Profil osobnosti

Foto: Rastislav Štúr Autor: archív SND

Rastislav Štúr

26. 11. 1969 Bratislava

www.rastislavstur.sk

vážna hudba
dirigovanie

Bio

Bio

1995
ukončenie štúdia na JAMU v Brne (dirigovanie)
od 1996
dirigent Opery SND a súčasne stály hosť Janáčkovej opery v Brne
v sezóne 2006/2007
šéfdirigent Opery SND
od 2008
opäť šéfdirigent Opery SND (od júla 2012 hlavný dirigent)
od sezóny 2011/12
stály hosťujúci dirigent Slovenskej filharmónie
od 2016
opäť šéfdirigent Opery SND
od septembra 2018
riaditeľ Opery SND

Rastislav Štúr od svojho debutu v Opere SND v roku 1996 naštudoval pre túto scénu rad opier (Dcéra pluku, Maškarný bál, Trubadúr, La traviata, Barbier zo Sevilly, Čarovná flauta, Predaná nevesta, Nabucco, Andrea Chénier, Panna Orleánska, Piková dáma, Faust a Margaréta, Manon Lescaut, Triptych: Sestra Angelika, Plášť, Gianni Schicchi; Sadko, Tosca) a baletov (Andersen, Spartakus, Sylfída, Romeo a Júlia) a dirigoval aj niekoľko ďalších predstavení Opery SND.

Jeho doterajšia dirigentská kariéra zahŕňa umeleckú spoluprácu s veľkým počtom domácich a zahraničných speváckych osobností či už pri koncertných vystúpeniach, operných predstaveniach, ale aj pri realizácii nahrávok. Spolupracoval so spevákmi ako Peter Dvorský, Gabriela Beňačková, Eva Urbanová, Montserrat Caballé, Ilona Tokodyova, Anatolij Kotscherg, Jelena Obrazcovova, Peter Mikuláš, Ľudovít Ludha, Lawrence Brownlee, Mojca Erdmann, Joseph Calleja, Simon Keenlyside, Štefan Kocán, Edita Gruberová, Pavol Bršlík, Jozef Benci, Jolana Fogašová, Andrew Brownell a i. Z radov inštrumentalistov sú to napr. Heinrich Schiff, Dalibor Karvay, Marcel Štefko a rad ďalších.

Rastislav Štúr má bohatú spoluprácu so zahraničnými orchestrami (Czech Virtuosi, Janáčkova filharmónia Ostrava, Südwestdeutsche Philharmonie, Moskovská filharmónia, Symfonický orchester hl. m. Prahy FOK, PKF - Prague Philharmonie, Český národný symfonický orchester, Česká filharmónia, Cairo Symphony Orchestra, Ruský štátny symfonický orchester J. F. Svetlanova, Orchestre Philharmonique de Strasbourg, São Paulo Symphony Orchestra, čínsky orchester NCPA - National Centre for the Performing Arts a ď.), s ktorými účinkoval v popredných operných domoch a koncertných sálach.

Od koncertnej sezóny 2011/2012 je stálym hosťujúcim dirigentom Slovenskej filharmónie, s ktorou pravidelne spolupracuje v rámci koncertných cyklov i samostatných koncertov doma i v zahraničí.

