Personality profile

Photo: Zdeněk Macháček

Zdeněk Macháček

15 Aug 1928 Brno – 6 Jan 2017 Bratislava

classical music
conducting

Bio

Bio

1944 – 1950
Brno Conservatory (violin – Hiezler, J. Remeš)
1949 – 1951
Brno Conservatory (conducting – Bohumír Liška)
1960 – 1964
Academy of Performing Arts, Bratislava (orchestral conducting – Ľudovít Rajter)
from 1951
concert master of the 2ndviolin group in the Brno Region Symphony Orchestra (now the Brno Philharmonic) and conductor of the Radost ensemble at the Janáček Academy of Performing Arts in Brno
from 1953
conductor of the Cpt. J. Nálepka Army Artistic Ensemble in Bratislava
1957 – 1999
conductor-in-chief of the Nová scéna singspiel in Bratislave
1981 – 1983
conductor-in-chief and also artistic director of the Nová scéna singspiel in Bratislave (invited to Berliner Festtage Festival and appearances in Warsaw, Belgrade, Germany, Holland, Belgium, Luxemburg, etc.)
1975 – 1982
guest at the Moscow Theatre of Operetta with soloists of the Nová scéna, repeated appearances in Berlin, Sofia and Prague
1975 – 1987
lecturer in conducting at the Academy of Performing Arts, Bratislava
2008
conducted the Viva Musica Festival Orchestra at the Viva Musica! International Festival in Bratislava

Apart from his activities at Nová scéna, he has collaborated with Slovak Philharmonic, Czechoslovak Radio Symphony Orchestra in Bratislava, the State Philharmonic in Košice, the Czechoslovak Radio Folk Instruments Orchestra in Bratislava, also radio and television (TV stage productions). He is the initiator, founder and long-term president of the Lehárovo Komárno Singing Competition.

Bibliography

  • Art Critique and Journalism
  • Ursínyová, Terézia: Zdeněk Macháček: Muž za (dirigentským) pultom
    2008 Hudobný život year 40, 2008, no. 12, p. 38 – 39
  • Držitelia ocenenia Pro Urbe a Ceny primátora : Az idei Pro urbe és Polgármester-díjasok
    2008 Komárňanské listy=Komáromi lapok 2008, no. 9, p. 1 – 5
  • Matejová, Zdenka: Kto obnoví slovenskú operetu? : do pozornosti ministrovi kultúry Marekovi Maďaričovi
    2008 Dimenzie 2008, no. 10, p. 48 – 53
  • Ursínyová, Terézia: Kubička opäť ako operný autor
    2007 Hudobný život year 39, 2007, no. 7-8, p. 40 – 41
  • Trúfa si označiť sa za odborníka na Straussovcov : Koncert Štátnej filharmómie Košice bude zajtra pod taktovkou dirigenta Novej scény v Bratislave Zdenka Macháčka
    2004 Košický večer 2004, no. 53, p. 8
  • Ursínyová, Terézia: Zdeněk Macháček - svieži jubilant
    1998 Hudobný život year 30, 1998, no. 14-15, p. 13
  • Borčin, Emil: Premiéru korunoval hymnus o rodnej zemi : Dusíkov a Braxatorisov Hrnčiarsky bál po rokoch opäť zožína zaslúžený úspech
    1996 Práca 1996, no. 281, p. 3
  • Hanzelová, Martina: Spojil som svoj život s Bratislavou
    1995 Hudobný život year 27, 1995, no. 14-15, p. 5
  • P. U.: Súmrak operety?
    1991 Hudobný život year 23, 1991, no. 2, p. 6
  • Nižnánsky, Jozef: Poslanie v tóne zábavy
    1988 Večerník 1988, p. 6 – 7
  • (niž); Macháček, Zdeněk: Plodná spolupráca
    1988 Večerník 1988, no. 47, p. 5
  • Rapoš, Gabriel; Macháček, Zdeněk: Dvadsaťjeden rokov s taktovkou
    1987 Večerník 1987, no. 157, p. 6 – 7
  • Pohronec, Juraj: Smie nás hudba aj zabávať? : Rozhovor s umeleckým šéfom spevohry Novej scény zaslúžilým umelcom Zdeňkom Macháčkom
    1982 Večerník 3.12. 1982, no. 239, p. 6 – 7
  • Szelepcsényi, J.: Mnohostranné poslanie hudobného divadla : Hovoríme s umeleckým šéfom Spevohry Novej scény
    1982 Ľud 1982, no. 162, p. 4
  • Groš, Martin: Miesto pre dvoch : Máj plný spevohernej družby
    1982 Smena 1982
  • Szelepcsényi, Ján: Opereta, muzikál a tí druhí.. : Hovoríme s umeleckým šéfom spevohry Novej scény v Bratislave zaslúžilým umelcom Zdeňkom Macháčkom
    1982 Hudobný život year 14, 1982, no. 19, p. 5
  • Nemsilová, E.: Bratislave chýbajú operetné a muzikálové koncerty
    1979 Večerník 1979, no. 136, p. 6 – 7
  • Čárska, Etela: Šéfdirigent s príkladnou pracovitosťou
    1979 Práca 1979, no. 110, p. 6
  • Ursínyová, Terézia: Dirigent oddaný svojmu poslaniu
    1979 Nové slovo year 21, 1979, no. 18, p. 16
  • Gabauer, A.: Zdeněk Macháček
    1979 Hudobný život year 11, 1979, no. 11, p. 4
  • Groš, Martin: Tromfy operety. /Kuchár, Jozef - Macháček, Zdeněk./ : Dvaja zaslúžilí umelci z Novej scény
    1979 Smena 1979, no. 105, p. 6
  • (ab): Blahoželáme Zdenkovi Macháčkovi
    1978 Film a divadlo 1978
  • Rapoš, Gabriel : O strastiach a slastiach hudobného divadla : Novej scény Zděnkom Macháčkom
    1978 Ľud 1978, no. 193, p. 5
  • Gabauer, A.: Zdeněk Macháček
    1978 Hudobný život year 10, 1978, no. 15, p. 7
  • Kovářová, Anna: Predstavujú sa... : Konečne i dirigenti
    1965 Slovenská hudba 1965, no. 2, p. 79 – 81
  • Personal bibliography
  • Maťašík, Andrej (Red.): Muž za (dirigentským) pultom
    2008 A.R.S. Centrum, Bratislava 2008
    (ISBN 978-80-970003-8-7)
  • Opereta a muzikál - súčasné problémy žánru : (poznámky dirigenta)
    2001 Slovenské divadlo 2001, no. 3, p. 253 – 263
  • Spevoherné výšky a hĺbky
    1986 Nové slovo 1986, no. 11
  • Spevohra Novej scény v Bratislave
    1981 Hudobný život 1981, no. 20, p. 1
  • Cesty k hudobnej zábave
    1976 Hudobný život 1976, no. 20, p. 5

