Pôvodne letný open air koncertný cyklus komornej hudby v záhrade Domu Albrechtovcov sa v tomto roku predstavuje pod názvom Festival komornej hudby Hortus artis v záhrade Domu Albrechtovcov. Podujatie pripomína a rozvíja tradíciu uvádzania hudby v podmanivom prostredí historickej časti hlavného mesta, ktoré ku Kapitulskej ulici a rodine Albrechtovcov patrilo od roku 1945 až do smrti Jána Albrechta v roku 1996. Po rokoch chátrania a zabúdania sa hudba v pravidelných cykloch k Albrechtovcom vrátila v roku 2019, keď o.z. ALBRECHT FORUM uviedlo prvý ročník Hortus artis.

Piate pokračovanie Hortus artis (Záhrady umenia) ponúka návštevníkom a obyvateľom Bratislavy v nadchádzajúcich letných mesiacoch 10 koncertov komornej hudby s pútavou dramaturgiou. Cieľom je predstaviť programy pre rozličné komorné obsadenia z rôznych historických období a proveniencií, ktoré spája téma presahov idiómov vidieckeho a mestského folklóru s umeleckou komponovanou hudbou. Ťažisko je položené na stredoeurópsky priestor (Slovensko, Česko, Poľsko, Maďarsko), ale niektoré koncerty nás zavedú aj do Španielska, Južnej Ameriky, dávnejšej histórie sefardskej hudby z oblasti Stredomoria či do prostredia mestských predmestí Severnej Ameriky začiatku 20. storočia. Na festivale sa predstaví vyše 40 interpretov zo Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska, Španielska a Grécka v renomovaných komorných zoskupeniach Collegium Marianum (CZ), Messages Quartet (PL), Pressburg Saxophone Quaret (SK), Mucha Quartet (SK), Kukal Quatet (CZ), Plaisirs de Musique (CZ), Solamente naturali (SK, CZ), Bratislavské gitarové kvarteto (SK, GR), Spectrum Quartett (SK), sólistky Eva Šušková, Simona Hulejová a v sláčikovom triu komorní hráči Daniel Rumler, Martin Ruman a Jozef Lupták. Na festivale si budú diváci môcť vypočuť vyše 80 diel inšpirovaných ústnou ľudovou tradíciou resp. diela skladateľov, ktorí vo svojej hudbe folklórny element spracúvali či inak reflektovali.
Festival otvorí koncert českého súboru pre starú hudbu Collegium Marianum v pondelok 1. 7. 2024 s programom CACHUA SERRANITA. Autor sprievodného textu Václav Kapsa k rovnomennému CD súboru uvádza, že kombinácia ,,svojráznej miestnej tradície s umeleckou hudbou je spoločným znakom, ktorý hudobníkom umožňuje vytvoriť spojenie medzi Strednou Európou a Južnou Amerikou". Podtitulom koncertu je Hudba, tanec a Panna Mária na odvrátenej strane sveta. O tejto zvláštnej mixtúre ľudovej radosti, vďakyvzdaní Panne Márii, tanca s umeleckým odkazom baroka pojednáva a ,,pohráva sa" v slove i hudbe z domácich i vzdialených prameňov práve koncert súboru Collegium Marianum.
Druhý koncert je prvou návštevou poľských skladateľov a interpretov na našom festivale. Messages Quartet, ktorý tvoria štyri vynikajúce inštrumentalistky, predstaví na svojom vystúpení v nedeľu 7. 7. 2024 štyri osobnosti poľskej hudby 20. storočia - Józefa Kofflera, Grazynu Bacewicz, Andrzeja Panufnika a Szymona Laksa v programe POLSKY. Vysoko štylizované uchopenie ľudovej tematiky a inšpirácií odhalí v médiu sláčikového kvartet individuálne poetiky a svet autorov/autorky, ktorých na našich pódiách takmer vôbec nepočuť. Diela prinesú niektoré tóny nielen tradičnej poľskej ale aj ukrajinskej hudby.
Vystúpenie troch často spolupracujúcich komorných hráčov Daniela Rumlera, Martina Rumana a Jozefa Luptáka na koncerte 14. 7. 2024 je sondou do sveta sláčikových trií významných predstaviteľov vrcholnej romantickej tradície (Dohnányi, Sibelius) i stúpencov hudobnej moderny, ktorá čerpala veľmi výdatne inšpirácie z odkazu ľudovej hudby (Martinů, Kodály). Sibeliova Suita A dur je študentským dielom, Sláčikové trio č. 1 Bohuslava Martinů sa našlo v roku 2005 - vyše 80 rokov po jeho skomponovaní, Kodályovo Intermezzo je krásnou miniatúrou z obdobia prvých skladateľových sústredených zberov ľudových piesní (1905) a Dohnányiho Serenáda op. 10 (z takmer identického obdobia) je častokrát prirovnávaná vďaka svojej kompozičnej prepracovanosti k Beethovenovým sláčikovým triám. Názov koncertu ZNOVU OBJAVENÉ bol inšpirovaný ,,objavom" raných kompozícií Sibelia a Martinů ale aj nemenej vzrušujúcim ,,objavom" sveta ľudovej hudby Kodályom na začiatku 20. storočia.
Koncert Pressburg Saxophone Quartet 21. 7. 2024 je pokračovaním neutíchajúcej ,,misie" Ladislava Fančoviča a jeho umeleckých kolegov pri popularizácii saxofónu ako nástroja klasickej hudby. Tento raz je toto dlhodobé snaženie predsa len v programe THE STORY okorenené uvedením originálnych aranžmánov spirituálov a štandardov z 20. rokov 20. storočia a živou hudbou v štýle ragtimu k filmu z roku 1916. Práve v tejto časti sme videli styčnú plochu k ľudovému či populárnemu idiómu. Napokon folklór nebol a nie iba vidieckym ale aj mestským fenoménom. V prvej časti koncertu zaznejú originálne kompozície pre štyri saxofóny z pera J. B. Singeléeho, C. Floria, G. Bumckeho a J. Iršaia.