Bibliografia

  • Umelecká kritika a publicistika
  • Dohnalová, Lýdia: Divergencie 2019 : sviatky hudby v Skalici
    2019 Hudobný život roč. 51, 2019, č. 7-8, s. 3
  • Červenka, Jozef: Expresívne Svatební košile
    2019 Hudobný život roč. 51, 2019, č. 1-2, s. 4
  • Blaho, Vladimír: Fallace speranza, čiže Márna Toscy nádej
    2018 In: www.operaslovakia.sk/fallace-speranza-cize-marna-toscy-nadej/
    Opera Slovakia 2018
  • Marták, Ján: S Rastislavom Štúrom nielen o Pucciniho Tosce
    2018 In: www.operaslovakia.sk/s-rastislavom-sturom-nielen-o-pucciniho-tosce/
    Opera Slovakia 2018
  • Vongrej, Ľudovít: Galakoncert Slovenskej filharmónie v Berlíne
    2018 In: www.operaslovakia.sk/galakoncert-slovenskej-filharmonie-v-berline/
    Opera Slovakia 2018
  • redakcia: Rusalku v Číně zahráli skvěle. Nejen na to jste se ptali dirigenta Rastislava Štúra
    2018 In: www.operaplus.cz/rusalku-v-cine-zahrali-skvele-ptali-jste-se-dirigenta-rastislava-stura/
    Opera Plus 2018
  • Ursínyová, Terézia: Sadko ako podobenstvo o návratoch
    2018 Opera Slovakia 2018
  • Kolář, Robert: (Ne)známa hudba v RTVS
    2018 Hudobný život 2018, č. 3, s. 7
  • Červenka, Jozef: Podnetný Sadko na zamyslenie
    2018 Hudobný život 2018, č. 1 - 2, s. 43
    (recenzia premiéry opery Sadko v SND)
  • Sedláková, Katarína: Šéfdirigent Opery SND: Od hráčov chcem pocity, nie noty [rozhovor]
    2017 (28. 5.) Pravda / Kultúra 2017 (28. 5.)
  • Červenka, Jozef: Faustovo prekliatie na polceste
    2016 Hudobný život roč. 48, 2016, č. 12, s. 30
  • Říha, Vladimír: Keenlyside a Kocán. Operní recitál s prvky show
    2015 Hudební rozhledy roč. 68, 2015, č. 3, s. 19
  • Osziová, Rebeka: Magický svet filmovej hudby v Slovenskej filharmónii
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 5, s. 2
  • Bayer, Robert: Zahmlená delikatesa
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 4, s. 30
  • Mojžišová, Michaela: Úvod de luxe
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 10, s. 30
  • Kolář, Robert: SF 65
    2014 Hudobný život roč. 46, 2014, č. 11, s. 2
  • Blaho, Vladimír: Bratislavská Tosca so zaujímavým obsadením
    2013 Hudobný život roč. 45, 2013, č. 4, s. 21
  • Kolář, Robert: Slovenská filharmónia
    2013 Hudobný život roč. 45, 2013, č. 3, s. 4
  • Blaho, Vladimír: Chladná či poetická? Pucciniho Manon Lescaut v Opere SND
    2012 Hudobný život roč. 44, 2012, č. 7-8, s. 26 – 27
  • Bubnáš, Juraj: Slovenská filharmónia
    2012 Hudobný život roč. 44, 2012, č. 4, s. 2
  • Kolář, Robert: Slovenská filharmónia
    2011 Hudobný život roč. 43, 2011, č. 6, s. 4
  • Horkay, Tamás: Semifinále a finále New Talent 2010
    2011 Hudobný život roč. 43, 2011, č. 1 - 2, s. 16
  • Unger, Pavel: Ensemblissimo s málom "issima"
    2010 Hudobný život roč. 42, 2010, č. 6, s. 27
  • Kubandová, Janka: Slovenská filharmónia
    2010 Hudobný život roč. 42, 2010, č. 3, s. 3
  • Veber, Petr: Celebrita Denyce Graves
    2010 Harmonie 2010, č. 1, s. 33
  • Uhlář, Břetislav: Příjemný prolog koncertní sezony v Ostravě
    2009 Hudební rozhledy 2009, č. 11, s. 24 – 25
  • Unger, Pavel: Bratislavský Trubadúr nemá víťaza
    2007 Hudobný život roč. 39, 2007, č. 7-8, s. 36
  • Kubandová, Janka: Spravodajstvo, koncerty ; Slovenská filharmónia
    2007 Hudobný život roč. 39, 2007, č. 5, s. 6
  • Buffa, Ivan: Slovenská filharmónia : Otvárací koncert 59. sezóny
    2007 Hudobný život roč. 39, 2007, č. 10, s. 4
  • Mojžišová, Michaela: Rozpačité režisérske divadlo
    2004 (21. 12.) Sme [príloha Kultúra] roč. 36, 2004 (21. 12.), s. 26
  • Blaho, Vladimír: V komickej opere Dcéra pluku je spev nadovšetko
    2004 (25. 3.) Národná obroda 2004 (25. 3.), s. 16
  • Palovčík, Michal: Hudba : Z bratislavských siení
    2001 (22. 2.) Literárny týždenník 2001 (22. 2.)

