Foto: Ponuka pre I. stupeň ZŠ v šk. roku 2022/2023

Ponuka pre I. stupeň ZŠ v šk. roku 2022/2023

Hudobné programy pre deti a mládež

|

05. 09. 2022

Aktuálna ponuka našich hudobných programov vhodných pre deti I. stupňa základných škôl:
 

Barbora Kardošová: TRAJA KAMOŠI A FAKTICKY FANTASTICKÝ BUNKER 

Juraj je malý chlapec, ktorý túži mať zvieratko. Pieskomila, psíka, ...akékoľvek, s ktorým by sa mohol hrávať, keď príde zo školy domov. Život sa mu zmení vo chvíli, keď stretne Doktora, Slečnu a Agenta – nových zvieracích kamarátov. Prežijú spolu množstvo neobvyklých dobrodružstiev. Ich veselé príbehy nás presvedčia o tom, že mať v živote ozajstného kamaráta je jedna z tých najlepších vecí na svete! ...svoje vám o tom povedia aj kamarátky zo sláčikového tria LaTrioLa...

Autor: Hudobné centrum

Obsadenie:

Martin Vanek – rozprávač,
Sláčikové trio LaTrioLa: Alžbeta Godovičová – 1. husle,
Karolína Krigovská – 2. husle,
Viktória Strelcová – viola
 

Minutáž: 50´

Hudobné centrum i v tomto školskom roku prichádza s veľmi zaujímavým projektom pre staršie deti I. stupňa základných škôl. Spojili sme kolegiálne sily a našu ponuku koncertov pre deti sme obohatili o nový formát výchovného podujatia  - hudobné čítanie.
Účinkujú v ňom mladé, šikovné umelkyne – členky Slovenského mládežníckeho orchestra, ktoré pre tento projekt založili sláčikové trio LaTrioLa, a na spoluprácu sme si prizvali aj osvedčeného režiséra, moderátora a herca Martina Vaneka, ktorý má práve s projektmi pre detských poslucháčov veľmi bohaté skúsenosti. Tak sa skĺbili hneď dva umelecké žánre – literatúra a hudba, ktoré sa vzájomne veľmi pekne dopĺňajú. Tento hudobný program hrávame predovšetkým v knižniciach, ale veľmi radi s ním prídeme aj do Vašej školy!

 

HUSLE, ČI KLAVÍR?

Autorský projekt prof. Juraja Hatríka - vysokoškolského pedagóga a hudobného skladateľa.
Hudobno-edukačný rozprávkový príbeh o dvoch hudobných nástrojoch, z ktorých každý je iný a aj napriek tomu môžu spolu ladiť.
Deti prostredníctvom príbehu spoznávajú vlastnosti jednotlivých nástrojov, ich možnosti a farby. Zároveň si osvojujú základné pojmy hudobnej terminológie.
Interaktívne participujú na hudobno - pohybových aktivitách a stávajú sa tak súčasťou príbehu.
 

Autor: Juraj Hatrík

Obsadenie:
Zuzana Oráčová - husle
Andrej Belej – klavír
 
Minutáž: 40´
Hudobný program uvádzaný predovšetkým v Prešovskom a Košickom kraji.
 

Prof. Juraj Hatrík je známy slovenský hudobný skladateľ, pedagóg a teoretik, ktorý veľkú časť svojej tvorby venoval práve deťom. Dlhé roky bol v Hudobnom centre garantom kvalitných hudobných programov pre deti a mládež. Jeho projekt „Husle, či klavír?“, ktorý je t. č. v ponuke Hudobného centra, sa v materských, či základných školách po celom Slovensku dodnes s úspechom hráva už niekoľko desiatok rokov. Interpretujú ho umelci z umeleckého zoskupenia Il Duetto: Zuzka Oráčová – členka husľovej skupiny Štátnej filharmónie Košice a Andrej Belej – klavirista a pedagóg pôsobiaci v Prešove.

 

DYCHOVÉ NÁSTROJE V SÚHRE

Hudobný program formou vtipného a nenásilného dialógu oboznamuje žiakov so stavbou a zvukom štyroch drevených dychových nástrojov - flauta, hoboj, klarinet, fagot, a jedným plechovým dychovým nástrojom - lesný roh...a to v takých kombináciách, ktoré sú najpoužívanejšie v komornej hudbe. V pestrom hudobnom repertoári si každý príde na svoje...Zaručujeme vám, že z koncertu nikto neodíde bez toho, aby si nepohmkával slávnu melódiu Tanca cukrovej víly od P. I. Čajkovského, či Vivaldiho Jari J 

Autori: Dychové kvinteto Harmonia nova

Obsadenie:
Mária Bereczová - flauta
Alžbeta Struňáková - hoboj
Barbora Sláčiková - klarinet
Nikola Ovčarovičová - fagot
Ján Smutný  - lesný roh
 

Minutáž: 50´

Harmonia nova je hudobné zoskupenie mladých profesionálnych umelcov – hráčov na dychové nástroje, ktorým práca s deťmi vôbec nie je cudzia. Mnohí z nich sa okrem koncertovania venujú aj pedagogickej činnosti, a práve to bol základný predpoklad k vytvoreniu vskutku netradičného hudobného programu pre deti, v ktorom veľmi poučným a zároveň zábavným a zaujímavým spôsobom, prostredníctvom známych melódií predstavujú dychové nástroje... Projekt určite osloví aj mnohých dospelých poslucháčov, ktorí si potrebujú ozrejmiť základné rozdiely medzi drevenými a plechovými dychovými nástrojmi.


Hudobné centrum ponúka pestrú paletu hudobných programov pre deti a mládež už od roku 1956.
Všetky projekty sú akreditované odbornou pedagogicko-muzikologickou komisiou a kvalita a profesionalita je garantovaná aj Ministerstvom kultúry SR, gestorom Hudobného centra.

Kontakt pre viac informácií a objednávku vystúpení:
lucia.luknarova@hc.sk
tel. +421 903 453 611

x