V 15. a 16. storočí, ktoré by sa dalo nazvať zlatým vekom polyfónie, sa situácia v európskych kostoloch líšila od dnešnej, pretože speváci sa zhromažďovali okolo centrálneho notového stojana a mali spoločnú veľkú ,,zborovú knihu", v ktorej boli hlasové party zapísané oddelene pomocou tzv. menzurálnej notácie. V dňoch 14. - 16. októbra budú mať speváci renesančnej polyfónie možnosť zažiť tento spôsob prednesu na 3-dňovom workshope pod vedením Strattona Bulla, umeleckého riaditeľa holandského vokálneho súboru Cappella Pratensis. Tento súbor spieva výlučne z faksimile pôvodných prameňov vrátane nádherných zborníkov vyzdobených inšpiratívnou kaligrafiou. Stratton Bull skúma repertoár z Nizozemska aj zo Slovenska a poskytne účastníkom možnosť komunikovať s hudbou tak, ako by to robili ich slávni predchodcovia pred približne 500 rokmi. Od aktívnych účastníkov workshopu sa nevyžadujú žiadne predchádzajúce skúsenosti s dobovým notovým zápisom, ale odporúčajú sa zborové skúsenosti a schopnosť čítať moderný notový zápis.

PROGRAM WORKSHOPU

14. 10. 2024 - 16.00-18.00 Úvod do problematiky menzurálnej notácie
15. 10. 2024 - 10.00-12.00 a 14.00-16.30 Menzurálna notácia a spev z prameňov
16. 10. 2024 - 10.00-12.00 Menzurálna notácia a spev z prameňov

Záujemcov o aktívnu účasť prosíme zaslať na náš email info@albrechtforum.eu meno, priezvisko, telefonický kontakt, hlasovú skupinu a 1-2 vety o doterajšej aktivite v zbore či komornom telese.

Účasť na workshope je bezplatná, počet miest je limitovaný.

Na workshop pozývame aj pasívnych účastníkov, ktorých téma interpretácie polyfónnej hudby z dobových prameňov zaujíma.

Workshop je súčasťou celoročného podujatia Hudobný salón Albrechtovcov, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Workshop podporila ALAMIRE FOUNDATION, nadácia, ktorej poslaním je výskum a šírenie nizozemskej polyfónie vo Flámsku, Európe a ďalších krajinách sveta.

Účinkujúci:

Stratton Bull (Holandsko) - prednáška a vedenie workshopu

USPORIADATELIA:

ALBRECHT FORUM, o.z.

x