Profil osobnosti

Foto: Monika Fabianová

Monika Fabianová

18. 7. 1974 Banská Bystrica

www.monikafabianova.com/

vážna hudba
mezzosoprán

Bio

Bio

1989 - 1995
Konzervatórium Žilina (spev - Emília Sadloňová)
-
VŠMU (Vlasta Hudecová)
od 2003
sólistka Opery SND
2004
účinkovanie na koncerte mladých slovenských operných talentov vo Varšavskej opere
od 2005
Janáčkova opera v Brne
2008
spolupráca s Národným divadlom v Prahe

Monika Fabianová pravidelne účinkuje v zahraničí (o. i. spolupracovala so šanghajskou filharmóniou na opere Carmen v Číne, viackrát sa zúčastnila na opernom festivale v maďarskom Miskolci). Je častým hosťom v operných predstaveniach Štátnej opery v Banskej Bystrici a Štátneho divadla v Košiciach.

Na koncertných vystúpeniach spolupracovala so Slovenskou filharmóniou a so Štátnym komorným orchestrom Žilina.

 

Bibliografia

  • Červenka, Jozef: Faustovo prekliatie na polceste
    2016 Hudobný život roč. 48, 2016, č. 12, s. 30
  • Ursínyová, Terézia: Voci da camera v SND s Monikou Fabianovou a Sergejom Tolstovom
    2015 In: www.operaslovakia.sk/voci-da-camera-v-snd-s-monikou-fabianovou-a-sergejom-tolstovom/
    2015
  • Blaho, Vladimír: Premiérová repríza
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 4, s. 31
  • Bayer, Robert: Zahmlená delikatesa
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 4, s. 30
  • Zemková, Elena: Monika Fabianová: Raz som Carmen, inokedy fúzkatý princ
    2014 In: kultura.pravda.sk/divadlo/clanok/311517-monika-fabianova-raz-som-carmen-inokedy-fuzaty-princ/
    Pravda / Kultúra 2014
  • Ursínyová, Terézia: Bratislavská pocta Verdimu alebo Prečo Rigoletto?
    2013 Hudobný život 2013, č. 11, s. 25
  • Blaho, Vladimír: Všetci sme rovnakí?
    2016 Hudobný život roč. 48, 2016, č. 1 - 2, s. 41
    (recenzia premiéry opery Cosi fan tutte)
  • Ursínyová, Terézia: Ruský komorný večer
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 7 - 8, s. 3
    (piesňový koncert v rámci cyklu komorných koncertov sólistov Opery SND Voci da camera )
  • Recenzie
  • Unger, Pavel: Faustovo prokletí jako žánrový hybrid. První Berlioz v Opeře SND
    2016 In: www.operaplus.cz/faustovo-prokleti-jako-zanrovy-hybrid-prvni-berlioz-opere-snd
    Opera Plus 2016

Diskografia

  • Foto: Slovenský spevoherný svet SLOVENSKÝ SPEVOHERNÝ SVET
    2011 CD – Slovak Radio Records RB 0341-2631
    1. Mikuláš Schneider-Trnavský: Bellarosa – Predohra
      Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    2. Karol Fischer: Lia a dvaja otcovia – Iba raz
      Pavol Remenár (br), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    3. Ján Móry: Slečna vdova – Kým vesna bude vládu mať
      Otokar Klein (t), Adriana Kohútková (s), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    4. Gejza Dusík: Karneval na Rio Grande (Potulný spevák) – Zvony domova
      Tomáš Juhás (t), Filip Tůma (br), Spevácky zbor Lúčnica, Elena Matušová (zbm.), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    5. Gejza Dusík: Modrá ruža – Spomínam
      Ľudovít Ludha (t), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    6. Karol Elbert: Do videnia, láska... – Tichý valčík
      Pavol Remenár (br), Helena Becse Szabó (s), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    7. Karol Elbert: Z prístavu do prístavu – Ty nevieš, čo je pravá láska
      Adriana Kohútková (s), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    8. Tibor Andrašovan: Pánska volenka (Štvorylka) – Pieseň o víne
      Tomáš Juhás (t), Spevácky zbor Lúčnica, Elena Matušová (zbm.), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    9. Tibor Andrašovan: Kráľ bláznov – Pieseň o Paríži
      Monika Fabianová (ms), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    10. Teodor Šebo-Martinský: Ohnivák – Ako tulák
      Dušan Jarjabek (br), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    11. Teodor Šebo-Martinský: Revízor – Biele noci
      Filip Tůma (br), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    12. Milan Novák: Plná poľná lásky – Drahá ku mne sa túľ
      Otokar Klein (t), Eva Hornyáková (s), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    13. Milan Novák: Nie je všedný deň – Pieseň o Bratislave
      Dušan Jarjabek (br), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    14. Milan Novák: Opera Mafiozo – Labutia pieseň
      Otokar Klein (t), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    15. Zdenko Mikula: Tatranské noci – Pieseň verklikára
      Dušan Jarjabek (br), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    16. Igor Bázlik: Husári – Keď v žilách vášeň kypí
      Tomáš Juhás (t), Helena Becse Szabó (s), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    17. Igor Bázlik: Veselica – Pieseň cigánky
      Sisa Sklovská (ms), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    18. Gejza Dusík: To by bola láska – Taký som prekvapený
      Filip Tůma (br), Spevácky zbor Lúčnica, Elena Matušová (zbm.), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)

Ocenenia

  • Cena Literárneho fondu
    2017 za postavu Marguerite v opere Faustovo prekliatie


« späť na zoznam Aktualizované: 28. 11. 2017