Profil osobnosti

Foto: Maroš Klátik

Maroš Klátik

1983 Bojnice

vážna hudba
klavír

Bio

Bio

1998 – 2003
Konzervatórium v Bratislave (Peter Čerman)
od 2003
JAMU v Brne (Alena Vlasáková, Jan Jiraský)
od 2008
VŠMU, doktorandské štúdium (Ida Černecká)
2004, 2005
majstrovský kurz Musica Arvensis, Dolný Kubín
2006
majstrovské kurzy zamerané na interpretáciu nemeckej a francúzskej piesne v Lűbecku (Rudolf Jansen, Christa Pfeiler) a tiež kurzy v Meissen (cena Rotary klubu)
2007
štipendista na Hochschule für Musik v Drážďanoch (Arkadi Zenziper)
2013
samostatný recitál v rámci koncertného cyklu Albrechtina
2014
ukončenie doktorandského štúdia na VŠMU (Ida Černecká)

Sólisticky spolupracoval s Moravskou filharmóniou Olomouc, Janáčkovým akademickým orchestrom, Filharmóniou Bohuslava Martinů, Západočeským symfonickým orchestrom Mariánske Lázně a SKO Bohdana Warchala. Koncertoval v krajinách Európy, USA a Ázie. V oblasti komornej hry spolupracuje s viacerými interpretmi. Ako sólista a komorný hráč účinkoval na viacerých hudobných festivaloch (Janáčkov festival Brno, Galéria hudby Nitra, Musica nobilis Spiš, Pianoforte fest Meissen, Pažaislio muzikos festivalis Kaunas – Litva, Chopin festival Gaming – Rakúsko, EPTA). Je pravidelným hosťom festivalu Albrechtína (Ne)známa hudba. V roku 2013 bol hosťom festivalu Bratislavské hudobné slávnosti (korepetítor huslistu Juraja Tomku). V  roku 2014 vydal svoje prvé CD, na ktorom prezentuje hudbu slovenskych autorov Vladimíra Godára a Martina Burlasa.

Pedagogické pôsobenia: na JAMU v Brne, Konzervatóriu v Bratislave a na VŠMU (korepetítor na Katedre spevu).

Bibliografia

  • Umelecká kritika a publicistika
  • Kolář, Robert: Albrechtina: Debussy 100 rokov po...
    2018 Hudobný život roč. 50, 2018, č. 11, s. 3
  • Červenka, Jozef: Unterreise, blízko k Schubertovi
    2016 In: www.operaslovakia.sk/unterreise-blizko-k-schubertovi/
    Opera Slovakia 2016
  • Platzner, Alexander: Burlas – Godár: Music for piano [recenzia CD]
    2014 Hudobný život roč. 46, 2014, č. 11, s. 37
  • Kolář, Robert: Albrechtina: večer husľových sonát
    2014 Hudobný život roč. 46, 2014, č. 11, s. 2
  • Šišková, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2013 Hudobný život roč. 45, 2013, č. 3, s. 6
  • Kolář, Robert: Hommage à Claude Debussy alebo nový Steinway vo Dvorane
    2013 Hudobný život roč. 45, 2013, č. 1-2, s. 4
  • Alexander, Juraj: Roman Patkoló a Los Ungaros na Bratislavskej komornej gitare
    2010 Hudobný život roč. 42, 2010, č. 6, s. 4
  • Chalupka, Ľubomír: Bratislavské hudobné slávnosti 2015. Slovenská klavírna tvorba v perfektnej prezentácii
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 11, s. 10
  • Kolář, Robert: Albrechtovský violový večer
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 11, s. 4

