Profil osobnosti

Foto: Ján Litecký-Šveda Autor: archív HC

Ján Litecký-Šveda

14. 12. 1948 Prešov

blues
skladba, aranžovanie, gitara, spev, textári

Bio

Bio

1968 – 1974
Elektrotechnická fakulta SVŠT v Bratislave
1970
prvé verejné vystúpenie vo V-klube (Bratislava)
1970 – 1974
vystúpenia v bratislavských kluboch
1975 – 1976 
v rámci základnej vojenskej služby vystúpenia v Lipníku, Šlukove, Chebe; účasť na Armádnej súťaži umeleckej tvorby
1980 – 1990
sólové vystúpenia na festivaloch Blues na Dunaji, Poetická lýra, Košická pohoda, Vokalíza, Rockfest, Nonstop blues Litvínov, Folk festival v Lipnici nad Sázavou, Valašský špalíček, Porta, Salon tradičního jazzu Praha a i.
1990
koncert na Mensa Blues Festivale v Drážďanoch
1990
vznik skupiny Víťazný traktor (J. L. Šveda, Pavol Kuzma – basgitara; Zoe Vincze – bicie)
1992
sólové vystúpenie na Egadi Jazz Festivale v Trapani (Taliansko)
1992 – 1998
vystúpenia s kapelou Víťazný traktor (Livin´ Blues Bratislava, Blues Slovakia Bratislava, Folklórum Bojnice, Nonstop blues Litvínov...)
1993
moderátor relácie Blues do domu v Rádiu RMC; spoluzakladateľ a prezident Slovenskej bluesovej spoločnosti
1994
Mensa Blues Festival v Drážďanoch
1995
koncert vo Viedni
1998
členmi Víťazného traktora sa stávajú bubeník Oto Berežný a kontrabasista Dušan Strapec, od 1999 aj harmonikár Erich „Boboš“ Procházka
1992 – 2002
koncerty doma i v zahraničí (Neusiedl am See; Wroclaw, Olsztyn...)
2002
člen medzinárodnej poroty na festivale Rawa Mazowiecka v Poľsku

Bibliografia

  • O. Bezr: Připadám si jako kámen, valící se z kopce
    2002 Rock & Pop, Praha 2002, č. 1
    (rozhovor)
  • M. Jaslovský: Aj na Slovensku sa to dá
    2000 WATT, Bratislava 2000, č. 7-8
  • Bluesové noci v Olsztyne
    2000 Blues Line, Slovenská bluesová spoločnosť, Trnava 2000, č. 3
  • B. Škreko: Drsní chlapi s citlivou dušou
    29. 12. 1999 Hlas ľudu, Bratislava 29. 12. 1999
  • Bluesová spoločnosť sa predstavuje
    1996 Blues Line, Slovenská bluesová spoločnosť, Trnava 1996, č. 12
  • XI. Dresdner Blues Festival in KNM
    1994 Blues Line, Slovenská bluesová spoločnosť, Trnava 1994, č. 4
  • P. Uličný: Blues všedného dňa
    1993 Dotyky, Bratislava 1993, č. 6
  • P. Smetáček: Sicílie, jazz a blues
    25. 9. 1992 Lidová demokracie 25. 9. 1992
  • Modrý diabol
    1991 Dotyky, Bratislava 1991, č. 9
  • P. Dodek: V bluesovej nálade
    1990 Mladé rozlety, Bratislava 1990, č. 21
  • V. Hanzel: Blues v rytmu tlukotu srdce
    1988 Akcent 1988, č. 2
  • M. Hlavica: Nonstop blues
    1987 Mladý svět 1987, č. 3
    (recenzie, rozhovory)
  • L. Jehne: Dva dny zpěvu do omdlení
    1987 Melodie 1987, č. 12
  • R. Bratfisch: Blues mit Feeling
    25. 11. 1985 Der Morgen 25. 11. 1985
    (recenzie, rozhovory)
  • Personálna bibliografia
  • Slovenský bluesový úspech
    24. 6. 2002 Nový deň, Bratislava 24. 6. 2002
  • Je marec, na Livin´ blues poberaj sa starec
    23. 3. 2000 Nový deň, Bratislava 23. 3. 2000
  • Dura & Blues Club: Kľud a piesok
    1999 Blues Line, Slovenská bluesová spoločnosť, Trnava 1999, č. 1
    (recenzia k CD Juraja Turteva "Kľud a piesok")
  • Bluesová spločnosť No 2
    1998 Blues Line, Slovenská bluesová spoločnosť, Trnava 1998, č. 1
    (Recenzia k CD "Bluesová spoločnosť No 2")
  • Blues a my
    1994 Slovenská hudba, Bratislava 1994, č. 2
  • Aretha speiva blues?
    11. 2. 1992 Smena 11. 2. 1992
  • Chyťte si gombík a počúvajte blues
    1991 Notes 1991, č. 11
  • Bratislavské jazzové dny a James Blod Ulmer
    1990 Melodie 1990, č. 4