Discography

  • Photo:
    2013 CD – Opus 910157-2
    1. Igor Bázlik: Pockets Stuffed with Money
      Július Satinský (v, act), Eva Krížiková (v, act), Milan Lasica (v, act), Stanislav Dančiak (v, act), Marián Labuda (v, act), Magda Paveleková (v, act), Karol Čálik (v, act), Zita Furková (v, act), Studio Choir and Orchestra, Norbert Fibich (zbm.), Zdeněk Macháček (dir.)
    2. Ján Solovič: S. O. S.
      Marián Labuda (act), Zita Furková (act), Andrej Hryc (act), Elena Kucharíková (act), Magda Paveleková (act), Oľga Vronská (act), Ľubo Roman (act), Milan Lasica (act), Július Satinský (act)
  • Photo: Slovenský spevoherný svet SLOVENSKÝ SPEVOHERNÝ SVET
    2011 CD – Slovak Radio Records RB 0341-2631
    1. Mikuláš Schneider-Trnavský: Bellarosa – Overture
      Slovak Radio Symphony Orchestra, Zdeněk Macháček (dir.)
    2. Karol Fischer: Lia and the two fathers – Only one-time
      Pavol Remenár (br), Slovak Radio Symphony Orchestra, Zdeněk Macháček (dir.)
    3. Ján Móry: Miss Widow – Untill the spring will reign
      Otokar Klein (t), Adriana Kohútková (s), Slovak Radio Symphony Orchestra, Zdeněk Macháček (dir.)
    4. Gejza Dusík: Karneval na Rio Grande (Potulný spevák)
      Tomáš Juhás (t), Filip Tůma (br), Lúčnica Choir, Elena Matušová (zbm.), Slovak Radio Symphony Orchestra, Zdeněk Macháček (dir.)
    5. Gejza Dusík: Blue Rose
      Ľudovít Ludha (t), Slovak Radio Symphony Orchestra, Zdeněk Macháček (dir.)
    6. Karol Elbert: Good Bye, Love
      Pavol Remenár (br), Helena Becse Szabó (s), Slovak Radio Symphony Orchestra, Zdeněk Macháček (dir.)
    7. Karol Elbert: Z prístavu do prístavu
      Adriana Kohútková (s), Slovak Radio Symphony Orchestra, Zdeněk Macháček (dir.)
    8. Tibor Andrašovan: Gentlemen’s Choice (Quadrille) – The song about wine
      Tomáš Juhás (t), Lúčnica Choir, Elena Matušová (zbm.), Slovak Radio Symphony Orchestra, Zdeněk Macháček (dir.)
    9. Tibor Andrašovan: King of the Fools – The song about Paris
      Monika Fabianová (ms), Slovak Radio Symphony Orchestra, Zdeněk Macháček (dir.)
    10. Teodor Šebo-Martinský: Ohnivák – Like a drifter
      Dušan Jarjabek (br), Slovak Radio Symphony Orchestra, Zdeněk Macháček (dir.)
    11. Teodor Šebo-Martinský: Revízor – White nights
      Filip Tůma (br), Slovak Radio Symphony Orchestra, Zdeněk Macháček (dir.)
    12. Milan Novák: In Full Gear and In Love – Embrace me, my darling
      Otokar Klein (t), Eva Hornyáková (s), Slovak Radio Symphony Orchestra, Zdeněk Macháček (dir.)
    13. Milan Novák: It’s Not Just Another Day – The song about Bratislava
      Dušan Jarjabek (br), Slovak Radio Symphony Orchestra, Zdeněk Macháček (dir.)
    14. Milan Novák: Mafioso Opera
      Otokar Klein (t), Slovak Radio Symphony Orchestra, Zdeněk Macháček (dir.)
    15. Zdenko Mikula: The Nights in the Tatras – Street organ player
      Dušan Jarjabek (br), Slovak Radio Symphony Orchestra, Zdeněk Macháček (dir.)
