Foto: Katarína Turčinová a Matej Arendárik v Mirbachovom paláci

Katarína Turčinová a Matej Arendárik v Mirbachovom paláci

Aktuality

|

22. 11. 2022

Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci 27. novembra o 10:30, bude patriť spojeniu priečnej flauty a klavíra a interpretom Kataríne Turčinovej a Matejovi Arendárikovi.
V ich podaní zaznejú diela Paula Hindemitha (Sonáta pre flautu a klavír), Ludwiga van Beethovena (Sonáta E dur op. 109) Ilju Zeljenku (Tri kusy – pre flautu sólo) a Jana Nováka (Choreae vernales pre flautu a klavír).
 
VSTUPENKY 5€ / zľavnené 2,50 €
si môžete zakúpiť utorok – sobota od 11:00 do 18:00 hod a 30 minút pred koncertom v pokladnici Mirbachovho paláca, Františkánske námestie 11, Bratislava
 
Katarína TURČINOVÁ, rod. Lepková (1990) pochádza z Brezna. Po absolvovaní ZUŠ študovala na Konzervatóriu J. L. Bellu v Banskej Bystrici. V štúdiu ďalej pokračovala na konzervatóriu v Brne a na VŠMU v Bratislave, kde absolvovala aj interné doktorandské štúdium (prof. Zsapková). Vzdelanie si dopĺňala aktívne aj pasívne na rôznych interpretačných kurzoch. Počas štúdií sa zúčastnila niekoľkých súťaží rôznych žánrových zameraní. V roku 2009 získala spolu s kapelou „Silo a lampa svieť“ 1. miesto v súťaži Košický zlatý poklad, v roku 2010 v Súťaži slovenských konzervatórií 3. miesto, v prvej kategórii. V roku 2011 získala 2. miesto na medzinárodnom festivale dychových hudieb v Prahe ako hráčka na pikolu v Symfonickom dychovom orchestri Konzervatória v Brne, s ktorým v roku 2012 realizovali aj štúdiovú nahrávku. V roku 2017 získala spolu s ansámblom Kataríny Málikovej 3 ceny Radiohead awards za Málikovej debutový album PUSTVOPOL.. Je členkou flautového kvarteta Dvesto3kvartet a členkou komorného súboru EnsembleSpectrum, ktorý sa špecializuje na interpretáciu vážnej hudby 20. a 21. storočia. Vystúpila na mnohých festivaloch, v roku 2014 sa predstavila sólovým recitálom v britskom Cambridge. Ako sólistka vystúpila so Štátnym komorným orchestrom Žilina a opakovane so Slovenskou filharmóniou. Ako členka orchestra sa predstavila v niekoľkých zoskupeniach, spolupracovala s viacerými slovenskými aj zahraničnými dirigentmi. Pedagogicky pôsobí na Konzervatóriu J.L. Bellu v Banskej Bystrici a ako odborná asistentka na VŠMU v Bratislave.
 
Matej ARENDÁRIK (1982) patrí k najvýraznejším osobnostiam slovenských klaviristov. Rodák z Banskej Bystrice získal svoje prvé skúsenosti s hudbou v Základnej umeleckej škole v triede Evy Tatárovej-Beňovej. V štúdiu pokračoval na Konzervatóriu v Žiline pod vedením Dariny Švárnej a následne na Akadémii umení v Prahe v triede Mariána Lapšanského. Už počas štúdia na konzervatóriu dosahoval významné interpretačné úspechy. Stal sa absolútnym víťazom Súťaže študentov slovenských konzervatórií a laureátom medzinárodných súťaží ako Pražská Jar, Medzinárodná súťaž Leoša Janáčka, Medzinárodná súťaž J. N. Hummela, Concorso Internazionale Pianistico „Giuliano Pecar“ Gorizia, European Union piano competition a mnohých iných.
V roku 1998 ešte ako študent konzervatória debutoval v sále Reduta Slovenskej filharmónie Koncertom pre klavír č. 1 e mol, Op. 11 F. Chopina. Odvtedy vystúpil na mnohých prestížnych pódiách a na významných hudobných festivaloch. Pravidelne spolupracuje s poprednými slovenskými a českými orchestrami pod vedením dirigentov ako Pavel Baleff, Kaspar Zehnder, Andres Orozco Estrada a iní. Podieľal sa na niekoľkých nahrávkach pre Slovenskú a Českú televíziu a rozhlas. V súčasnosti pôsobí ako pedagóg a korepetítor na Fakulte múzických umení Akadémie umení a na Konzervatóriu Jána Levoslava Bellu v Banskej Bystrici.
 
Takmer päťdesiatročná tradícia nedeľných koncertov ponúka poslucháčom umelecký zážitok na vysokej úrovni. Komorná hudba od starej až po súčasnú ožíva v interpretácii tých najlepších slovenských i zahraničných umelcov. Nenechajte si ujsť strhujúce výkony v rámci cyklu komorných koncertov a recitálov v atraktívnych priestoroch galérie, koncertnej sieni Mirbachovho paláca, ktoré už po dlhé roky obohacujú hudobný života hlavného mesta.
 
Koncerty realizuje Hudobné centrum v spolupráci s Galériou mesta Bratislava.
 
 
x