Foto: Zomrel Jack Martin Händler (1947 – 2023)

Zomrel Jack Martin Händler (1947 – 2023)

Aktuality

|

24. 05. 2023

Dňa 24. mája 2023 zomrel huslista a dirigent Jack Martin Händler.

Narodil sa v Bratislave, po štúdiách na Vysokej škole múzických umení absolvoval Konzervatórium P. I. Čajkovského v Moskve, kde bol jedným z posledných žiakov Davida Oistracha. Po jeho ukončení začal svoju kariéru v Nemecku, v roku 1981 na pozvanie zo Slovenska bol spoluzakladateľom Pressburger Solisten, neskôr stál pri založení orchestra Solistes Européens Luxembourg, ktorý viedol 20 rokov. Ďalším z veľkých projektov boli Dni Bruna Waltera a založenie orchestra rovnakého mena, stál taktiež pri založení Európskej hudobnej akadémie TIJI, projektu pre mladých koncertných umelcov.

V roku 2008 ho Európska komisia vymenovala za ambasádora pre interkultúrny dialóg a o rok neskôr za ambasádora pre inováciu a kreativitu. Štátne vyznamenania mu udelili Nemecko, Rakúsko, Fínsko či Luxembursko. 

Na začiatku tohto roka mu prezidentka Zuzana Čaputová udelila Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj SR v oblasti kultúry a umenia, ako aj za mimoriadne šírenie dobrého mena SR v zahraničí.

 

x