Foto: Ponuka pre II. stupeň ZŠ, stredné školy a ZUŠ v šk. roku 2024/2025

Ponuka pre II. stupeň ZŠ, stredné školy a ZUŠ v šk. roku 2024/2025

Hudobné programy pre deti a mládež

|

14. 08. 2024

Aktuálna ponuka našich hudobných programov vhodných pre deti II. stupňa základných škôl, základné umelecké školy, stredné školy a konzervatóriá:
 

DYCHOVÉ NÁSTROJE V SÚHRE

Hudobný program formou vtipného a nenásilného dialógu oboznamuje žiakov so stavbou a zvukom štyroch drevených dychových nástrojov - flauta, hoboj, klarinet, fagot, a jedným plechovým dychovým nástrojom - lesný roh... a to v takých kombináciách, ktoré sú v komornej hudbe najpoužívanejšie.
V pestrom hudobnom repertoári si každý príde na svoje... Zaručujeme vám, že z koncertu nikto neodíde bez toho, aby si „nepohmkával“ slávnu melódiu Tanca cukrovej víly od P. I. Čajkovského, či Vivaldiho Jari :)

Autori: Dychové kvinteto Harmonia nova

Obsadenie:
Mária Bereczová - flauta
Alžbeta Struňáková - hoboj
Barbora Sláčiková - klarinet
Nikola Ovčarovičová - fagot
Ján Smutný / Martin Matiašovič - lesný roh
 

Minutáž: 50´

Harmonia nova je hudobné zoskupenie mladých profesionálnych umelcov – hráčov na dychové nástroje, ktorým práca s deťmi vôbec nie je cudzia. Mnohí z nich sa okrem koncertovania venujú aj pedagogickej činnosti, a práve to bol základný predpoklad k vytvoreniu vskutku netradičného hudobného programu pre deti, v ktorom veľmi poučným a zároveň zábavným a zaujímavým spôsobom, prostredníctvom známych melódií predstavujú dychové nástroje... Projekt určite osloví aj mnohých dospelých poslucháčov, ktorí si potrebujú ozrejmiť základné rozdiely medzi drevenými a plechovými dychovými nástrojmi :)

FOTOGALÉRIA

 

HUDOBNÉ POTULKY

Cieľom hudobného programu „Hudobné potulky“ je predstaviť mladým poslucháčom málo známe a bežne nepoužívané, no o to zaujímavejšie barokové a moderné nástroje – basová lutna – chitarrone, barokové husle, romantická osemstrunová gitara a moderné husle....ale aj prostredníctvom príbehu predstaviť nielen reálie, ale predovšetkým hudbu obdobia baroka a raného romantizmu aj slovenskej proveniencie, najmä z čias Ľudovíta Štúra. Projekt má v neposlednom rade podnietiť v mladých poslucháčoch venujúcich sa hre na hudobný nástroj, záujem o krásu komornej hudby a motivovať  ich k spoločnému muzicírovaniu.
 

Autori: Adam Szendrei, Jakub Mitrík

Obsadenie:
Adam Szendrei – barokové husle, moderné husle, hovorené slovo
Jakub Mitrík – baroková basová lutna/chitarrone, osemstrunová romantická gitara, hovorené slovo, Martin Vanek a.h. – hovorené slovo
 
Minutáž: 50´
Hudobný program je určený predovšetkým žiakom základných umeleckých škôl, t.j. žiakom, ktorí sa učia hrať na hudobný nástroj.
 

Huslista Adam Szendrei a gitarista Jakub Mitrík sú mladí, všestranní profesionálni umelci, ktorí sa venujú predovšetkým interpretácii tzv. „starej hudby“. Práve toto zameranie ich motivovalo k vytvoreniu naozaj unikátneho projektu „Hudobné potulky“, ktorým chcú mladým poslucháčom priblížiť obdobie baroka, a to najmä v oblasti hudby. Na koncerte sa teda tak trochu potúlame po barokovom Taliansku, ale zájdeme aj do raného romantizmu a predstavíme si niečo, s čím sa na hodine hudobnej výchovy alebo na koncerte klasickej hudby bežne nestretnete...Predstavíme si totiž hudobné nástroje, na ktoré sa hralo v 17., ale vo veľkej miere aj v 18. storočí, kedy v Európe vládol nesmrteľný barok...Čím sa teda líšia barokové husle od tých „normálnych“? Viete, čo je to chitarrone? Prečo má romantická gitara 8 strún? Aký je rozdiel medzi barokom a romantizmom, ktorý ho nahradil....a čo na to všetko Ľudovít Štúr?...všetko sa dozviete v našom hudobnom programe.