Diskografia

  • Foto: Víťazný traktor<br>„Bluesmani všetkých krajín spojte sa!” VÍŤAZNÝ TRAKTOR
    „BLUESMANI VŠETKÝCH KRAJÍN SPOJTE SA!”

    2004 CD – Pavian Records PM 0019-12

    1. Ej, chlapci premilí (T. Šebo-Martinský, ar. JLŠ) 2. Tatraplán (JLŠ/McDaniel) 3. Stratený text (JLŠ/C. Berry) 4. Zlatá cesta (JLŠ/JLŠ) 5. Mušľa (JLŠ/E. James) 6. Vrak rock (JLŠ/M. Stoller) 7. Psí rock (JLŠ/Gottehrer) 8. Zlá nočná chvíľa (JLŠ/R. Johnson) 9. Feferónky (JLŠ/H. Leadbetter) 10. Väzenské tiene (JLŠ/JLŠ) 11. Labyrint (JLŠ/JLŠ) 12. Don't Be Cruel (E. Presley, ar. JLŠ) 13. Baby What You Want Me To Do (J. Reed) 14. Balada o Babylone (JLŠ/JLŠ) 15. Víťazný traktor (JLŠ/JLŠ) ÚDERNÍCKA PRéMIA: Tatraplán (JLŠ/McDaniel) Ján Litecký-Šveda – voc, g Erich „Boboš” Procházka – harm Peter Oberländer – b, bg Oto Berežný – ds, perc Brigádnici: Silvia Josifoska – voc Miloš Brunclík – p Richard Šimurka – ts Štefan Lengyel – acc Ulrika Litecká-Švedová – voc Ján Litecký-Šveda jr. – bg Rad Práce za iniciatívny prístup k žatve: Džon Balon • Pavel Doležal • Paťo Kuzma • Peter Radványi • Dušan Strapec • Juraj Turtev • ...a Dobrá Víla Nahraté 28. – 30. IV. 2004 v štúdiu EDEN, Trnava
    1. Ján Litecký-Šveda, Silvia Josifoska, Erich „Boboš“ Procházka, Oto Berežný, Štefan Lengyel, Erich „Boboš“ Procházka (arm)
  • Foto: Blues Night 2, RÉV Komárno 2001 BLUES NIGHT 2, RÉV KOMÁRNO 2001
    2001 CD – D.R.S. Masters
    1. Erich „Boboš“ Procházka, Peter „Bonzo” Radványi, Ján Litecký-Šveda, Erich „Boboš“ Procházka (arm)
  • Foto: Blues Slovakia 2000 BLUES SLOVAKIA 2000
    2001 CD – Slovenská bluesová spoločnosť
    1. Ján Litecký-Šveda, Erich „Boboš“ Procházka, Erich „Boboš“ Procházka (arm)
  • Foto: Country Hits COUNTRY HITS
    2000 CD – Monti Records (GT 0024-2311)

    Monti Records (GT 0024-2311) (2000) • 1. Allan Mikušek Tak už choď • 2. Martina Habová Správny chlap • 3. Čoloband Bar Boží dar • 4. Slávo Kmeť Milión krát • 5. Dura & Blues Club Máš v hube kazoo • 6. Martina Habová Ty a ja • 7. Allan Mikušek Dážď • 8. Ján Litecký-Šveda Zberateľské bugy • 9. Kaisen Les Héros Dorment • 10. Čoloband Klin sa klinom vybíja • 11. Slávo Kmeť Veď vieš • 12. Allan Mikušek Uspávanka • 13. Dura & Blues Club Je to fajn • 14. Martina Habová Dieťa rieky
    1. Country Hits
      Juraj Turtev, Ján Litecký-Šveda
  • Foto: Ján Litecký-Šveda: Kaisen-L âme JÁN LITECKÝ-ŠVEDA: KAISEN-L ÂME
    2000 CD – Monti Records
    1. Ján Litecký-Šveda: Kaisen-L âme
  • Foto: Conto Blues Alive '98 CONTO BLUES ALIVE '98
    1999 CD – Faust Records
    1. Tomáš Bobrovniczký, Erich „Boboš“ Procházka, Ján Litecký-Šveda, Juraj Turtev, Juraj Turtev (v)
  • Foto: Litecký-Šveda Ján & Víťazný traktor: Žatva na gauči LITECKÝ-ŠVEDA JÁN & VÍŤAZNÝ TRAKTOR: ŽATVA NA GAUČI
    1999 CD – Monti Records
    1. Ján Litecký-Šveda, Erich „Boboš“ Procházka, Ján Litecký-Šveda (gui)
  • Foto: Blues Slovakia '97 BLUES SLOVAKIA '97
    1998 CD – Monti Records

