Foto: Komorný sláčikový orchester Junior v Neerpelte

Komorný sláčikový orchester Junior v Neerpelte

Aktuality

|

05. 05. 2023

V dňoch 28.4.-2.5.2023 sa v belgickom mestečku Neerpelt konal už 71. ročník Európskeho hudobného festivalu pre mladých. Festival je organizovaný každoročne a striedajú sa vokálne a inštrumentálne zoskupenia. Mottom festivalu je myšlienka „Všetci ľudia budú bratia“. Tá sa odzrkadľuje aj v logu festivalu zobrazujúcom dvoch vtáčikov prepojených zobáčikmi ako symbol hudby ktorá spája a prekonáva jazykové bariéry .

V roku 2023 sa predstavilo 60 orchestrov z 12 krajín. Súťažilo sa v šiestich kategóriách. Výkony hodnotila v každej kategórií šesť členná medzinárodná porota zložená z popredných dirigentov, skladateľov a inštrumentálnych hráčov.

Komorný sláčikový orchester Junior zo Základnej umeleckej školy Jozefa Kresánka v Bratislave pod vedením Vlasty Veľasovej súťažil v kategórií E – pre komorné, sláčikové a symfonické orchestre, v ktorej získal 1 cenu s vyznamenaním First price „ Cum laude“. Ocenenie, ktoré odborná porota udeľuje za výkon ohodnotený za 90- 97%.      

V jeho podaní na festivale zazneli diela G. Böhma. J.V.Stamitza, G. Holsta a Cantica Slovaca skladateľa Ladislava Kupkoviča, rodáka z Bratislavy. Odborná porota vysoko ocenila dramaturgiu a náročnosť repertoáru, kultúru tónu a vysokú interpretačnú úroveň telesa.

Orchester na škole založila a dlhých 24 rokov viedla Jana Spálová. Pod jej vedením absolvoval množstvo vystúpení na domácich a zahraničných pódiách. Jeho bývalý členovia sú dnes členmi profesionálnych slovenských i zahraničných orchestrov. Rovnaké ocenenie získal už v roku 2011 na 59. ročníku festivalu.

Komorný sláčikový orchester Junior sa najbližšie predstaví na súťažnej prehliadke Divertimento musicale 19.5.2023 v Zichyho paláci a na XII. Medzinárodnom festivale, ktorý sa bude konať v dňoch 5.-8.júla v Bratislave.

 
Srdečne blahoželáme!
x