28. 7. 2024 sa Mucha Quartet vráti v kvartetových opusoch J. L. Bellu, E. Suchoňa R. Bergera K PRAMEŇOM, teda k žriedlam tvorivosti troch generácií slovenských skladateľov. Každý z nich v inej miere a iným spôsobom načrel do melodických, harmonických i štýlových prvkov domácej ľudovej hudby. Ako pripomína primárius Mucha Quartet, Juraj Tomka ,,ak nenahliadneme na uhorský štýl z ideologického hľadiska, otvára sa pred nami široká škála hudobných prvkov, ktoré sú jeho pravou podstatou. Je to predovšetkým čerpanie z maďarského, rómskeho a slovenského folklóru, použitie rubátovej melodiky, tanečnosti, výrazných rytmov, či virtuozity na spôsob primášov kapiel ľudovej hudby".
Prebiehajúci Rok českej hudby si pripomenieme (okrem iných) aj koncertom Kukal Quartet 4. 8. 2024. Zaznie na ňom kvartetová hudba Bohuslava Martinů, Erwina Schulhoffa, Josefa Suka a Leoša Janáčka. Hoci sa synonymom folklorizmu v českej a moravskej hudbe stali najmä prvý a posledný menovaný skladateľ, programu dal napokon meno - ALLA CZECA - stredný diel Schulhoffových Piatich kusov pre sláčikové kvarteto. Majstrovské kvartetá B. Martinů (Sláčikové kvarteto č. 2) a Janáčkove Sláčikové kvarteto č. 1 dopĺňa v programe českých skladateľov Sukova Meditácia na staročeský chorál ,,Svatý Václave". Dielo, ktorého minulosť odkazuje na hymnické tradície dávnych storočí, získalo v 20. storočí mnohokrát metaforický význam a stalo sa aj zásluhou Josefa Suka symbolom českého vlastenectva a štátnosti.
Koncert českého ansámblu Plaisirs de Musique 18. 8. 2024 prináša na tohtoročný Hortus artis ozveny sefarskej hudby krajín Stredomoria. Prekomponované piesne z autorskej dielne súboru ,,spája téma lásky, ľudskej emocionality, od hlboko dojímavých polôh až po čistú radosť z bytia, zo života. Významnú časť programu tvoria uspávanky, ktoré spievajú matky svojim deťom. Hoci ide formálne o svetskú hudbu, tieto piesne sú vo svojej podstate hlboko duchovné". Okrem emotívnych sefardských piesní zaznie aj inštrumentálna hudba s podobným nábojom a inšpiráciou z oblasti Stredomoria. Hudba koncertu s názvom MISTERIOS DEL AMOR je ,,na pomedzí žánrov - klasiky, folklóru a jazzu - a je autorskou interpretáciou a sprítomnením časovo i priestorovo vzdialených krajín z dielne súboru Plaisirs de musique", dodáva umelecký vedúci súboru Jan Čižmář.
Program MUSICA GLOBUS súboru Solamente naturali, ktorý zaznie na festivale Hortus artis 25. 8. 2024 je ďalšou podobou koexistencie ľudových a umelých prvkov v hudobnej matérii. Stredná Európa 18. storočia sa v ňom ukáže v celej svojej kultúrnej a štýlovej rozmanitosti a bohatosti. Hudby z rukopisných a tlačených zbierok sa tu predvádzajú a predbiehajú vo svojej podmanivosti a zvodnosti. Umelecký vedúci súboru Miloš Valent sa v programe obklopil najlepšími a najtvorivejšími spoluhráčmi a jeho predstava, akokoľvek súčasná, nám približuje svet čírej radosti z muzicírovania. Program, ktorý nie je našim poslucháčom úplne neznámy, nemohol vďaka nenapodobiteľnej symbióze ľudových vplyvov a inštrumentálneho ,,klasického" majstrovstva na našom festivale chýbať.
Vzduch horúceho Stredomoria zavanie 1. 9. 2024 na festivale aj z programu Bratislavského gitarového kvarteta a Evy Šuškovej. Názov koncertu kopíruje titul diela Manuela de Fallu; je ním ČARODEJNÁ LÁSKA. Ako pripomína člen kvarteta Martin Krajčo, manifest Fallovho učiteľa Felipe Pedrella Por nuestra música (z roku 1891) priamo vyzýval španielskych tvorcov, aby sa vrátili k svojim folkloristickým i historickým koreňom siahajúcim až k maurskej tradícii a nabádal ich k tvorbe opier implementujúcich pôvodné prvky. Druhým dôležitým momentom Fallovho umeleckého vývoja boli roky strávené v parížskej spoločnosti (1907 - 1914). Tie prežil v úzkom kontakte so skladateľmi Dukasom, Ravelom a Debussym, maliarom Picassom, či impresáriom Ďagilevom. Program dopĺňajú Lorcove (!) Canciones populares espa?olas a Fallove Siete canciones espa?olas pre mezzosoprán a gitaru.
Záverečný koncert festivalu 8. 9. 2024 s názvom ŠTYRIA HUDCI sa vracia k domácim zdrojom a inšpiráciám. Spectrum Quartett s primáriom Jánom Kružliakom na ňom uvedie diela kľúčových predstaviteľov Slovenskej hudobnej moderny: Štyroch hudcov Alexandra Moyzesa, Sonatínu z cyklu Obrázky zo Slovenska Eugena Suchoňa, aj Slovenské ľudové piesne a tance vo forme suity Júliusa Móžiho či výbery zo Slovenských spevov Bélu Bartóka resp. z Moravskej ľudovej poézie Leoša Janáčka. Vokálnych partov sa vo vybraných piesňach ujme Simona Hulejová.
Kompletný program festivalu HORTUS ARTIS 2024 nájdete na našej webstránke
https://www.albrechtforum.com/hortus-artis-2024