 
 

S HVIEZDOSLAVOM DO LAVÍC - NOVÝ PROJEKT V PONUKE!

Hudba a slovo mali vždy k sebe blízko. Jedno dopĺňa druhé alebo spolu koexistujú v symbióze ako rovnocenný partneri. Sprevádzajú človeka od jeho zrodu až po jeho posledné kroky. Vládcom slúžia ako mocný manipulačný prostriedok, obyčajnému človeku pre jeho potešenie či hľadačom pravdy a umelcom pri odkrytí duše a vyjadrení svojho vnútra. Tam kde slovo nestačí, nastúpi hudba aby vypovedala nevypovedateľné....

...z reakcií publika:

„Projekt S Hviezdoslavom do lavíc spĺňa všetky kritériá skvelého vzdelávacieho podujatia pre študentov - kombinuje slovo a hudbu s výbornými moderátorskými vstupmi.  Hudobná zložka je veľmi príťažlivá, jazzové trio s výborným spevákom má schopnosť rýchlo si získať publikum. Rytmizovanie, vytlieskavanie a vnímanie hudobnosti poézie je dôležitým momentom vo vnímaní lyrického literárneho textu. Výber interpretovaných básní bol skvelý, odzneli kánonické texty slovenskej aj českej poézie a študenti boli očarení, prekvapení...Tento projekt je správna cesta, ako pôsobiť na múzickosť, estetickú vnímavosť dnešných študentov.“ (PaedDr. Ivana Papcunová, Gymnázium Pierra de Coubertina, Piešťany)

Autor: František Báleš

Obsadenie:
František Báleš ansámbel:
Matúš Uhliarik – spev,
František Báleš – klavír, hudba aranžmány,
Vladimír Máčaj – kontrabas,
Juraj Šušaník – bicie nástroje

Minutáž: 50´

Známy jazzový hudobník, klavirista, aranžér, hudobný pedagóg a milovník poézie František Báleš je uznávaným a vyhľadávaným hudobníkom na slovenskej hudobnej scéne. Jeho všestranné a vysoko profesionálne hudobno – pedagogické zameranie sa o.i. veľmi výrazne prejavuje nielen spoluprácou s mnohými etablovanými osobnosťami slovenského jazzu, ale, a to najmä, aj v tvorbe vlastných koncertných a hudobno – vzdelávacích projektov. V roku 2018 založil hudobné zoskupenie František Báleš ansámbel, ktoré tvorí zostava popredných slovenských hudobníkov a literárnych nadšencov. Ansámbel vznikol pri príležitosti 100. výročia vzniku 1. Československej republiky, a zámerom umelca bolo osláviť dielo významných básnikov oboch národov vlastnou autorskou tvorbou. Dopodoby piesní zhudobnil diela P. O. Hviezdoslava, J. Kráľa, J. Smreka, R. Dilonga, J. Kostru, M. Rúfusa, J. Kráľa, J. Seiferta, F. Hrubína, J. Skácela a ďalších bardov krásnej literatúry.
To je základ projektu pre mladé publikum „S Hviezdoslavom do lavíc“, ktorý prináša absolútne jedinečný kvalitný umelecký zážitok a motivuje mladých ľudí k hľadaniu hudobnej krásy v spojení s významom slova a pulzujúceho rytmu, ktorý je paralelou života.
Len pre zaujímavosť – zhudobnenie magického príbehu Hviezdnych sonetov P. O. Hviezdoslava na CD s názvom Sonety, prinieslo ansámblu prestížne ocenenie v ankete Radio Head Awards za najlepšiu jazzovú nahrávku roka 2021, a piesne na texty básní R. Dilonga, J. Kráľa, J. Kostru, M. Rúfusa a i. nájdete na ďalšom CD Básne Múzické, ktoré v r. 2023 získali prestížnu cenu verejnosti v ankete Esprit Jazz Awards.

Pozrite si ukážku 1

 

KRÁĽOVSKÁ HUDBA GOTIKY A RENESANCIE

Atraktívny projekt so vzácnou a originálnou témou! Pestrá paleta zvukov kópií dychových nástrojov od 13. po 17. storočie priblíži poslucháčom hudbu dávno zabudnutú, ktorá znela na kráľovských dvoroch. Poslucháči na koncerte spoznajú hudbu, ktorú hrávali hudobníci združení v cechoch, ktorých tajomstvá svojou bádateľskou prácou odhalili práve účinkujúci umelci. V tomto projekte sa prenesieme do dávnych čias gotiky a renesancie spolu s hráčmi - multiinštrumentalistami, ktorí počas koncertu vystriedajú viac ako dvadsať netradičných a nie bežne používaných hudobných nástrojov.
Repertoár súboru tvoria skladby svetové, aj domáce; svetské, aj cirkevné; veselé tance, aj „vážna“ polyfónia. Vtipným sprievodným slovom budú do diania koncertu zapojení aj poslucháči. Projekt sľubuje neopakovateľný a nezabudnuteľný umelecký zážitok!