Diskografia

  • Foto: Beatles Go Baroque 2 BEATLES GO BAROQUE 2
    2019 CD – Naxos 8.574078
    1. Peter Breiner: Beatles Concerto Grosso č. 5
      Dalibor Karvay (vn), Juraj Tomka (vn), Pavol Mucha (vc), Maroš Klátik (pf), Peter Breiner Orchestra, Peter Breiner (dir.)
    2. Peter Breiner: Beatles Concerto Grosso č. 6
      Dalibor Karvay (vn), Peter Breiner Orchestra, Peter Breiner (dir.)
    3. Peter Breiner: Beatles Concerto Grosso č. 7
      Dalibor Karvay (vn), Martina Kuštárová (fl), Matúš Veľas (ob), Matthias Hoefs (tr), Peter Breiner Orchestra, Peter Breiner (dir.)
    4. Peter Breiner: Beatles Concerto Grosso č. 8
      Dalibor Karvay (vn), Juraj Tomka (vn), Peter Breiner Orchestra, Peter Breiner (dir.)
    5. Peter Breiner: Beatles Concerto Grosso č. 9
      Dalibor Karvay (vn), Peter Breiner Orchestra, Peter Breiner (dir.)
    6. Peter Breiner: Abbey Road Medley
      Dalibor Karvay (vn), Juraj Tomka (vn), Pavol Mucha (vc), Peter Breiner Orchestra, Peter Breiner (dir.)
  • Foto: Martin Burlas, Vladimír Godár – Klavírna hudba MARTIN BURLAS, VLADIMÍR GODÁR – KLAVÍRNA HUDBA
    2013 CD – Pavian Records PM0077-2
    1. Martin Burlas: Papierový kráľ zaspáva
      Maroš Klátik (pf)
    2. Martin Burlas: Koľajnice bez vlakov
      Maroš Klátik (pf)
    3. Martin Burlas: Uspávanky
      Maroš Klátik (pf)
    4. Vladimír Godár: Emmeleia
      Maroš Klátik (pf)
    5. Vladimír Godár: Grave, passacaglia
      Maroš Klátik (pf)
    6. Vladimír Godár: Trigram
      Maroš Klátik (pf)
  • Foto: Lukáš Borzík: Cantico delle Creature LUKÁŠ BORZÍK: CANTICO DELLE CREATURE
    2011 CD – Hudobný fond SF 00672131
    1. Lukáš Borzík: Eclipse
      Eva Šušková (s), Angelika Zajícová (a), Maroš Klátik (t), Matúš Trávniček (b), Quasars Ensemble, Andrea Mosorjaková (fl), Júlia Csíziková (ob), Martin Mosorjak (cl), Radoslav Práger (fg), Jaroslav Gregorovič (bat), Peter Krbaťa, jr. (bat), Diana Buffa (pf), Peter Mosorjak (vn), Maroš Potokár (vn), Peter Zwiebel (vl), Andrej Gál (vc), Ivan Buffa (dir.)
    2. Lukáš Borzík: Hvalospjev Ljubavi
      Eva Šušková (s), Júlia Csíziková (ob), Peter Mosorjak (vn), Peter Zwiebel (vl), Andrej Gál (vc), Quasars Ensemble, Ivan Buffa (dir.)
    3. Lukáš Borzík: Aforizmy
      Quasars Ensemble, Andrea Mosorjaková (fl), Júlia Csíziková (ob), Martin Mosorjak (cl), Diana Buffa (pf), Peter Mosorjak (vn), Maroš Potokár (vn), Peter Zwiebel (vl), Andrej Gál (vc), Ivan Buffa (dir.)
    4. Lukáš Borzík: Stabat Mater
      Matúš Trávniček (b), Martin Mosorjak (cl), Diana Buffa (pf), Peter Mosorjak (vn), Maroš Potokár (vn), Peter Zwiebel (vl), Andrej Gál (vc), Quasars Ensemble, Ivan Buffa (dir.)
    5. Lukáš Borzík: Cantico delle Creature
      Eva Šušková (s), Angelika Zajícová (a), Maroš Klátik (t), Matúš Trávniček (b), Quasars Ensemble, Andrea Mosorjaková (fl), Júlia Csíziková (ob), Martin Mosorjak (cl), Radoslav Práger (fg), Jaroslav Gregorovič (bat), Peter Krbaťa, jr. (bat), Diana Buffa (pf), Peter Mosorjak (vn), Maroš Potokár (vn), Peter Zwiebel (vl), Andrej Gál (vc), Ivan Buffa (dir.)
  • Foto: Ján Levoslav Bella : Church Music JÁN LEVOSLAV BELLA : CHURCH MUSIC
    2009 CD – Scriptorium Musicum 1624-001-2
    1. Ján Levoslav Bella: Te Deum
      Angelika Zajícová (a), Spevácky zbor Konzervatória v Bratislave, Dušan Bill (zbm.), Solamente naturali, Miloš Valent (umv.), Andrew Parrott (dir.)
    2. Ján Levoslav Bella: Adiutor meus
      Emily Van Evera (s), Solamente naturali, Miloš Valent (umv.), Andrew Parrott (dir.)
    3. Ján Levoslav Bella: Asperges me, Domine, hyssopo
      Spevácky zbor Konzervatória v Bratislave, Dušan Bill (zbm.), Solamente naturali, Miloš Valent (umv.), Andrew Parrott (dir.)
    4. Ján Levoslav Bella: Verbum caro
      Emily Van Evera (s), Miloš Valent (vn), Ľubica Habart (vn), Peter Vrbinčík (vl), Lydie Cillerová (vl)
    5. Ján Levoslav Bella: Christus factus est
      Spevácky zbor Konzervatória v Bratislave, Dušan Bill (dir.)
    6. Ján Levoslav Bella: Ave Rex
      Emily Van Evera (s), Miloš Valent (vn), Soma Dinyés (harm)
    7. Ján Levoslav Bella: Veni sancte Spiritus
      Spevácky zbor Konzervatória v Bratislave, Dušan Bill (zbm.), Solamente naturali, Miloš Valent (zbm.), Andrew Parrott (dir.)
    8. Ján Levoslav Bella: Terra tremuit
      Emily Van Evera (s), Solamente naturali, Miloš Valent (umv.), Andrew Parrott (dir.)
    9. Ján Levoslav Bella: Litaniae de Sanctissimo Nomine Jesu
      Hilda Gulyásová (s), Angelika Zajícová (a), Maroš Klátik (t), Spevácky zbor Konzervatória v Bratislave, Dušan Bill (zbm.), Solamente naturali, Miloš Valent (umv.), Andrew Parrott (dir.)
    10. Ján Levoslav Bella: Intende
      Emily Van Evera (s), Solamente naturali, Miloš Valent (umv.), Andrew Parrott (dir.)
    11. Ján Levoslav Bella: Emitte Spiritum
      Spevácky zbor Konzervatória v Bratislave, Dušan Bill (dir.)
    12. Ján Levoslav Bella: Ave Maria
      Emily Van Evera (s), Róbert Šebesta (cl), Solamente naturali, Miloš Valent (umv.), Andrew Parrott (dir.)
    13. Ján Levoslav Bella: Requiem
      Emily Van Evera (s), Angelika Zajícová (a), Roman Bajzík (t), Tomáš Šelc (b), Spevácky zbor Konzervatória v Bratislave, Dušan Bill (zbm.), Solamente naturali, Miloš Valent (umv.), Andrew Parrott (dir.)