Všetky koncerty sa uskutočnia v záhrade Domu Albrechtovcov, úvodný v pondelok, ostatné vždy v nedele. V prípade nepriaznivého počasia presúvame koncerty do kapacitne limitovaných priestoroch Domu Albrechtovcov.

Vstupenky (13EUR, 8EUR, 5EUR, 1EUR) sú dostupné v predpredaji na www.albrechtforum.com pri jednotlivých koncertoch, resp. v sieti Ticketportal. Do predpredaja je umiestnených 50% z kapacity záhrady, ďalších 50% bude k dispozícii (v prípade pekného počasia) vždy polhodinu pred koncertom na mieste konania. Držitelia vstupenky z predpredaja majú v prípade nepriaznivého počasia garantované miesto v kapacitne limitovanom interiéri domu.

Celý výnos zo vstupného bude použitý na pokrytie nákladov spojených s podujatím a pokračujúcu rekonštrukciou národnej kultúrnej pamiatky - Domu Albrechtovcov.

Festival HORTUS ARTIS 2024 z verejných zdrojov podporil hlavný partner projektu - Fond na podporu umenia a uskutočňuje sa aj vďaka finančnej pomoci Bratislavského samosprávneho kraja a Sociálneho a kultúrneho fondu SOZA. Partnerom podujatia je Bratislavské kultúrne a informačné stredisko. Účinkovanie českých umelcov podporilo viacero českých subjektov prostredníctvom grantových schém, ktoré uvádzame podrobne v bulletine festivalu. Za finančnú pomoc a spoluprácu ďakujeme aj Poľskému inštitútu a Českému centru v Bratislave.

Na realizácii sa už tradične podieľa rad dobrovoľníkov.

Všetkým spolupracovníkom, podporovateľom a zúčastneným zo srdca ďakujeme!
Veríme, že si návštevníci cyklu leto v záhrade Domu Albrechtovcov s peknou komornou hudbou užijú.
ORGANIZERS:

ALBRECHT FORUM, o.z.

x