Profil osobnosti

Foto: Daniel Čapkovič

Daniel Čapkovič

3. 9. 1977 Smolenice

www.danielcapkovic.sk

vážna hudba
barytón

Bio

Bio

1994 – 1998
Konzervatórium Bratislava (spev - Róbert Szücs)
1998 – 2002
Pedagogická fakulta UK v Bratislave (hudobná pedagogika)
2003/2004
štipendijný študijný pobyt na Universität für Musik und darstellende Kunst v Grazi (štúdium spevu u Gottfrieda Hornika)

Daniel Čapkovič absolvoval majstrovské spevácke kurzy u Evy Randovej a Evy Blahovovej. V súčasnosti je sólistom Opery SND v Bratislave, kde účinkuje v dvanástich operných predstaveniach (v sezóne 2017/2018). 

Daniel Čapkovič ako koncertný umelec spolupracoval s Cappellou Istropolitanou, so speváckymi zbormi Adoremus, Comenius, Ozvena a so Speváckym zborom mesta Bratislavy. Pravidelne koncertuje s Vienner Imperial Orchester vo Viedni.

Okrem Opery SND pravidelne hosťuje aj na operných scénach v Prahe a Brne. Predstavil sa aj v Rakúsku, Poľsku, Maďarsku, Taliansku, USA a Kanade.

Bibliografia

  • Umelecká kritika a publicistika
  • Ursínyová, Terézia: Repríza s novými hlasmi
    2019 Hudobný život roč. 51, 2019, č. 1 - 2, s. 41
  • Červenka, Jozef: Verdiho Don Carlo v Opere SND – osudom vláčený smutný hrdina
    2018 In: www.operaslovakia.sk/verdiho-don-carlo-v-opere-snd-osudom-vlaceny-smutny-hrdina/
    Opera Slovakia 2018
  • Blaho, Vladimír: Slovensko-talianske operné gala v Slovenskom národnom divadle
    2018 In: www.operaslovakia.sk/slovensko-talianske-operne-gala-v-slovenskom-narodnom-divadle/
    Opera Slovakia 2018
  • Blaho, Vladimír: Nádejný Rigoletto
    2017 In: www.operaslovakia.sk/nadejny-rigoletto/
    Opera Slovakia 2017
  • Unger, Pavel: Faustovo prokletí jako žánrový hybrid. První Berlioz v Opeře SND
    2016 In: www.operaplus.cz/faustovo-prokleti-jako-zanrovy-hybrid-prvni-berlioz-opere-snd
    Opera Plus 2016
  • Červenka, Jozef: Faustovo prekliatie na polceste
    2016 Hudobný život roč. 48, 2016, č. 12, s. 30
  • Blaho, Vladimír: Všetci sme rovnakí?
    2016 Hudobný život roč. 48, 2016, č. 1 - 2, s. 41
    (recenzia premiéry opery Cosi fan tutte)
  • Cyprich, Peter: Šperky Madony: vzácna rarita, veľký potenciál
    2015 In: dennikn.sk/147617/sperky-madony-vzacna-rarita-velky-potencial/
    2015
  • Červenka, Jozef: Šperky Madony v site dejín
    2015 In: www.operaslovakia.sk/sperky-madony-v-site-dejin/
    2015
  • Unger, Pavel: Rarita v Bratislave: Wolf-Ferrariho opera Šperky Madony
    2015 In: www.operaplus.cz/rarita-v-bratislave-wolf-ferrariho-opera-sperky-madony/
    2015
  • Veber, Petr: Festival Opera 2015
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 4, s. 34 – 35
  • Mojžišová, Michaela: Októbrové operné hosťobranie
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 11, s. 29
  • Mojžišová, Michaela: Úvod de luxe
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 10, s. 30
  • Unger, Pavel: Puritáni sa vrátili posilnení
    2014 Hudobný život roč. 46, 2014, č. 11, s. 25
  • Torkošová, Petra: Bratislavské hudobné slávnosti 2014 : Koncert speváckeho zboru mesta Bratislavy
    2014 Hudobný život roč. 46, 2014, č. 11, s. 11
  • Someš, Jaroslav: Verismus ze secondhandu
    2012 Hudební rozhledy roč. 65, 2012, č. 8, s. 29
  • Blaho, Vladimír: Chladná či poetická? Pucciniho Manon Lescaut v Opere SND
    2012 Hudobný život roč. 44, 2012, č. 7-8, s. 26 – 27
  • Unger, Pavel: Viva Musica! festival : Talent na ceste k opere
    2011 Hudobný život roč. 43, 2011, č. 9, s. 11 – 12
  • Šuška, Pavol: Miniprofil HŽ. Daniel Čapkovič
    2002 Hudobný život roč. 34, 2002, č. 10, s. 8 – 9
  • Štúň, Marián: Hudba na radnici v Trnave
    2016 Hudobný život roč. 48, 2016, č. 7 - 8, s. 11
  • Červenka, Jozef: Vzácne Šperky Madony v Bratislave
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 7 - 8, s. 40

