Šušková, Paľa, Daubnerová, Ptačin a Kurtág 12.11.2019

Foto: Šušková, Paľa, Daubnerová, Ptačin a Kurtág 12.11.2019

12.11. o 19.00 h zaznie v Koncertnej sieni Klarisky skladba György Kurtága s názvom Kafka-Fragmente. Dielo patrí k skladateľovým najrozsiahlejším dielam, a zároveň má najviac miniatúrnych oddelených dielov – fragmentov. Hudba pracuje s pamäťou poslucháča, ktorý spolu s dielom plynie od jeho začiatku až po koniec. Skladateľ má svoje vlastné spôsoby, ako nakladať so stručnosťou, pričom nie vždy je jej príznakom krátkosť kompozície. Webernove hudobné aforizmy, Feldmanova striedmosť pri striedaní tónov a ticha na veľkých plochách, stockhausenovská momentová forma s jej nástojením na jedinom momente, kurtágovské minuciózne vypracovanie detailu - to všetko sú príklady stručnosti v hudbe a zároveň prejavy krízy viery v úplnosť v hudbe, ako sme ju poznali zo starších čias.

Kurtágovu tvorbu publiku predstaví sopranistka a zanietená propagátorka slovenskej hudby a diel súčasných slovenských skladateľov Eva Šušková. Speváčka v operných domoch a na zahraničných scénach stvárnila niekoľko významných postáv (Tatiana, Desdemona, Rusalka, Suzel, Fiordiligi) a scénicky naštudovala monodrámy Schönberga Pierrot Lunaire a The Raven od Toshia Hosokawu.

Speváckeho sprievodu sa ujme slovenský huslista Milan Paľa, ktorý má za sebou veľké množstvo premiér skladieb súčasných autorov (J. Guillou, J. Iršai, F. G. Emmert, M. Lejava, Ch. Sirodeau, E.-S. Tüür, Á. Kondor, I. J. Skender, A. Knešaurek a ďalší). V posledných rokoch sa predstavil na viacerých prestížnych pódiách v oblasti novej hudby ako ISCM World New Music Days (2013), 29. Muzički Bienale Zagreb (2017), Arcus Temporum, Melos-Étos či Hudební fórum Hradec Králové (2013). Samostatné miesto v tvorbe Milana Paľu zaujíma unikátny nový nástroj – päťstrunové husle „milanolo“.

V úlohe režisérky sa predstaví Sláva Daubnerová, zakladateľka profesionálnej divadelnej platformy pod názvom P.A.T., ktorá sa už od roku 2006 orientuje výlučne na súčasné divadlo a tanec s využívaním nových médií. Je nositeľkou prestížnych ocenení a jej inscenácie – performance boli pravidelne prezentované na prestížnych domácich festivaloch a reprezentovali Slovensko aj v zahraničí (USA, Rusko, Taliansku, Nemecko, Poľsko, Južná Kórea, Arménsko a ď.).

Produkcia bude doplnená tanečným vystúpením Renaty Ptačin, ktorá spolupracovala s viacerými významnými choreografmi napríklad Z. Ďuricová Hájková, J.Hamilton, J. Viňarský, M. Koch, M. Hawkinsom a ď. V roku 2002 spolu so Stanislavou Vlčekovou a Luciou Kašiarovou vytvorili predstavenie MY3 MY3 ocenené na Medzinárodnej choreografickej súťazi Saitama Solitude Dance Contest v Tokyu. Rok po ukončení VŠMU založila vlastnú skupinu BUBLA COMPANY, ktorá zastrešovala profesionálnych tanečníkov a sústredila sa na tvorbu autorských špecifických tanečno-divadelných predstavení.

Vstupenky: www.ticketportal.sk alebo priamo v mieste konania koncertu.                                                                         

Aktualizované: 11. 05. 2020
x