27. ročník festivalu Allegretto Žilina je zahájený

Foto: 27. ročník festivalu Allegretto Žilina je zahájený

Včerajším koncertom festival Allegretto Žilina slávnostne otvoril svoj 27. ročník. To, že sa je na čo tešiť, potvrdil aj otvárací koncert, na ktorom sa predstavil domáci Štátny komorný orchester Žilina pod vedením iba 25-ročného dirigenta Kerema Hasana z Veľkej Británie. Ako sólisti sa predstavili maďarská flautistka Timea Acsai a ruský violončelista Alexey Stadler, ktorý svoje vystúpenie venoval obetiam teroristického útoku v Sankt Peterburgu.

Počas nasledujúcich piatich dní sa v Dome umenia Fatra predstavia mladí umelci, ktorí sú držiteľmi významných ocenení na medzinárodných súťažiach. Najbližšie dva dni nás čakajú komorné koncerty. Na prvom z nich (4. 4.) sa predstaví jeden z najvýraznejších mladých gitaristov súčasnosti, Davide Giovanni Tomasi z Talianska. Na celovečernom koncerte s tvorbou prevažne talianskych skladateľov (Regondi, Castelnuovo-Tedesco) okrem sólového programu vystúpi i so slovenským Mucha Quartetom.

Na komornom koncerte 5. 4. bude pódium patriť dvom sólistom. Našou reprezentantkou na festivale je sopranistka Ingrida Gápová, rodáčka z Kysuckého Nového Mesta, ktorá študovala spev na Konzervatóriu v Žiline a na Akadémii umení v Banskej Bystrici. Jej ďalšie kroky viedli do Poľska – na Hudobnú akadémiu Feliksa Nowowiejského v meste Bydgoszcz, kde absolvovala v triede prof. Hanny Michalak. To predurčilo skutočnosť, že jej doterajšia spevácka kariéra sa odohrávala viac na zahraničných ako na slovenských pódiách. Gápovej historickým úspechom bolo, keď na londýnskej Händlovej speváckej súťaži 2015 získala prestížnu Selma D. and Leon Fishbach Memorial Prize. Piesňovému repertoáru – najmä tomu slovanskému – sa Ingrida Gápová aktívne venuje aj v duu s poľským klaviristom Bartłomiejom Weznerom, s ktorým vystúpi aj na našom festivale. Ďalšia časť koncertu bude patriť držiteľovi mnohých ocenení z renomovaných interpretačných súťaží v organovej hre – Michałovi Kocotovi z Poľska.

Druhá polovica festivalu bude patriť už len orchestrálnym koncertom. Vo štvrtok 6. 4. do Žiliny zavíta Janáčkova filharmónia Ostrava, ktorá pod taktovkou rumunského dirigenta Gabriela Bebeşeleau uvedie Predohru k opere Kováč Wieland od J. L. Bellu a Symfóniu č. 9 Es dur op. 70 od D. Šostakoviča. Program bude doplnený o obľúbený Sibeliov Koncert pre husle a orchester d mol op. 47. Ako sólista vystúpi ukrajinský huslista Aleksey Semenenko, držiteľ mnohých ocenení v interpretačných súťažiach. Jeho doteraz najcennejší triumf je ocenenie na prestížnej Súťaži kráľovnej Alžbety v Belgicku. Aleksey hrá na nástroji zo Stradivariho dielne z roku 1699.

Premiérovo na festivale dostane priestor aj Slovenský mládežnícky orchester. Pod taktovkou slovenského dirigenta Martina Majkúta zaznie predohra Naše Slovensko od Mikuláša Moyzesa a Dvořákova Symfónia č. 9 e mol op. 95Z Nového sveta“. Sólistom večera bude vynikajúci slovenský klavirista Jakub Čižmarovič v obľúbenom Koncerte pre klavír a orchester č. 1 b mol P. I. Čajkovského.

Festival slávnostne uzavrieme 8. 4. koncertom Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu. Pod taktovkou českého dirigenta Jiřího Rožňa zaznejú diela Györgya Ligetiho, Bélu Bartóka, Ladislava Burlasa a Miloslava Kabeláča. Ako sólista sa predstaví ruský violista Sergey Malov, ktorý dosiahol víťazstvá na mnohých husľových súťažiach (vo Vilniuse, Augsburgu, Aucklande a Tokiu). Vystupoval s Londýnskou filharmóniou, BBC Symphony Orchestra, Symfonickým orchestrom Bavorského rozhlasu, filharmóniami v Helsinkách, Petrohrade, Moskve a Tokiu. Sergey popri viole hrá aj na husliach a na päťstrunovom barokovom nástroji violoncello da spalla, ktorý má rozsah violončela, no pri hre sa drží pod bradou, podobne ako husle a viola.

Viac informácii o programe festivalu nájdete na www.hc.sk/allegretto

 

Predpredaj vstupeniek:
Informačná kancelária ŠKO Žilina
Dolný Val 47, Žilina
Po – pia od 7:00 do 18:00 a hodinu pred koncertom

Aktualizované: 17. 05. 2020
x