• 1963

    založenie skupiny Prúdy

  • od 1965

    spolupráca s Mariánom Vargom

  • 1970

    ako autor sa spolu so speváčkou Marcelou Laiferovou zúčastnil festivalu v Rio de Janeire so skladbou „Malá letná hra“

  • 1976

    spolupráca s českým gitaristom a hudobníkom Radimom Hladíkom, členom skupiny Blue Effect

  • 1978

    spolupráca s Mariánom Vargom na prvom slovenskom muzikáli Cyrano z predmestia na texty Jána Štrassera a Kamila Peteraja

Pavol Hammel - Od útleho detstva ho k hudbe viedol otec, ktorý pôsobil ako huslista v Slovenskom národnom divadle. V mladosti sa venoval hre na husle a stal sa členom orchestra Železničiarskeho umeleckého súboru. Ako šestnásťročný začal hrať na gitare, ktorá sa stala jeho hudobným nástrojom.

V roku 1963 založil skupinu Prúdy, ktorá patrí medzi úplne prvé big beatové kapely na Slovensku. Ku skupine sa o dva roky neskôr pridáva aj výrazný slovenský skladateľ, dnes držiteľ mnohých ocenení, Marián Varga. Výnimočným a zlomovým okamihom v jeho kariére bol debutový album Zvoňte, zvonky (1969) so skupinou Prúdy. Album je všeobecne považovaný za jeden zo základných albumov modernej slovenskej populárnej hudby, ako aj ďalšia spolupráca so skladateľom Mariánom Vargom na tituloch Zelená pošta (1972) alebo Všetko je inak (1989).Na albume Na programe sna II. (1976) a Labutie piesne (1993) spolupracoval okrem Mariána Vargu aj s českým výrazným gitaristom a hudobníkom Radimom Hladíkom, členom skupiny Blue Effect.

Rozmanitú tvorbu Pavla Hammela dopĺňa aj spolupráca na hudbe do prvého pôvodného slovenského muzikálu Cyrano z predmestia (1978) na texty Jána Štrassera a Kamila Peteraja. Dohromady vydal 24 albumov, medzi posledné patrí album Z pekla šťastie (2015), ktorý  vyšiel pod záštitou vydavateľstva Pavian Records.

Písal piesne aj pre ďalších významných slovenských interpretov ako Jana Kocianová, Marika Gombitová, Karol Duchoň alebo Soňa Horňáková. V roku 1970 sa ako jeden z mála muzikantov dostal do Brazílie, kde sa spolu so speváčkou Marcelou Laiferovou zúčastnil ako autor so skladbou „Malá letná hra“ festivalu vRio de Janeire.

x