    1. Silvia + Mr. Band: Hard Times (R. Charles) 2. ZVA 12-28 Band: You Got to Move (E. James/M. Sehorn) 3. Bluesweiser: Zrkadlá 4. René Lacko Band: Pride and Joy 5. Ján Litecký-Šveda: Ulica je plná snov 6. Blues Mother-In-Law: Hoochie Coochie Man 7. René Lacko Band: Leave My Girl Alone (B. Guy) Nahrané v „K” klube Trnava 1997 v spolupráci so Slovenskou Bluesovou Spoločnosťou
    1. Ján Litecký-Šveda, Silvia Josifoska, Juraj Turtev, René Lacko, Peter „Bonzo” Radványi, Silvia Josifoska (v)
  • Foto: Bluesová spoločnosť No. 1 BLUESOVÁ SPOLOČNOSŤ NO. 1
    1996 CD – CS Music

    VÍŤAZNÝ TRAKTOR: 1. Spomalené blues 2. Blues čiernej čiary 3. Crossroads 4. Blues zlých správ THE ELECTRIC BLUES BAND: 5. Talk Is Cheap 6. Streamline Woman 7. Mojo Boogie STARÁ JEDÁLEŇ: 8. Blues o domove 9. Opíjajte sa 10. Ranná pieseň nočného tuláka ZVA 12–28 BAND: 11. Stormy Monday Blues 12. Little By Little 13. Ach to je baba
    1. Ján Litecký-Šveda (v)
    2. Erich „Boboš“ Procházka (arm)
  • Foto: Ján Litecký-Šveda & Víťazný Traktor: Blues polnočného zrkadla JÁN LITECKÝ-ŠVEDA & VÍŤAZNÝ TRAKTOR: BLUES POLNOČNÉHO ZRKADLA
    1994 CD – Pavian Records

    1. Ako stmavol ružový trolejbus (J. Litecký-Šveda) 2. Pankáčka (J. Litecký-Šveda) 3. Ulica plná snov (R. Johnson/J. Litecký-Šveda) 4. Mútna voda (J. Litecký-Šveda) 5. Blues polnočného zrkadla (J. Litecký-Šveda) 6. Útek (Robert Johnson/J. Litecký-Šveda) 7. Blues potrhanej pavučiny (J. Litecký-Šveda) 8. Blues 2007 (F. McDowell/J. Litecký-Šveda) 9. Telefón (J. Litecký-Šveda) 10. Blues o ničom (J. Litecký-Šveda) 11. Prechladnutý snehuliak (J. Litecký-Šveda) 12. Žobrácke blues (W. Dixon/J. Litecký-Šveda) 13. Večer (F. McDowell/J. Litecký-Šveda) 14. Ranný vlak (J. Litecký-Šveda) 15. Blues všedného dňa (E. James/J. Litecký-Šveda) Ján Litecký-Šveda – voc, g, harm Peter Kuzma – bg Zoltán „Morová Rana” Vincze – ds Erich „Boboš” Procházka – harm (1, 4, 6, 8, 11, 12, 14)
    1. Ján Litecký-Šveda, Erich „Boboš“ Procházka, Ján Litecký-Šveda (v)
  • Foto: Folkový kolotoč FOLKOVÝ KOLOTOČ
    1990 LP – Opus
    1. Ján Litecký-Šveda: Folkový kolotoč

Ocenenia

  • Cena Slovenskej Bluesovej Spoločnosti
    1995 - Bluesman roka 1994


« späť na zoznam Aktualizované: 03. 03. 2017