Diskografia

  • Foto: Ermanno Wolf-Ferrari : I gioielli della Madonna ERMANNO WOLF-FERRARI : I GIOIELLI DELLA MADONNA
    2016 CD – Naxos 8.660386-87
    1. Ermanno Wolf-Ferrari: I gioielli della Madonna
      Natalia Ushakova (s), Kyungho Kim (t), Daniel Čapkovič (br), Susanne Bernhard (ms), Igor Pasek (t), Maxim Kutsenko (t), Andrea Vizvári (s), Mária Hanny (s), Katarína Flórová (ms), Peter Malý (t), František Ďuriač (br), Katarína Polakovičová (s), Miriam Maťašová (s), Michal Želonka (t), Ivan Rychlo (t), Martin Klempár (t), Daniel Hlásny (b), Martin Smolnický (br), Patrik Palík (t), Martin Mikuš (br), Vladimír Horváth (b), Milan Kľučár (br), Eva Rampáčková (s), Mário Tóth (b), Peter Hricák (t), Katarína Ofúkaná (ms), Bratislavský chlapčenský zbor, Magdaléna Rovňáková (zbm.), Pressburg Singers, Janka Rychlá (zbm.), Zbor Opery SND, Pavol Procházka (zbm.), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Friedrich Haider (dir.)
  • Foto: Mikuláš Schneider-Trnavský : Piesne/Songs MIKULÁŠ SCHNEIDER-TRNAVSKÝ : PIESNE/SONGS
    2014 CD –
    1. Mikuláš Schneider-Trnavský: Zo srdca op. 35 – Junák
      Daniel Čapkovič (br), Trnavský komorný orchester, Štefan Sedlický (dir.)
    2. Mikuláš Schneider-Trnavský: Drobné kvety – Nesedaj, sláviček
      Hana Friedová (s), Trnavský komorný orchester, Štefan Sedlický (dir.)
    3. Mikuláš Schneider-Trnavský: Zo srdca op. 35 – Keby som bol vtáčkom
      Daniel Čapkovič (br), Trnavský komorný orchester, Štefan Sedlický (dir.)
    4. Mikuláš Schneider-Trnavský: Zo srdca op. 35 – V našom dvore na javore
      Hana Friedová (s), Trnavský komorný orchester, Štefan Sedlický (dir.)
    5. Mikuláš Schneider-Trnavský: Zo srdca op. 35 – Šuhaju, šuhaju
      Hana Friedová (s), Daniel Čapkovič (br), Trnavský komorný orchester, Štefan Sedlický (dir.)
    6. Mikuláš Schneider-Trnavský: Zo srdca op. 35 – Ružičky
      Hana Friedová (s), Trnavský komorný orchester, Štefan Sedlický (dir.)
    7. Mikuláš Schneider-Trnavský: Slzy a úsmevy op. 25 – Nôžka
      Daniel Čapkovič (br), Trnavský komorný orchester, Štefan Sedlický (dir.)
    8. Mikuláš Schneider-Trnavský: Zo srdca op. 35 – Vtáčik v zime
      Hana Friedová (s), Trnavský komorný orchester, Štefan Sedlický (dir.)
    9. Mikuláš Schneider-Trnavský: Drobné kvety – Sedíme tu smutní
      Daniel Čapkovič (br), Trnavský komorný orchester, Štefan Sedlický (dir.)
    10. Mikuláš Schneider-Trnavský: Zo srdca op. 35 – Sedí kukuk
      Hana Friedová (s), Trnavský komorný orchester, Štefan Sedlický (dir.)
    11. Mikuláš Schneider-Trnavský: Zo srdca op. 35 – Mám ja kosu nakutú
      Daniel Čapkovič (br), Trnavský komorný orchester, Štefan Sedlický (dir.)
    12. Mikuláš Schneider-Trnavský: Zo srdca op. 35 – Sedí kukuk
      Hana Friedová (s), Trnavský komorný orchester, Štefan Sedlický (dir.)
    13. Mikuláš Schneider-Trnavský: Zo srdca op. 35 – Hoj, vlasť moja
      Daniel Čapkovič (br), Trnavský komorný orchester, Štefan Sedlický (dir.)
    14. Mikuláš Schneider-Trnavský: Zo srdca op. 35 – Dievča húsky páslo
      Hana Friedová (s), Trnavský komorný orchester, Peter Sedlák (dir.)
    15. Mikuláš Schneider-Trnavský: Slzy a úsmevy op. 25
      Daniel Čapkovič (br), Trnavský komorný orchester, Štefan Sedlický (dir.)
    16. Mikuláš Schneider-Trnavský: Drobné kvety – Keď sa drobné pieseňky
      Hana Friedová (s), Trnavský komorný orchester, Štefan Sedlický (dir.)
    17. Mikuláš Schneider-Trnavský: Zo srdca op. 35 – Drotárik
      Daniel Čapkovič (br), Trnavský komorný orchester, Štefan Sedlický (dir.)
    18. Mikuláš Schneider-Trnavský: Drobné kvety – Ďaleko široko
      Hana Friedová (s), Trnavský komorný orchester, Štefan Sedlický (dir.)
    19. Mikuláš Schneider-Trnavský: Zo srdca op. 35 – Oráč
      Hana Friedová (s), Daniel Čapkovič (br), Trnavský komorný orchester, Štefan Sedlický (dir.)

