• 1992 - 1998

    Konzervatórium Košice (cirkevná hudba, klavír - Emília Dzemjanová)

  • 1998 - 2004

    Universität für Musik und darstellende Kunst vo Viedni (organ - Michael Radulescu), vyznamenaný Cenou univerzity pre najlepšieho absolventa svojho odboru

  • 2004 - 2008

    štúdium na Conservatoire National de Région Strasbourg (Christophe Mantoux), zároveň v sólistickej triede na Hochschule für Musik und darstellende Kunst v Štutgarte (Ludger Lohmann)

  • do 2009

    pôsobil aj ako organista a zbormajster v Martinskirche vo Filderstadte (Nemecko)

  • od 2009

    pedagóg na Univerzite Konštantína Filozofa a Súkromnom konzervatóriu v Nitre

Marek Štrbák už ako študent košického konzervatória vystupoval na mnohých organových podujatiach a festivaloch na Slovensku. Počas svojho viedenského štúdia pôsobil aj ako organista v Sacré Coeur a Schönbrunnskej zámockej kaplnke. V rokoch 2001, 2002 a 2005 účnkoval v rámci festivalu Kremnický hradný organ.

Zúčastnil sa majstrovských interpretačných kurzov pod vedením renomovaných európskych pedagógov a interpretov, ako napr. Jon Laukvik, Lorenzo Ghielmi, Edgar Krapp, Thierry Escaich, Bernard Focroulle, Jean Wolfs, Hans-Ola Ericsson a ďalší. Bol ocenený na viacerých medzinárodných a národných súťažiach.

Je vyhľadávaným sólovým i komorným hráčom, často koncertuje doma i v zahraničí. Venuje sa aj pravidelnému uvádzaniu a premiérovaniu skladieb slovenských autorov, o.i. premiéroval skladbu Christmas Carol Iris Szeghyovej (2011), Laudatórium Jozefa Podprockého (2012) a v rámci prehliadky Nová slovenská hudba 2018 na samostatnom recitáli uviedol diela viacerých autorov (Grešák, Podprocký, Bodnár, Čekovská, Duchnický, Szeghy).

V súčasnosti je doktorandom a zbormajstrom Akademického zboru PF UKF a pedagógom Tralaškoly v Nitre.

x