Profil osobnosti

Foto: Peter Šandor

Peter Šandor

27. 2. 1986 Bratislava

vážna hudba
klavír

Bio

Bio

1992 – 2000
ZUŠ Jána Albrechta v Bratislave (klavír – Venceslava Ilievska, A. Domanová)
od 2001
Konzervatórium v Bratislave (Venceslava Ilievska)
2001
reprezentant Slovenska na Medzinárodnom stretnutí mladých klaviristov v Belgicku a prvé miesto Premier laureat v kategórii sólová hra na klavíri (ako súčasť ocenenia hosťovanie na Festivale mladých európskych talentov v Bruseli a Valónsku v 2002)
od 2003
Universität für Musik und darstellende Kunst Wien (Peter Efler)
1999
Piešťany (Valentina Bermanová, Marián Lapšanský, György Sandor)
2001
Varna, Bulharsko (Valentina a Lazar Berman)
2002
Týn nad Vltavou, Česká republika (Avo Kuyumijian)
2003
Dolný Kubín (Marina Kapacinskaja)
2003
Bad Ausee (Martin van den Hoek)
2013
ukončenie štúdia na VŠMU (klavír – Ida Černecká)

Umelecky spolupracoval so Slovenskou filharmóniou, Komornými sólistami Bratislava, Medzinárodným mládežníckym komorným orchestrom a i. V zahraničí účinkoval v Českej republike, Maďarsku, Rakúsku a Belgicku.

Bibliografia

  • Lenner, Eduard: Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2016 Hudobný život roč. 48, 2016, č. 12, s. 14
  • Horkay, Tamás: Laureáti a symfonicko-jazzový folklór
    2014 Hudobný život 2014, č. 4, s. 5
  • Šišková, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2012 Hudobný život 2012, č. 4, s. 11
  • Beráts, Juraj: Soravodajstvo, koncerty.
    2009 Hudobný život roč. XLI, 2009, č. 5, s. 5.
  • Bakičová, Veronika: Miniprofil HŽ. Peter Šandor
    2005 Hudobný život 2005, č. 4, s. 14 – 15

Diskografia

  • Foto: Eugen Suchoň – Klavírne dielo 1928 – 1984 EUGEN SUCHOŇ – KLAVÍRNE DIELO 1928 – 1984
    2018 CD – R197 0003-2-331
    1. Eugen Suchoň: Adagio g mol ESD 42
      Mayuko Kida Takine (pf)
    2. Eugen Suchoň: Malá suita s passacagliou op. 3 ESD 48a
      Ladislav Fančovič (pf)
    3. Eugen Suchoň: Baladická suita op. 9 ESD 58a
      Ladislav Fančovič (pf)
    4. Eugen Suchoň: Uspávanka ESD 107
      Jordana Palovičová (pf)
    5. Eugen Suchoň: Metamorfózy ESD 77a
      Jakub Čižmarovič (pf)
    6. Eugen Suchoň: Obrázky zo Slovenska ESD 79 – Maličká som ESD 79/1
      Martin Chudada (pf)
    7. Eugen Suchoň: Obrázky zo Slovenska ESD 79 – Keď sa vlci zišli ESD 79/2
      Peter Šandor (pf)
    8. Eugen Suchoň: Obrázky zo Slovenska ESD 79 – Preletel sokol ESD 79/3
      Eduard Lenner (pf)
    9. Eugen Suchoň: Obrázky zo Slovenska ESD 79 – Sonatína ESD 79/4
      Norbert Daniš (pf)
    10. Eugen Suchoň: Obrázky zo Slovenska ESD 79 – Horalská suita ESD 79/5
      Adam Stráňavský (pf)
    11. Eugen Suchoň: Obrázky zo Slovenska ESD 79 – Sonáta rustica ESD 79/6
      Ladislav Fančovič (pf)
    12. Eugen Suchoň: Kaleidoskop (Evoluzioni armoniche) ESD 89a – Dve prelúdiá v starom slohu (Due preludi in stile antico) ESD 89/1a
      Tomáš Nemec (pf)
    13. Eugen Suchoň: Kaleidoskop (Evoluzioni armoniche) ESD 89a – Tri romantické kusy (Tre pezzi romantici) ESD 89/2a
      Jordana Palovičová (pf)
    14. Eugen Suchoň: Kaleidoskop (Evoluzioni armoniche) ESD 89a – Meditácia (Dumka) a tanec (Meditazione e Danza) ESD 89/3a
      Ladislav Fančovič (pf)
    15. Eugen Suchoň: Kaleidoskop (Evoluzioni armoniche) ESD 89a – Tri časti z Kontemplácií (Tre movimenti del Contemplazioni) ESD 89/4a
      Zuzana Biščáková (pf)
    16. Eugen Suchoň: Kaleidoskop (Evoluzioni armoniche) ESD 89a – Intermezzá (Intermezzi) ESD 89/5a
      Jakub Čižmarovič (pf)
    17. Eugen Suchoň: Kaleidoskop (Evoluzioni armoniche) ESD 89a – Impromptu s variáciami a Finále (Improvisazione con variazioni) ESD 89/6a
      Adam Stráňavský (pf)
    18. Eugen Suchoň: Toccata ESD 94
      Mayuko Kida Takine (pf)
    19. Eugen Suchoň: Elégia a Toccata ESD 103
      Petra Hollaender-Pogády (pf)
    20. Eugen Suchoň: Svadobný tanec z opery Krútňava ESD 72a
      Petra Hollaender-Pogády (pf)
    21. Eugen Suchoň: Serenáda op. 5
      Ladislav Fančovič (pf)
    22. Eugen Suchoň: Rapsodická suita op. 20 ESD 87b
      Jordana Palovičová (pf), Zuzana Biščáková (pf)
    23. Eugen Suchoň: Symfonická fantázia na B-A-C-H
      Bernadetta Šuňavská (org), Tomáš Nemec (pf)

Ocenenia

  • Yamaha Music Foundation of Europe Scholarship
    2011 - víťaz
  • Súťaž študentov konzervatórií Slovenskej republiky
    2008 - absolútny víťaz
  • Virtuosi per musica di pianoforte, Ústí nad Labem (CZ)
    2002 - absolútny víťaz a Cena firmy Petrof


« späť na zoznam Aktualizované: 28. 04. 2017