Diskografia

  • Foto: Svet nám ich závidí : Lívia Ághová Live SVET NÁM ICH ZÁVIDÍ : LÍVIA ÁGHOVÁ LIVE
    2017 CD – Metropolitný orchester Bratislava R141 007-2-131
    1. Tommaso Giordani: Caro mio ben
      Lívia Ághová (s), Metropolitný orchester Bratislava, Dušan Štefánek (dir.)
    2. Wolfgang Amadeus Mozart: L'amerò, sarò costante, ária z opery Il re pastore
      Lívia Ághová (s), Peter Uličný (vn), Metropolitný orchester Bratislava, Dušan Štefánek (dir.)
    3. Giacomo Puccini: O mio babbino caro, ária z opery Gianni Schicchi
      Lívia Ághová (s), Metropolitný orchester Bratislava, Dušan Štefánek (dir.)
    4. Antonín Dvořák: Měsíčku na nebi hlubokém, ária z opery Rusalka
      Lívia Ághová (s), Metropolitný orchester Bratislava, Dušan Štefánek (dir.)
    5. Franz Lehár: Pieseň Vilje, pieseň z operety Veselá vdova
      Lívia Ághová (s), Metropolitný orchester Bratislava, Rastislav Štúr (dir.)
    6. Franz Lehár: Bolo raz jedno dievča, pieseň z operety Cigánska láska
      Lívia Ághová (s), Metropolitný orchester Bratislava, Dušan Štefánek (dir.)
    7. Franz Lehár: Moje pery bozkávajú tak horúco, pieseň z operety Giuditta
      Lívia Ághová (s), Metropolitný orchester Bratislava, Rastislav Štúr (dir.)
    8. Robert Stolz: Hraj na svojich husliach, pieseň z operety Venuša v hodvábe
      Lívia Ághová (s), Peter Uličný (vn), Metropolitný orchester Bratislava, Rastislav Štúr (dir.)
    9. George Gershwin: Summertime, ária z opery Porgy a Bess
      Lívia Ághová (s), Metropolitný orchester Bratislava, Rastislav Štúr (dir.)
    10. Frederick Loewe: Po tanci túžim len, pieseň z muzikálu My Fair Lady
      Lívia Ághová (s), Metropolitný orchester Bratislava, Rastislav Štúr (dir.)
    11. Cole Porter: So in Love, pieseň z muzikálu Kiss Me, Kate
      Lívia Ághová (s), Metropolitný orchester Bratislava, Michal Šintál (dir.)
    12. Egon Krák: Tarantella tempestosa
      Lívia Ághová (s), Metropolitný orchester Bratislava, Dušan Štefánek (dir.)
  • Foto: Stanislav Šurin : Missa tirnaviensis et alia opera musicae sacrae STANISLAV ŠURIN : MISSA TIRNAVIENSIS ET ALIA OPERA MUSICAE SACRAE
    2016 CD – Tribus musicae 1794-006-2
    1. Stanislav Šurin: Fanfáry
      Rastislav Suchan (tr), Peter Bubnič (tr), Juraj Mitošinka (tn), Marek Bubnič (tnb), Peter Kosorín (tp), Martin Bako (org), Iveta Weis Viskupová (dir.)
    2. Stanislav Šurin: Chanson d'automne
      Mariusz Monczak (vn), Stanislav Šurin (org)
    3. Stanislav Šurin: Aleluja
      Hilda Gulyásová (s), Miešaný spevácky zbor Tirnavia, Zuzana Holičková (zbm.), Spevácky zbor Technik, Iveta Weis Viskupová (zbm.), Slovenská filharmónia, Rastislav Štúr (dir.)
    4. Stanislav Šurin: Mariánske antifóny – Alma Redemptoris Mater
      Hilda Gulyásová (s), Stanislav Šurin (org)
