Foto: Miska Hauser - koncert spojený s prezentáciou knihy

Miska Hauser - koncert spojený s prezentáciou knihy

Aktuality

|

13. 12. 2023

Srdečne pozývame na komorný koncert, ktorý bude venovaný husľovému virtuózovi, skladateľovi a prešporskému rodákovi Miskovi Hauserovi (1820 - 1887).
 
Koncert sa uskutoční v utorok 19. decembra 2023 o 18.00 v Zichyho paláci (Ventúrska ul., Bratislava) v rámci cyklu koncertov (Ne)známa hudba 2023.
 
V podaní huslistu Juraja Tomku a klaviristu Maroša Klátika zaznejú skladby ako Uhorská rapsódia č. 2, Americká rapsódia, Husľový koncert č. 1, Nokturno či Tarantella, kde Hauser naplno uplatnil svoje virtuózne majstrovstvo.
 
VSTUP VOĽNÝ
 
 
Miska Hauser bol nepochybne prvým hudobníkom, ktorého umenie zaznelo na všetkých obývaných kontinentoch. Svoje dobrodružstvá huslistu v Kalifornii, Južnej Amerike, na Tahiti, v Austrálii a na Cejlóne sústredil do listov, ktoré počas piatich rokov putovania a koncertovania priebežne posielal svojmu bratovi do Viedne. Sigmund Hauser listy uverejňoval v časopise Ostdeutsche Post a v roku 1859 ich vydal súborne ako knihu. Listy Misku Hausera sú vlastne prvou globálnou správou o stave hudby na zemeguli. Celok dopĺňajú odborné štúdie, mapa a zoznam diel.
 
Knihu, ktorú vydalo Hudobné centrum v preklade Silvie Ruppeldtovej v roku 2023, si bude možné po koncerte zakúpiť za zvýhodnenú cenu.
 
Podujatie organizuje Albrechtina, o.z. v spolupráci s Hudobným centrom.
 
x