Profil osobnosti

Foto: Gabriel Szathmáry

Gabriel Szathmáry

11. 6. 1973 Bratislava

www.pressburgerquartett.sk

vážna hudba
husle

Pôsobenie v: Duo Szathmáry, Pressburger Quartett, Bratislava Hot Serenaders

Bio

Bio

1986 – 1993
Konzervatórium v Bratislave (husle – Mária Karlíková)
1991 – 1992
člen Mládežníckeho Orchestra Gustava Mahlera pod vedením Claudia Abbada, koncertný majster a sólista komorného orchestra Mladé srdcia
1991 – 1995
člen symfonického orchestra v Gänserndorfe, Rakúsko
1993 – 1998
VŠMU (Anna Hölblingová a Ewald Danel)
od 1993
člen komorného orchestra Komorní sólisti Bratislava
1994 – 1995
člen symfonického orchestra United Philharmonic Orchestra vo Viedni pod vedením Richarda Edlingera
1994, 1995 a 1997
letná akadémia usporiadaná Hochschule für Musik und darstellende Kunst in Wien v Semmeringu (sólová a komorná hudba – Eszter Perényi, Michael Frischenschlager)
1995
člen Slovenskej filharmónie pod vedením Ondreja Lenárda
1995
hosťovanie v Slovenskom komornom orchestri pod vedením Bohdana Warchala
1995 – 1998
hosťovanie v komornom orchestri Cappella Istropolitana
2000
hosťovanie v Pražskej komornej filharmónii pod vedením Jiřího Bělohlávka
od 1997
spoluzakladateľ a primárius sláčikového kvarteta Pressburger Quartett (Eduard Pingitzer, vn, Július Šoška, vl, Martin Ťažký, vc)
2000
sólista komorného orchestra CLEP pod vedením Jeana-Marcela Kipfera
2000 – 2002
Conservatoire Supérieur de Paris, nadstavbové štúdium zamerané na sólovú, komornú a orchestrálnu hru (husle – Suzanne Gessnerová, kurzy koncertného majstra – Luc Hery), primárius sláčikového kvarteta Quatuor International de Paris
od 2000 člen
súboru starej hudby Solamente Naturali pod vedením Miloša Valenta, člen sláčikového Dua Szathmáry (s bratom Ladislavom Szathmárym, vc)
od 2002
vedúci skupiny druhých huslí a sólista v súbore starej hudby Musica aeterna pod vedením Petra Zajíčka
2003
letná akadémia Hochschule für Musik und darstellende Kunst in Wien v Reichenau, komorná hra – sláčikové kvarteto (Norbert Brainin – Amadeus Quartett, Sándor Devich a László Mezö – Bartók Quartet, Rainer Schmidt – Hagen Quartett, Milan Škampa – Smetanovo kvarteto)
2005 – 2007
Hochschule für Musik und darstellende Kunst in Wien, postgraduálne štúdium komornej hudby – sláčikové kvarteto (Johannes Meissl – Artis Quartett Wien)
od 2005
člen symfonického orchestra Solistes Européen Luxembourg pod vedením Jacka-Martina Händlera
2006
letná akadémia Hochschule für Musik und darstellende Kunst in Wien v Reichenau, komorná hra – sláčikové kvarteto (Johannes Meissl, Peter Schuhmayer – Artis Quartett Wien, Sándor Devich – Bartók Quartet, Pavel Klusoň – Pražákovo kvarteto, Ferenc Rados)

Ako člen komorných zoskupení i ako sólista vystúpil na festivaloch doma i v zahraničí (Bratislavské hudobné slávnosti, Melos-Étos, Konvergencie, Salzburger Festspiele, Bachfest Leipzig, Pražská Jar, Mladá Praha, Wien Modern, Bachhét Budapest a i.).