Autor: Juraj Korec

Obsadenie: umelecké zoskupenie CORNA MUSICA
Juraj Korec – historické dychové nástroje, hovorené slovo,
Nikola Ovčarovičová – fagot,
Ivan Čermák – lutna
 

Minutáž: 50´

Juraj Korec – multiinštrumentalista, pedagóg, bádateľ v stavbe historických nástrojov; Ivan Čermák – skladateľ, režisér, hráč na klávesové nástroje, gitaru a lutnu, Nikola Ovčarovičová – fagotistka, všestranná umelkyňa, ktorá sa o.i. venuje hre na replikách dobových nástrojov z obdobia 13. – 17. storočia. To sú umelci, ktorí tvoria jedinečné umelecké zoskupenie CORNA MUSICA. Pre Hudobné centrum realizujú originálny hudobný program pre mládež s názvom „Kráľovská hudba gotiky a renesancie“ – program, v ktorom sa žiaci dozvedia viac o bohatej hudobnej histórii, ale aj o mimoriadne zaujímavých  historicko-spoločenských súvislostiach v období gotiky a renesancie.

 
 
Hudobné programy súboru pre starú hudbu SOLAMENTE NATURALI:

MARIONETY Z LUBENÍKA

Prostredníctvom unikátneho projektu „Marionety z Lubeníka“ sa mladí poslucháči oboznámia s hudobnou a divadelnou kultúrou v historickom kontexte územia Slovenska v období 18. storočia, keď cestovali divadelné súbory spolu s hudobníkmi a hrali s marionetami na námestiach, jarmokoch, v šľachtických sídlach a zámkoch divadelné hry so známymi témami, ktoré boli v tom čase v Európe populárne.  

Skladby, ktoré na koncerte odznejú, pochádzajú zo Zborníka z Lubeníka(z oblasti Gemera) - anonymného notovaného rukopisu z II. polovice 18. storočia. Vystupujú v ňom komediálne marionety, ktoré vytvárajú choreografiu  na jednotlivé skladby. Moderátor priblíži nielen dej predstavenia - príbeh Dr. Fausta, ale aj prácu s bábkami - marionetami, a bližšie predstaví hudobné nástroje, ktoré sa používali v 18.storočí a dnes už neexistujú. Rovnako priblíži prepojenie charakteru tancov zo zborníka s pohybom jednotlivých varietných marionet.  

Každé oživenie a  priblíženie dávnej kultúry z územia Slovenska je cennou skúsenosťou pre mladú generáciu, lebo odkrýva pre nich netušené  bohatstvo života a kultúry našich predkov. V prvom  vstupe bude mladé publikum vtiahnuté do sveta divadla a moderátor mu v ľahkej forme predstaví príbeh Dr. Fausta, v druhom vstupe  sa mladí poslucháči oboznámia s nástrojmi, ktoré sa používali v období baroka.

Podľa prípravy a kontaktu so školami je možné zapojiť deti, ktoré navštevujú ZUŠ do niektorej skladby k účinkovaniu so súborom. Na druhej strane moderátor podobne pozve  publikum  do sveta marionet, kde si  budú  môcť vyskúšať a ohmatať bábky a prácu s nimi.
 

Autor: Miloš Valent, Juraj Hamar

Obsadenie:
súbor pre starú hudbu Solamente naturali,
Miloš Valent – umelecký vedúci,
bábkové divadlo Teatro Posonii:
Juraj Hamar – umelecký vedúci,
Ivan Gontko – bábkoherec, rozprávač
 

Minutáž: 50´

Pozrite si ukážky 123.

FOTOGALÉRIA

 

STRUNY SA HRAJÚ

Hudobný program Struny sa hrajú približuje dielo slávneho talianskeho hudobného skladateľa Carla Farinu, ktorý žil a tvoril v rokoch ca 1600 – 1639, t.j. v období raného baroka. Okrem toho, že bol nadaným skladateľom, je považovaný za jedného z prvých husľových virtuózov na svete. Hru na husliach naozaj dokonale ovládal a tento hudobný nástroj vedel používať ako nikto iný.