Ocenenia

  • Cena Literárneho fondu
    2017 za postavu Mefistofela v opere Faustovo prekliatie
  • Medzinárodná spevácka súťaž Mikuláša Schneidera-Trnavského, Trnava (SK)
    2006 - 3. miesto v 2. kategórii
  • Medzinárodná spevácka súťaž Mikuláša Schneidera-Trnavského, Trnava (SK)
    2002 - 1. miesto v 1. kategórii
  • Medzinárodná spevácka súťaž Antonína Dvořáka v Karlových Varoch (CZ)
    2001 - víťaz kategórie Opera, Cena Antonína Dvořáka
  • Súťaž študentov konzervatórií Slovenskej republiky
    2000 - 1. miesto a cena predsedu poroty
  • Medzinárodná spevácka súťaž Imricha Godina Iuventus Canti, Vráble (SK)
    1999 - 2. miesto
  • Medzinárodná spevácka súťaž Antonína Dvořáka v Karlových Varoch (CZ)
    1999 - 1. miesto a zvláštna cena za najlepší účastník zo Slovenskej republiky

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Pavol Krška: Cyril a Metod
    Opera-oratórium v dvoch dejstvách a šiestich obrazoch
    5. 7.
    2013
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Katedrála svätého Martina, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Jozef Kundlák (t), Ján Galla (b), Ján Babjak (t), František Balún (br), Daniel Čapkovič (br), Chorus Salvatoris, Miešaný spevácky zbor Tirnavia, Metropolitný orchester Bratislava, Pavol Tužinský (dir.)
  • Jozef Gahér: Tri piesne pre barytón a organ
    28. 9.
    2001
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Evanjelický kostol, Rožňava, SK
    INTERPRETI: Daniel Čapkovič (br), Jozef Gahér (org)


« späť na zoznam Aktualizované: 15. 02. 2019