Bibliografia

  • Sabo, Patrik: Musica sacro-profana slovaca
    2014 Hudobný život roč. 46, 2014, č. 11, s. 21
  • Šišková, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2009 Hudobný život 2009, č. 7-8, s. 3
  • Kačic, Ladislav: Anton Zimmermann: Missa pastoralis D dur [recenzia CD]
    2008 Hudobný život roč. 40, 2008, č. 1-2, s. 59
  • Urbančíková, Lýdia: Komorná hudba na Košickej hudobnej jari
    2007 Hudobný život roč. 39, 2007, č. 7-8, s. 13
  • Čížik, Vladimír: Mirbachovské matiné
    2006 Hudobný život 2006, č. 4, s. 10 – 11
  • Čížik, Vladimír: Mirbach
    2005 Hudobný život 2005, č. 4, s. 24 – 26
  • Glock, Wolfgang: Konzert im Hof der Schmiede Wettig
    2005 Mainzer Allgemaine Zeitung 28. 6. 2005
  • Čížik, Vladimír: Z mirbachovských matiné
    2003 Hudobný život 2003, č. 2, s. 18

Diskografia

  • Foto: Bratislava Hot Serenaders: Lonely Melody BRATISLAVA HOT SERENADERS: LONELY MELODY
    2014 CD – Fabart R158 0003-2-331