Do svojho diela Capriccio stravagante (pozn. názov by sa dal preložiť ako „bláznivý, výstredný rozmar“) Maestro Farina ukryl všemožné tóny a zvuky, o ktorých by ste ani netušili, že sa dajú na husliach zahrať...

Ak budete pozorne počúvať zaujímavé hudobné rozprávanie, určite dokážete porátať, koľko zvieratiek žije v sláčikových nástrojoch :)

Autor: Carlo Farina/Miloš Valent

Obsadenie:
súbor pre starú hudbu Solamente naturali,
Miloš Valent – umelecký vedúci,
Martin Vanek - rozprávač
 

Minutáž: 50´

FOTOGALÉRIA

Súbor pre starú hudbu Solamente naturali, ktorého zakladateľom a umeleckým vedúcim je skvelý huslista Miloš Valentvznikol v roku 1995. Členovia súboru sú profesionálni hráči s láskou k interpretácii tzv. „starej hudby“ – hudby 17. a 18. storočia, radi objavujú neznáme teritóriá a púšťajú sa do originálnych náročných hudobných projektov s historickým kontextom. Pri interpretácii zásadne používajú dobové nástroje a inšpiráciu hľadajú v starých historických dokumentoch. Ako samotný názov súboru napovedá – ich hlavnou devízou je entuziazmus, tvorivosť a profesionálny prístup, sprevádzaný spontánnosťou a prirodzenosťou.

Solamente naturali v spolupráci s bábkovým divadlom Teatro Posoniiktoré vzniklo v roku 2015 s cieľom oživiť barokové podoby tradičného bábkového divadla na Slovensku, vytvorili unikátny hudobno – dramatický projekt „Marionety z Lubeníka“, ktorý poslucháčov doslova vtiahne do atmosféry jarmočných bábkarov, ktorí putovali po slovenských mestách v období baroka.

Druhým hudobným projektom tohto súboru, ktorý je venovaný mladým poslucháčom, je umelecky hodnotný hudobný program „Struny sa hrajú“, vychádzajúci z majstrovského diela talianskeho barokového skladateľa Carla Farinu, považovaného tiež za jedného z prvých husľových virtuózov na svete, ktorý zábavnou formou oboznámi poslucháčov s nevídanými zvukovými i technickými možnosťami sláčikových nástrojov.

 

Hudobný program slovenskej world music skupiny BANDA

ĽUDOVÁ HUDBA KEDYSI A DNES

Ambíciou hudobnej skupiny Banda je popularizovanie slovenského kultúrneho dedičstva. Vyhľadáva melódie a piesne v pôvodnej podobe v kontraste s vlastnými originálnymi aranžmánmi v štýle world music /etno/. Umelci pútavou formou predstavujú inštrumentálne štýly  a tradičné ľudové hudobné nástroje krajov Myjava, Horehronie, Orava, Zemplín a i. Odovzdávajú ju mladej generácii dynamickou a temperamentnou formou s rozprávačom a huslistom v jednej osobe - Samom Smetanom

Autor: Samo Smetana

Obsadenie: skupina BANDA:
Samo Smetana – spev, husle, mandolína
Ivan Hanula – Spev, viola, husle, mandolína, buzuki
Alžbeta Lukáčová – spev, cimbal, viola, heligónka, ústna harmonika
Peter Obuch – spev, kontrabas, basička, píšťalka, fujara
Igor Ajdži Sabo – perkusie
 

Minutáž: 50´

Pozrite si ukážky 123.

 

Skupina BANDA sa inšpiruje predovšetkým slovenskou tradičnou ľudovou hudbou, ale aj inými hudobnými žánrami a hudbou iných národov. Prezentuje etnickú hudbu v modernom spracovaní. Väčšina členov skupiny má etnomuzikologické vzdelanie a venuje tradičnej ľudovej hudbe, čo je zárukou kvalitných a mimoriadne zaujímavých informácií o slovenskom folklóre. Každý z hudobníkov je skúsený multižánrový umelec a nenútenou, no veľmi pútavou formou dokáže osloviť každého poslucháča.

Tieto hudobné programy sú vhodné pre väčšie počty poslucháčov a viazané na 2 predstavenia za sebou.
 

Hudobné centrum ponúka pestrú paletu hudobných programov pre deti a mládež už od roku 1956.
Všetky projekty sú akreditované odbornou pedagogicko-muzikologickou komisiou a kvalita a profesionalita je garantovaná aj Ministerstvom kultúry SR, gestorom Hudobného centra.
 

Kontakt pre viac informácií a objednávku vystúpení:
lucia.luknarova@hc.sk
tel. +421 903 453 611

x