    5. Stanislav Šurin: Mariánske antifóny – Salve Regina
      Hilda Gulyásová (s), Stanislav Šurin (org)
    6. Stanislav Šurin: Mariánske antifóny – Ave Regina coelorum
      Hilda Gulyásová (s), Stanislav Šurin (org)
    7. Stanislav Šurin: Missa Tirnaviensis
      Hilda Gulyásová (s), Peter Kollár (br), Miešaný spevácky zbor Tirnavia, Zuzana Holičková (zbm.), Spevácky zbor Technik, Iveta Weis Viskupová (zbm.), Stanislav Šurin (org), Slovenská filharmónia, Rastislav Štúr (dir.)
  • Foto: Jolana Fogašová: Uspávanky/Lullaby JOLANA FOGAŠOVÁ: USPÁVANKY/LULLABY
    2002 CD – Art Agency Esko EO 0001 2 231
    1. Traditional: Dobrú noc, má milá / arr. Peter Zagar:
      Jolana Fogašová (ms), Alexander Oborník (vn), Marián Banda (vl), Eva Schranzová (vc), Ján Salay (pf), Rastislav Štúr (dir.)
    2. Gabriel Fauré: Les Berceaux / arr. Kristian Seidmann:
      Jolana Fogašová (ms), Peter Cvečka (cl), Gabriel Končer (cl), Norbert Ďurček (fg), Dušan Dočkal (vc), Ľudovíta Tkáčiková (ar), Rastislav Štúr (dir.)
    3. Johannes Brahms: Wiegenlied / arr. Kristian Seidmann:
      Jolana Fogašová (ms), Peter Cvečka (cl), Gabriel Končer (cl), Jozef Eliáš (clb), Michal Mikušiak (tr), Rastislav Štúr (dir.)
    4. Bedřich Smetana: Hajej můj andílku; Letela bělounká holubička; Hubička / arr. Peter Zagar:
      Jolana Fogašová (ms), Jana Gazdíková (fl), Jaroslav Harvan (fl), Cyril Šikula (fl), Štefan Filas (vn), Ľubomír Ďuriš (vl), Eva Schranzová (vc), Rastislav Štúr (dir.)
    5. Hugo Wolf: Wiegenlied (Im Sommer) / arr. Peter Zagar:
      Jolana Fogašová (ms), Štefan Filas (vn), Alexander Oborník (vn), Marián Banda (vl), Eva Schranzová (vc), Kristian Seidmann (cel, sp), Rastislav Štúr (dir.)
    6. Antonín Dvořák: Dobrú noc, má milá / arr. Kristian Seidmann:
      Jolana Fogašová (ms), Cyril Šikula (fl), Rastislav Suchan (tr), Štefan Filas (vn), Alexander Oborník (vn), Marián Banda (vl), Rastislav Štúr (dir.)
    7. Alexandr Tikhonovich Grechaninov: Kolybeľnaya / arr. Peter Zagar:
      Jolana Fogašová (ms), Gabriel Končer (cl), Peter Cvečka (cl), Ján Salay (pf), Rastislav Štúr (dir.)
    8. Jindřich Jindřich: Tichý večer / arr. Peter Zagar:
      Jolana Fogašová (ms), Jaroslav Harvan (fl), Dominika Janošíková-Haramiová (fla), Štefan Filas (vn), Ľubomír Ďuriš (vl), Ľudovíta Tkáčiková (ar), Rastislav Štúr (dir.)
    9. Max Reger: Mariä Wiegenlied / arr. Kristian Seidmann:
      Jolana Fogašová (ms), Cyril Šikula (fl), Vladislava Fabianová (ob), Gabriel Končer (cl), Jozef Eliáš (clb), Dušan Dočkal (vc), Rastislav Štúr (dir.)
    10. Vítězslav Novák: Jasná noc / arr. Kristian Seidmann:
      Jolana Fogašová (ms), Jana Gazdíková (fl), Cyril Šikula (fl), Ľudovíta Tkáčiková (ar), Rastislav Štúr (dir.)
    11. Jan Malát: Měsíčná noc / arr. Kristian Seidmann:
      Jolana Fogašová (ms), Zdenko Bojtoš (ci), Ľudovíta Tkáčiková (ar), Rastislav Štúr (dir.)
    12. Ján Levoslav Bella: Matka nad kolískou
      Jolana Fogašová (ms), Vladislava Fabianová (ob), Štefan Filas (vn), Alexander Oborník (vn), Marián Banda (vl), Eva Schranzová (vc), Rastislav Štúr (dir.)
    13. Pyotr Ilyich Tchaikovsky: Kolybeľnaya Pesnya / arr. Kristian Seidmann:
      Jolana Fogašová (ms), Eva Schranzová (fl), Marcel Majoroš (cr), Štefan Filas (vn), Alexander Oborník (vn), Marián Banda (vl), Ľudovíta Tkáčiková (ar), Ján Salay (pf), Rastislav Štúr (dir.)
    14. Vladimir Rozhdestvensky: Kolybeľnaya / arr. Peter Zagar:
      Jolana Fogašová (ms), Jana Gazdíková (fl), Gabriel Končer (cl), Ján Salay (pf), Rastislav Štúr (dir.)
    15. Gaetano Donizetti: La Ninna Nanna / arr. Peter Zagar:
      Jolana Fogašová (ms), Gabriel Končer (cl), Peter Cvečka (cl), Marek Hutta (cl), Štefan Filas (vn), Stanislav Mucha (vn), Ľubomír Ďuriš (vl), Rastislav Štúr (dir.)
    16. Wolfgang Amadeus Mozart – Bernhard Flies: Wiegenlied / arr. Kristian Seidmann:
      Jolana Fogašová (ms), Vladislava Fabianová (ob), Marián Banda (vl), Kristian Seidmann (cel, sp), Rastislav Štúr (dir.)
    17. Nikolay Rimsky-Korsakov: Tikho Vecher Dogorayet / arr. Kristian Seidmann:
      Jolana Fogašová (ms), Cyril Šikula (fl), Gabriel Končer (cl), Stanislav Mucha (vn), Alexander Németh (gui), Rastislav Štúr (dir.)
    18. Eugen Suchoň: Uspávanka zo 4. obrazu opery Krútňava ESD 72b
      Jolana Fogašová (ms), Jana Gazdíková (fl), Vladislava Fabianová (ob), Gabriel Končer (cl), Ľubomír Ďuriš (vl), Dušan Dočkal (vc), Rastislav Štúr (dir.)
    19. Richard Wagner: Träume / arr. Kristian Seidmann:
      Jolana Fogašová (ms), Vladislava Fabianová (ob), Róbert Pechanec (pf), Rastislav Štúr (dir.)
    20. Antonín Dvořák: Ukolébavka / arr. Kristian Seidmann:
      Jolana Fogašová (ms), Gabriel Končer (cl), Ľubomír Ďuriš (vl), Ľudovíta Tkáčiková (ar), Rastislav Štúr (dir.)
    21. Franz Schubert: Wiegenlied / arr. Peter Zagar:
      Jolana Fogašová (ms), Gabriel Končer (cl), Ľubomír Ďuriš (vl), Ľudovíta Tkáčiková (ar), Rastislav Štúr (dir.)
    22. Jean - Baptiste Lully: Au clair de la lune / arr. Peter Zagar:
      Jolana Fogašová (ms), Jaroslav Harvan (fl), Ján Salay (pf), Ľudovíta Tkáčiková (ar), Rastislav Štúr (dir.)
    23. Engelbert Humperdinck: Der kleine Sandmann bin ich / arr. Kristian Seidmann:
      Jolana Fogašová (ms), Juraj Kuchar (t), Cyril Šikula (fl), Vladislava Fabianová (ob), Gabriel Končer (cl), Norbert Ďurček (fg), Marcel Majoroš (cr), Ľudovíta Tkáčiková (ar), Rastislav Štúr (dir.)
  • Foto: Jolana Fogašová – mezzosoprano JOLANA FOGAŠOVÁ – MEZZOSOPRANO
    2000 CD – Art Agency Esko ZF 0001-2131
    1. Jolana Fogašová (ms), Rastislav Štúr (dir.), Rastislav Suchan (tr), Slovenská filharmónia, Ján Salay (pf)

