Foto: Ešte štyri koncerty Pro musica nostra v Nitrianskom kraji

Ešte štyri koncerty Pro musica nostra v Nitrianskom kraji

Pro musica nostra Nitriensi

|

06. 10. 2022

Práve prebiehajúci 4. ročník medzinárodného hudobného festivalu Pro musica nostra Nitriensi už potešil publikum v štyroch mestách Nitrianskeho kraja.

Festival otvoril v nedeľu 2. októbra komorný súbor Pand’Arpa z Rakúska - Wolfgang Golds a Julia Reth v Poľovníckom kaštieli v Palárikove. V spojení harfy a priečnej či panovej flauty znel Vivaldi, Bizet, Lehár i Piazzolla.

Nasledoval koncert v Levickej synagóge v pondelok 3. októbra, na ktorom zazneli známe árie v úpravách pre gitaru a spev v podaní legiend - Gabriely Beňačkovej a Lubomíra Brabca.

V utorok 4. októbra zneli v Koncertnej sále Nitrianskej galérie melódie z piesňových cyklov Antonína Dvořáka. Uviedli ich speváčky Mária Tajtáková, Eva Garajová a klavirista Marian Lapšanský.

Zaujímavý umelecký zážitok ponúklo saxofónové kvarteto Pressburg saxophone Quartet v priestoroch Starej prachárne v Komárne v stredu 5. októbra. Publikum si okrem klasickej hudby od klasicizmu po súčasnosť mohlo vychutnať filmové premietanie nemej grotesky so živým hudobným sprievodom ako v roku 1916.

V druhej polovici festivalu sa ešte milovníci klasickej hudby môžu tešiť na hudbu Claudia Monteverdiho ale i krásne piesne z Kancionálu Benediktínok v podaní poľských umelcov - sopranistiek Katarzyny Wiwer, Adrianny Bujak-Cyran a čembalistu Andrzeja Zawiszu - vo štvrtok 6. októbra v Kostole sv. Juraja v Kostoľanoch pod Tríbečom.

V piatok 7. októbra bude patriť priestor Freskového salónu v Château Belá harfistke Kateřina Englichová a hobojistovi Vilémovi Veverkovi z Českej republiky, ktorí uvedú diela autorov Ravel, Kvěch, Vejvoda, Debussy, Hasselmans a Hybler.

Rímsko-katolícky kostol sv. Tomáša Becketa v Novej Vsi nad Žitavou naplní krásnou hudbou Eugena Suchoňa, Ilju Zeljenku, Mateja Slobodu a Alexandra Albrechta sláčikové kvarteto Spectrum Quartett.

Záverečný koncert 4. ročníka festivalu Pro musica nostra Nitriensi bude patriť starej hudbe v podaní nášho špičkového súboru Musica aeterna pod vedením Petra Zajíčka. V nedeľu 9. októbra v Rímsko-katolíckom kostole Povýšenia sv. Kríža v Nových Zámkoch zaznejú diela Daniela G. Speera a Samuela F. Capricorna. Ako sólistka sa predstaví sopranistka Helga Varga-Bach, rodáčka práve z Nových Zámkov.

Fotografie z koncertov nájdete na facebookovom profile Pro Musica Nostra | Facebook a Instagrame Pro musica nostra • Fotky a videá na Instagrame.

Viac k programu: Pro musica nostra Nitriensi | Hudobne Centrum (hc.sk)

Vstupenky na koncert 7. 10. v Château Belá si môžete zakúpiť v predpredaji v sieti Ticketportal alebo na mieste hodinu pred koncertom. Na ostatné koncerty 6., 8. a 9. októbra je vstupné dobrovoľné.

Festival sa koná pod záštitou predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja Milana Belicu.

Festival organizuje Hudobné centrum a občianske združenie Konfrontácie

spoluusporiadatelia a partneri:
Nitriansky samosprávny kraj, LESY Slovenskej republiky, kaštieľ Palárikovo, Mestské kultúrne stredisko Levice, Nitrianska galéria Nitra, Mestské kultúrne stredisko Komárno, Rímsko-katolícka cirkev, farnosť Ladice, Château Belá, Farský úrad Nová Ves nad Žitavou, Mesto Nové Zámky, Peugeot Slovensko.

S finančným príspevkom Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.

Mediálni partneri:

Opera Slovakia, Hudobný život, RTVS Rádio Devín, Rádio Best FM, MY regionálne noviny, REGIONPRESS, ECHO, TV Nitrička.

x