Ocenenia

  • Yamaha Music Foundation of Europe Scholarship
    2008 - 1. miesto
  • Kaukko Sorjonen Foundation, Jyväskylä (FI)
    2008 - 1. miesto a titul laureáta
  • The International Competition of Young Performers, Viedeň (AT)
    2006 - 1. miesto a titul laureáta súťaže
  • Súťaž študentov konzervatórií Slovenskej republiky
    2000, 2002 - dvakrát čestné uznanie

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Alexander Albrecht: Tri skladby pre violu a klavír
    (transkripcie piesní Der Verdammte, Reue, Heimkehr)
    13. 10.
    2015
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Pálffyho palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Veronika Kubešová (vl), Maroš Klátik (pf)
  • Lukáš Borzík: Cantico delle Creature
    pre štyri hlasy alebo miešaný zbor a komorný súbor
    26. 10.
    2011
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Koncertná sieň Dvorana, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Quasars Ensemble, Eva Šušková (s), Angelika Zajícová (a), Maroš Klátik (t), Matúš Trávniček (b), Ivan Buffa (dir.)
  • Lukáš Borzík: Eclipse
    verzia pre 4 hlasy (SATB) alebo miešaný zbor a komorný súbor
    26. 10.
    2011
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Koncertná sieň Dvorana, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Eva Šušková (s), Angelika Zajícová (a), Maroš Klátik (t), Matúš Trávniček (b), Quasars Ensemble, Ivan Buffa (dir.)


« späť na zoznam Aktualizované: 16. 11. 2018