Ocenenia

  • Krištáľové krídlo
    2018 za rok 2017 (za hudobné naštudovanie Pucciniho Triptychu)
  • Cena Frica Kafendu
    2011 za vynikajúce dirigentské výkony doma i v zahraničí

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Marián Lejava: De Brevitate Vitae (Symphoniae)
    pre veľký orchester a organ v dvoch častiach Op. 27
    27. 6.
    2019
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Slávnostný koncert k 100. výročiu založenia Univerzity Komenského, Koncertná sieň Slovenskej filharmónie, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Slovenská filharmónia, Rastislav Štúr (dir.)
  • Egon Krák: In natali Domini (Narodenie Pána)
    vianočné koledy pre soprán, zbor a orchester
    19. 12.
    2018
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Vianočný koncert SF, Koncertná sieň SF, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Miriam Garajová (s), Bratislavský chlapčenský zbor, Magdaléna Rovňáková (zbm), Slovenská filharmónia, Rastislav Štúr (dir.)
  • Ľuboš Bernáth: Pole pastierov
    Malá vianočná kantáta
    20. 12.
    2017
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Koncertná sieň Slovenskej filharmónie, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Bratislavský chlapčenský zbor, Magdaléna Rovňáková (zbm.), Slovenská filharmónia, Rastislav Štúr (dir.)
  • Mirko Krajči: Ouvertura jubilea
    pre orchester
    19. 10.
    2017
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Slávnostný koncert pri príležitosti 80. výročia založeniua STU v Bratislave, Koncertná sieň Slovenskej filharmónie, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Slovenská filharmónia, Rastislav Štúr (dir.)
  • Víťazoslav Kubička: Láska na Považí
    18. 10.
    2015
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Marianna Gelenekyová (s), Otokar Klein (t), Roman Krško (br), Patrik Horňák (t), Eva Šeniglová (s), František Ďuriač (br), Richard Tamáš (t), Peter Šubert (br), Slávka Zámečníková (s), Andrea Hulecová (s), Metropolitný orchester Bratislava, Rastislav Štúr (dir.), Michal Babiak (réžia)
  • Egon Krák: Pútnici
    Melodráma pre 2 recitátorov, miešaný zbor a symfonický orchester na poéziu štúrovských básnikov
    3. 9.
    2015
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Farský kostol Nanebovzatia Panny Márie, Banská Štiavnica, SK
    INTERPRETI: Dušan Jamrich (spk), Štefan Bučko (spk), Slovenský filharmonický zbor, Jozef Chabroň (zbm.), Štátny komorný orchester Žilina, Rastislav Štúr (dir.)
  • Egon Krák: Sarabanda/Trebbia
    Baletná štúdia pre symfonický orchester
    3. 9.
    2015
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Farský kostol Nanebovzatia Panny Márie, Banská Štiavnica, SK
    INTERPRETI: Štátny komorný orchester Žilina, Rastislav Štúr (dir.)
  • Peter Martinček van Grob: Missa Danubia
    pre soprán, tenor, miešaný zbor a veľký orchester
    20. 12.
    2011
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Historická budova SND, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Slovenská filharmónia, Eva Hornyáková (s), Otokar Klein (t), Rastislav Štúr (dir.)
  • Marián Lejava: Candide overture
    pre veľký orchester Op. 13
    27. 8.
    2010
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Hudobné leto, Trenčianske Teplice, SK
    INTERPRETI: Slovenská filharmónia, Rastislav Štúr (dir.)
  • Jozef Gahér: Agnus dei
    22. 4.
    2010
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Historická budova SND, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Slovenská filharmónia, Rastislav Štúr (dir.)
  • Martin Čorej: Hommage à Stračina
    25. 9.
    2009
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Historická budova SND, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Slovenská filharmónia, Rastislav Štúr (dir.)
  • Jozef Podprocký: S Rozárkou, op. 54
    Suita pre orchester z rovnomennej opery Jozefa Grešáka
    6. 11.
    2008
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Festival súčasného umenia, Koncertná sála Domu umenia, Košice, SK
    INTERPRETI: Štátna filharmónia Košice, Rastislav Štúr (dir.)
  • Gregor Regeš: Symfónia koncert pre orchester a klavír
    6. 11.
    2008
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Festival súčasného umenia, Koncertná sieň Domu umenia, Košice, SK
    INTERPRETI: Gabriela Ujpálová (pf), Štátna filharmónia Košice, Rastislav Štúr (dir.)
  • Jevgenij Iršai: Quotations
    Koncert pre klavír a orchester
    14. 9.
    2007
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Koncertná sieň SF, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Jordana Palovičová (pf), Slovenská filharmónia, Rastislav Štúr (dir.)
  • Prvé uvedenie v zahraničí
  • Jana Kmiťová: Nebengedanken (Postranné myšlienky)
    pre veľký orchester
    4. 5.
    2018
    Prvé uvedenie v zahraničí
    Slávnostný koncert k 25. výročiu vzniku Slovenskej republiky, Konzerthaus, Veľká sála, Berlín, DE
    INTERPRETI: Slovenská filharmónia, Rastislav Štúr (dir.)
  • Egon Krák: Pútnici
    Melodráma pre 2 recitátorov, miešaný zbor a symfonický orchester na poéziu štúrovských básnikov
    6. 10.
    2015
    Prvé uvedenie v zahraničí
    Sála UNESCO, Paríž, FR
    INTERPRETI: Dušan Jamrich (spk), Štefan Bučko (spk), Slovenský filharmonický zbor, Jozef Chabroň (zbm.), Štátny komorný orchester Žilina, Rastislav Štúr (dir.)


« späť na zoznam Aktualizované: 08. 08. 2019