame si záležať, aby mladých hudobníkov vždy viedli profesionálni hudobníci a dirigenti, ktorí ich niečo naučia. 

Tentoraz bude umeleckým garantom projektu Igor Karško, renomovaný slovenský huslista pôsobiaci ako koncertný majster orchestra Camerata Zürich a profesor na Vysokej hudobnej škole v Luzerne.

Ako sólista s orchestrom už po druhý raz vystúpi Dalibor Karvay," hovorí Adrián Rajter.

Mladí hudobníci v programe oboch májových koncertov odohrajú diela Henryka Mikołaja Góreckého, Lea Weinera, Johanna Sebastiana Bacha a Eugena Suchoňa.

V lete aj do Berlína

A kým mnohí v lete vypnú, lebo v lete ani divadlá, ani filharmónia nehrajú, mladí hudobníci zo Slovenského mládežníckeho orchestra nepoľavia.

Už 28. júla ich totiž čaká koncert vo Veľkej sále berlínskeho Konzerthausu.

Slovenský mládežnícky orchester tam vystúpi na jubilejnom 20. ročníku festivalu mládežníckych orchestrov Young Euro Classic, ktorý je jednou z najdôležitejších platforiem na prezentáciu najlepších medzinárodných i národných mládežníckych orchestrov z celého sveta.

Bude to vôbec prvý koncert Slovenského mládežníckeho orchestra mimo Česka a Slovenska.

"Veľmi sa tešíme na atmosféru Young Euro Classic. zároveň budeme mať možnosť stretnúť sa s hudobníkmi nielen z Európy, ale z celého sveta, čo nás potom motivuje k lepším výkonom," hovorí Alžbeta Godovičová.

Hudobníci sa budú na koncert pripravovať pod vedením austrálskeho dirigenta Benjamina Bayla, ktorý so Slovenským mládežníckym orchestrom v minulosti už spolupracoval.

"Sme s ním veľmi spokojní, je veľmi priateľský, ľudský, ale na druhej strane od nás očakáva kvalitný výsledok, je náročný," dodáva o dirigentovi violistka tria La TrioLa Viktória Strelcová.

Čekovská v nemeckej premiére

Mladí hudobníci do Nemecka vycestujú s repertoárom z diel Dariusa Milhauda, Ondřeja Kukala, Ludwiga van Beethovena a slovenskej skladateľky Ľubice Čekovskej

"Podstatou dramaturgie festivalu Young Euro Classic je, že každý orchester má priniesť nemeckú alebo svetovú premiéru skladby svojho domáceho autora. Som veľmi rád, že spomedzi množstva partitúr, ktoré sme zaslali dirigentovi Benjaminovi Baylovi, padla voľba práve na koncert pre klavír a orchester Ľubice Čekovskej," hovorí Adrián Rajter.

A síce skladba znela už aj v Paríži, či Londýne, v Nemecku pôjde naozaj o premiéru. Klavírne sólo v náročnej skladbe Čekovskej odohrá s mládežníckym orchestrom klavirista Miki Skuta.

"Skladbu som skomponovala pred šestnástimi rokmi a je trochu poznačená mojimi počiatočnými odvážnymi krokmi v hudbe, je trochu náročnejšia, ale myslím si, že mládežníci to určite zvládnu," hovorí o diele skladateľka Ľubica Čekovská.

Rovnaký koncert ako v Berlíne odohrá Slovenský mládežnícky orchester 26. júla v Prahe a 22. júla vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu v Bratislave.

Vďaka partnerstvu s RTVS vznikne z koncertu v priestoroch rozhlasu aj nahrávka.

 

 

Článok bol uverejnený na SME Kultúra 2. 5. 2019, autor článku: Jana Alexová

https://kultura.sme.sk/c/22111818/disciplina-poriadok-schopnost-pocuvat-hrat-v-orchestri-je-tazsie-ako-sa-zda.html#ixzz5n2IXNHIR

x