Foto: Pro musica nostra Gömöriensi je v plnom prúde

Pro musica nostra Gömöriensi je v plnom prúde

Pro musica nostra Gemeriensi

|

04. 10. 2022

2. ročník medzinárodného hudobného festivalu Pro musica nostra Gömöriensi sa preklopil do druhej polovice. Máme už za sebou štyri koncerty.

Festival otvorili v piatok 30. septembra harfistka Kateřina Englichová a hobojista Vilém Veverka z Českej republiky v Evanjelickom kostole v Rimavskom Brezove.

Nasledoval koncert v Evanjelickom kostole v Štítniku v sobotu 1. októbra, na ktorom uviedol súbor starej hudby Musica aeterna pod vedením Petra Zajíčka a so sólistkou Helgou Varga-Bach diela Daniela G. Speera a Samuela F. Capricorna.

V nedeľu 2. októbra zneli v Katedrále Nanebovzatia Panny Márie v Rožňave známe árie v úpravách pre gitaru a spev v podaní legiend - Gabriely Beňačkovej a Lubomíra Brabca.

Panova flauta, pikola alebo prečna flauta v spoločnosti harfy znela včera, pondelok 3. októbra v Evanjelickom kostole v Ochtinej. Účinkoval komorný súbor Pand’Arpa z Rakúska - Wolfgang Golds a Julia Reth.

Dnešný večer bude v Evanjelickom kostole v Kraskove patriť poľským umelcom - sopranistkám Katarzyne Wiwer a Adrianne Bujak-Cyran, na čembale ich bude sprevádzať Andrzej Zawisza a znieť bude hudba Claudia Monteverdiho, Giulia Frescobaldiho ale i prekrásne piesne z Kancionálu benediktínok.

Zajtra, v stredu 5. októbra ovládne priestor Evanjelického kostola v Kyjaticiach sláčikové kvarteto Spectrum Quartett hudbou Eugena Suchoňa, Ilju Zeljenku, Mateja Slobodu a Alexandra Albrechta.

Záverečný koncert 2. ročníka Pro musica nostra Gömöriensi vo štvrtok 6. októbra v Krásnohorskom Podhradí bude v réžii Pressburg Saxophone Quartet. V Andrássyho obrazárni zažijete okrem klasickej hudby aj predstavenie ako z roku 1916. Bude sa tu totiž premietať nemá groteska doplnená živou hudbou saxofónového kvarteta.

Fotografie z koncertov nájdete na facebookovom profile Pro Musica Nostra | Facebook a Instagrame Pro musica nostra • Fotky a videá na Instagrame.

Viac k programu: hc.sk/pro-musica-nostra-gomoriensi/program

Vstupenky na záverečný koncert si môžete zakúpiť v predpredaji v sieti Ticketportal alebo na mieste hodinu pred koncertom. Na koncerty 4. a 5. októbra je vstupné dobrovoľné.

 

Festival sa koná pod záštitou predsedu Košického samosprávneho kraja Rastislava Trnku.

Festival organizuje Hudobné centrum, spoluusporiadatelia a partneri:
Košický samosprávny kraj, Košice Región, Cirkevný zbor ECAV na Slovensku Rimavské Brezovo, Cirkevný zbor ECAV na Slovensku Štítnik, Rímsko-katolícka cirkev, biskupstvo Rožňava, Cirkevný zbor ECAV na Slovensku Ochtiná, Cirkevný zbor ECAV na Slovensku Kraskovo, Cirkevný zbor ECAV na Slovensku Kyjatice, Banícke múzeum Rožňava, Peugeot Slovensko.

S finančným príspevkom Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.

Mediálni partneri:

Opera Slovakia, Hudobný život, RTVS Rádio Devín, Rádio Best FM, MY regionálne noviny, REGIONPRESS, ECHO, TV Košice, Rožňavské noviny, vlmedia.

x