    16. Igor Bázlik: The Hussards – Passion running through the veins
      Tomáš Juhás (t), Helena Becse Szabó (s), Slovak Radio Symphony Orchestra, Zdeněk Macháček (dir.)
    17. Igor Bázlik: The Feast – Song of the gypsy
      Sisa Sklovská (ms), Slovak Radio Symphony Orchestra, Zdeněk Macháček (dir.)
    18. Gejza Dusík: That Would Be Love – I'm surprised
      Filip Tůma (br), Lúčnica Choir, Elena Matušová (zbm.), Slovak Radio Symphony Orchestra, Zdeněk Macháček (dir.)
  • Photo:
    2007 CD – Forza Music 910621-2
    1. Igor Bázlik: Pockets Stuffed with Money
      Július Satinský (v, act), Eva Krížiková (v, act), Milan Lasica (v, act), Stanislav Dančiak (v, act), Marián Labuda (v, act), Magda Paveleková (v, act), Karol Čálik (v, act), Studio Choir and Orchestra, Norbert Fibich (zbm.), Zdeněk Macháček (dir.)
  • Photo: Christmas moments CHRISTMAS MOMENTS
    1988 LP – Opus 9117 2105
    1. Ondrej Demo: Z tamtej strany jarka
      The Orchestra of Folk Instruments of the Czechoslovak Radio in Bratislava, Július Karaba (dir.)
    2. Ivan Dubecký: Dobrý večer vám
      Darina Laščiaková (v), Ján Palovič (crm), The Orchestra of Folk Instruments of the Czechoslovak Radio in Bratislava, Svetozár Štúr (dir.)
    3. Ivan Dubecký: Dajteže nám, dajte
      The Orchestra of Folk Instruments of the Czechoslovak Radio in Bratislava, Július Karaba (dir.)
    4. Igor Bázlik: Nesiem vám noviny
      Anna Hulejová (v), The Orchestra of Folk Instruments of the Czechoslovak Radio in Bratislava, Zdeněk Macháček (dir.)
    5. Bartolomej Urbanec: Hop, hop, Janko
      Darina Laščiaková (v), The Orchestra of Folk Instruments of the Czechoslovak Radio in Bratislava, Jaromír Dadák (dir.)
    6. Vladimír Slujka: Ja som malý, neveličký
      The Orchestra of Folk Instruments of the Czechoslovak Radio in Bratislava, Marián Vach (dir.)
    7. Ivan Dubecký: Vianočná nálada
      The Orchestra of Folk Instruments of the Czechoslovak Radio in Bratislava, Július Karaba (dir.)
    8. Ivan Dubecký: Važecké Vianoce
      Eleonóra Kapasná (v), Jozef Peško (fut), The Orchestra of Folk Instruments of the Czechoslovak Radio in Bratislava, Július Karaba (dir.)
  • Photo:
    1978 LP – Opus 9116 0621-22
    1. Igor Bázlik: Pockets Stuffed with Money
      Július Satinský (v, act), Eva Krížiková (v, act), Milan Lasica (v, act), Stanislav Dančiak (v, act), Marián Labuda (v, act), Magda Paveleková (v, act), Karol Čálik (v, act), Studio Choir and Orchestra, Norbert Fibich (zbm.), Zdeněk Macháček (dir.)

Awards

  • Award of the Chairman of the National Council of the Slovak Republic
    2013

  • 1979

Gallery

  • Photo: Zdeněk Macháček 1966 Zdeněk Macháček

    Source: Archives of the Music Centre Slovakia
    Author: Anton Šmotlák
  • Photo: Zdeněk Macháček 1966 Zdeněk Macháček

    Source: Archives of the Music Centre Slovakia
    Author: Anton Šmotlák


« back to list Updated: 17. 07. 2018