Profil osobnosti

Foto: Rudolf Geri

Rudolf Geri

28. 10. 1956 Košice

vážna hudba
dirigovanie

Bio

Bio

1973 - 1979
Konzervatórium v Košiciach (klarinet, dirigovanie, skladba)
1979 – 1983
VŠMU (dirigovanie – Ladislav Slovák)

Dirigentské pôsobenia: umelecký súbor Lúčnica, festivalový orchester Bratislavskej lýry, dirigent a neskôr aj šéfdirigent divadla Nová scéna (za 13 rokov pôsobenia naštudoval a dirigoval desiatky titulov).

Autor hudby k vyše 100 filmom a inscenáciám, jednej opery a šiestich muzikálov.

Vyhľadávaný dirigent a aranžér muzikálových a operetných titulov s medzinárodným obsadením (o. i. pôsobil ako šéfdirigent muzikálu Dracula v Prahe, bol tiež producentom a dirigentom koncertov na prelome tisícročia v Bratislave a Košiciach známych ako „Megakoncert Milenium“).

Je zakladateľ a umelecký riaditeľ divadla Teatro Wüstenrot a majiteľ produkcie GEDUR.

V sezóne 2011/12 naštudoval a dirigoval Straussovho Netopiera v Opere SND.

Bibliografia

  • Vongrej, Ľudovít: Rudolf Geri: Verím, že Veselá vdova opäť vráti operetu na Novú scénu
    2017 In: www.operaslovakia.sk/rudolf-geri-verim-ze-vesela-vdova-opat-vrati-operetu-novu-scenu/
    Opera Slovakia 2017
  • Ťapajová, Elena: Hudobník do každého počasia : dirigent a skladateľ Rudo Geri
    1999 Slovenka 1999, č. 7, s. 29
  • Horváthová, Gabriela: Som nosič vírusu : Hovoríme s dirigentom Rudolfom Gerim
    31. 3. 1998 Pravda 31. 3. 1998, s. 13
  • Ursínyová, Terézia: Lehárov Paganini na Novej scéne
    1996 Hudobný život 1996, č. 2, s. 6
  • Čavojský, Ladislav: Čo Čech, to muzikant, čo Slovák to robí muzikál
    1995 Literárny týždenník 1995, č. 47, s. 15
  • Knessová, Pavla: Svetová premiéra muzikálu Dracula
    1995 Nedeľná Pravda magazín 1995, č. 43, s. 33
  • Unger, Pavel: Dracula: sporné dielo v pompéznom tvare
    1995 Hudobný život 1995, č. 22, s. 6
  • Blahynka, Miloslav: Nielen pre študentov
    1990 Literárny týždenník 1990, č. 7, s. 14
  • Hallon, Ľubor: Slovenská groteska a satira v opernom šate
    1989 Hudobný život 1989, č. 7, s. 5
  • Ursínyová, Terézia: Polyfónne naladený hudobník : Vyznanie Rudolfa Geriho
    1989 Nedeľná Pravda 1989, č. 1, s. 6
  • Žáková, Marika: Nechýba záujem, ale ...
    1985 Život 1985, s. 47
  • Antalová, Elena: Dialóg o mladej hudbe : S dirigenton a skladateľom Rudolfom Gerim
    1984 Populár 1984, č. 6, s. 4 – 5


« späť na zoznam Aktualizované: 06. 02. 2017