    1. Is It Gonna Be Long? 2. Lonely Melody 3. If I Had A Talking Picture Of You 4. I'm Crazy 'Bout My Baby 5. That’s What I like About You 6. There Ain't No Sweet Man That's Worth The Salt Of My Tears 7. When Summer Is Gone 8. Crazy Rhythm 9. I'll Be A Friend With Pleasure 10. You Took Advantage Of Me 11. Get Out And Get Under The Moon 12. Birmingham Bertha 13. Happy Feet 14. Rhapsody In Blue
    1. Bratislava Hot Serenaders, Juraj Bartoš (arr. : 2, 7, 8, 14), Ladislav Fanzowitz (arr. : 3, 10, 11, 13), Richard Fičor (arr. : 1, 4-6, 9, 12)
  • Foto: Anton Zimmermann: Chamber Music : Sonatas, Duos, Trios ANTON ZIMMERMANN: CHAMBER MUSIC : SONATAS, DUOS, TRIOS
    2009 CD – Hudobné centrum HC 10018-19
    1. Peter Zajíček (vn), Gabriel Szathmáry (vn), Ján Gréner (vl), Andrej Gál (vc), Peter Guľas (cmb), Musica aeterna
  • Foto: Anton Zimmermann : Missa pastoralis : Graduale : Offertorium ANTON ZIMMERMANN : MISSA PASTORALIS : GRADUALE : OFFERTORIUM
    2006 CD – Hudobné centrum HC 10014
    1. Anton Zimmermann: Missa pastoralis D dur
      Musica aeterna, Peter Zajíček (vn), Martina Karnoková (vn), Vladimíra Grénerová (vn), Ivana Rohárová (vn), Gabriel Szathmáry (vn), Ľuboslav Nedorost (vn), Jana Gubková Černá (vn), Peter Vrbinčík (vl), Karin Kováčová (vl), Hana Fleková (vc), Andrej Gál (vc), Ján Krigovský (violone), Ján Prievozník (violone), Peter Guľas (org), Jana Semerádová (fl), Martina Mestická (fl), (tp), Kamila Zajíčková (s), Piotr Olech (a), Jaroslav Pehal (b), Zuzana Szabó (s), Karin Sandtnerová (a), Igor Valentovič (b), Marian Olszewski (t), Jaroslav Rouček (klarína), Karel Mňuk (klarína)
    2. Anton Zimmermann: Graduale C dur
      Peter Zajíček (vn), Martina Karnoková (vn), Vladimíra Grénerová (vn), Ivana Rohárová (vn), Gabriel Szathmáry (vn), Ľuboslav Nedorost (vn), Jana Gubková Černá (vn), Peter Vrbinčík (vl), Karin Kováčová (vl), Hana Fleková (vc), Andrej Gál (vc), Peter Guľas (org), Jana Semerádová (fl), Martina Mestická (fl), Viktor Šuchter (tp), Kamila Zajíčková (s), Piotr Olech (a), Jaroslav Pehal (b), Musica aeterna, Marian Olszewski (t)
    3. Anton Zimmermann: Offertorium D dur
      Peter Zajíček (vn), Martina Karnoková (vn), Vladimíra Grénerová (vn), Ivana Rohárová (vn), Gabriel Szathmáry (vn), Ľuboslav Nedorost (vn), Jana Gubková Černá (vn), Peter Vrbinčík (vl), Karin Kováčová (vl), Hana Fleková (vc), Andrej Gál (vc), Peter Guľas (org), Jana Semerádová (fl), Martina Mestická (fl), (tp), Kamila Zajíčková (s), Jaroslav Pehal (b), Piotr Olech (a), Marian Olszewski (t)
  • Foto: Stabat Mater STABAT MATER
    2006 CD – Musica Tyrnaviensis R68 003-2-231
    1. František Ignác Tůma: Stabat Mater
      Peter Zajíček (vn), Gabriel Szathmáry (vn), Lucia Krommer (vlg), Peter Guľas (org), Igor Herzog (te), Kamila Zajíčková (s), Petra Noskaiová (a), Marian Olszewski (t), Jaroslav Pehal (b), Helga Varga Bachová (s), Karin Sandtnerová (a), Andrej Rapant (t), Igor Valentovič (b), Musica aeterna, Vox aeterna
    2. Franz Josef Leonti Meyer von Schauensee: XXXII Antiphonae Marianae, opus V
      Peter Zajíček (vn), Gabriel Szathmáry (vn), Peter Šesták (vl), Lucia Krommer (vlg), Peter Guľas (org), Igor Herzog (te), Kamila Zajíčková (s), Musica aeterna
    3. Damasus Brosmann à Sancto Hieronymo: Vesperae pro Festo Annuntionis B.V.M.
      Peter Zajíček (vn), Ľubica Habart (vn), Martina Karnoková (vn), Gabriel Szathmáry (vn), Vladimíra Grénerová (vn), Jana Gubková Černá (vn), Lucia Krommer (vlg), Peter Guľas (org), Igor Herzog (te), Kamila Zajíčková (s), Petra Noskaiová (a), Marian Olszewski (t), Jaroslav Pehal (b), Helga Varga Bachová (s), Karin Sandtnerová (a), Andrej Rapant (t), Igor Valentovič (b), Ján Maretta (b), Musica aeterna, Vox aeterna
  • Foto: Vladimír Godár: Mater VLADIMÍR GODÁR: MATER
    2006 CD – Pavian Records PM 0024-2
    1. Vladimír Godár: Stála matka
      Iva Bittová (vf), Solamente naturali, Gabriel Szathmáry (vn), Martina Karnoková (vn), Peter Guľas (cmb)
    2. Vladimír Godár: Ecce puer
      Iva Bittová (vf), Solamente naturali, Peter Guľas (cmb)
    3. Vladimír Godár: Magnificat
      Iva Bittová (vf), Zbor Konzervatória v Bratislave, Solamente naturali, Gabriel Szathmáry (vn), Dušan Bill (zbm.), Martina Karnoková (vn), Peter Guľas (cmb)
    4. Vladimír Godár: Uspávanky
      Iva Bittová (vf), Solamente naturali, Peter Guľas (cmb)
    5. Vladimír Godár: Regina coeli
      Iva Bittová (vf), Zbor Konzervatória v Bratislave, Solamente naturali, Gabriel Szathmáry (vn), Dušan Bill (zbm.), Martina Karnoková (vn), Peter Guľas (cmb)
    6. Vladimír Godár: Majkomašmalon
      Iva Bittová (vf), Solamente naturali, Peter Guľas (cmb)
  • Foto: Anton Zimmermann: Symphonies ANTON ZIMMERMANN: SYMPHONIES
    2005 CD – Hudobné centrum HC 10001

    Musica aeterna Peter Zajíček, umelecký vedúci
    1. Anton Zimmermann: Symfónia C dur
      Musica aeterna, Peter Zajíček (vn)
    2. Anton Zimmermann: Symfónia E dur
      Musica aeterna, Peter Zajíček (vn)
    3. Anton Zimmermann: Sinfonia G dur
      Musica aeterna, Peter Zajíček (vn)

Ocenenia

  • Zlatá platňa
    2003 za Bratislava Hot Serenaders & Milan Lasica: Celý svet sa mračí
  • Platinová platňa
    2002 za CD Bratislava Hot Serenaders & Milan Lasica: Ja som optimista
  • Súťaž študentov konzervatórií Slovenskej republiky
    1990, 1992 - laureát


« späť na zoznam Aktualizované: 29. 12. 2014