Profil osobnosti

Foto: Zdeněk Macháček

Zdeněk Macháček

15. 8. 1928 Brno – 6. 1. 2017 Bratislava

vážna hudba
dirigovanie

Bio

Bio

1944 – 1950
Konzervatórium v Brne (husle –   Hiezler, od 1948 J. Remeš)
1949 – 1951
Konzervatórium v Brne (dirigovanie – Bohumír Liška)
1960 – 1964
VŠMU (orchestrálne dirigovanie – Ľudovít Rajter)
od 1951
koncertný majster skupiny 2. huslí v Symfonickom orchestri brněnského kraje (dnešná Filharmonie Brno) a dirigent súboru Radost pri JAMU v Brne
od 1953
dirigent Vojenského umeleckého súboru kpt. J. Nálepku v Bratislave
1957 – 1999
šéfdirigent Novej scény v Bratislave
1981 – 1983
šéfdirigent a zároveň umelecký vedúci spevohry Novej scény v Bratislave (pozvanie na festival Berliner Festtage a vystúpenia vo Varšave, Belehrade, Nemecku, Holandsku, Belgicku, Luxembursku a i.)
1975 – 1982
hosťovanie v moskovskom divadle operety so sólistami Novej scény, opakované vystúpenia v Berlíne, Sofii a Prahe
1975 – 1987
pedagóg dirigovania na VŠMU
2008
dirigoval Viva Musica Festival Orchestra na medzinárodnom festivale Viva Musica! v Bratislave

Okrem angažmánu na Novej scéne spolupracoval so Slovenskou filharmóniou, Symfonickým orchestrom Československého rozhlasu v Bratislave, Štátnou filharmóniou Košice, Orchestrom ľudových nástrojov Čs. rozhlasu v Bratislave, ako aj s rozhlasom a televíziou (televízne inscenácie). Je iniciátor, zakladateľ a dlhoročný predseda speváckej súťaže Lehárovo Komárno.

Bibliografia

  • Umelecká kritika a publicistika
  • Ursínyová, Terézia: Zdeněk Macháček: Muž za (dirigentským) pultom
    2008 Hudobný život roč. 40, 2008, č. 12, s. 38 – 39
  • Držitelia ocenenia Pro Urbe a Ceny primátora : Az idei Pro urbe és Polgármester-díjasok
    2008 Komárňanské listy=Komáromi lapok 2008, č. 9, s. 1 – 5
  • Matejová, Zdenka: Kto obnoví slovenskú operetu? : do pozornosti ministrovi kultúry Marekovi Maďaričovi
    2008 Dimenzie 2008, č. 10, s. 48 – 53
  • Ursínyová, Terézia: Kubička opäť ako operný autor
    2007 Hudobný život roč. 39, 2007, č. 7-8, s. 40 – 41
  • Trúfa si označiť sa za odborníka na Straussovcov : Koncert Štátnej filharmómie Košice bude zajtra pod taktovkou dirigenta Novej scény v Bratislave Zdenka Macháčka
    2004 Košický večer 2004, č. 53, s. 8
  • Ursínyová, Terézia: Zdeněk Macháček - svieži jubilant
    1998 Hudobný život roč. 30, 1998, č. 14-15, s. 13
  • Borčin, Emil: Premiéru korunoval hymnus o rodnej zemi : Dusíkov a Braxatorisov Hrnčiarsky bál po rokoch opäť zožína zaslúžený úspech
    1996 Práca 1996, č. 281, s. 3
  • Hanzelová, Martina: Spojil som svoj život s Bratislavou
    1995 Hudobný život roč. 27, 1995, č. 14-15, s. 5
  • P. U.: Súmrak operety?
    1991 Hudobný život roč. 23, 1991, č. 2, s. 6
  • Nižnánsky, Jozef: Poslanie v tóne zábavy
    1988 Večerník 1988, s. 6 – 7
  • (niž); Macháček, Zdeněk: Plodná spolupráca
    1988 Večerník 1988, č. 47, s. 5
  • Rapoš, Gabriel; Macháček, Zdeněk: Dvadsaťjeden rokov s taktovkou
    1987 Večerník 1987, č. 157, s. 6 – 7
  • Pohronec, Juraj: Smie nás hudba aj zabávať? : Rozhovor s umeleckým šéfom spevohry Novej scény zaslúžilým umelcom Zdeňkom Macháčkom
    1982 Večerník 3.12. 1982, č. 239, s. 6 – 7
  • Szelepcsényi, J.: Mnohostranné poslanie hudobného divadla : Hovoríme s umeleckým šéfom Spevohry Novej scény
    1982 Ľud 1982, č. 162, s. 4
  • Groš, Martin: Miesto pre dvoch : Máj plný spevohernej družby
    1982 Smena 1982
  • Szelepcsényi, Ján: Opereta, muzikál a tí druhí.. : Hovoríme s umeleckým šéfom spevohry Novej scény v Bratislave zaslúžilým umelcom Zdeňkom Macháčkom
    1982 Hudobný život roč. 14, 1982, č. 19, s. 5
  • Nemsilová, E.: Bratislave chýbajú operetné a muzikálové koncerty
    1979 Večerník 1979, č. 136, s. 6 – 7
  • Čárska, Etela: Šéfdirigent s príkladnou pracovitosťou
    1979 Práca 1979, č. 110, s. 6
  • Ursínyová, Terézia: Dirigent oddaný svojmu poslaniu
    1979 Nové slovo roč. 21, 1979, č. 18, s. 16
  • Gabauer, A.: Zdeněk Macháček
    1979 Hudobný život roč. 11, 1979, č. 11, s. 4
  • Groš, Martin: Tromfy operety. /Kuchár, Jozef - Macháček, Zdeněk./ : Dvaja zaslúžilí umelci z Novej scény
    1979 Smena 1979, č. 105, s. 6
  • (ab): Blahoželáme Zdenkovi Macháčkovi
    1978 Film a divadlo 1978
  • Rapoš, Gabriel : O strastiach a slastiach hudobného divadla : Novej scény Zděnkom Macháčkom
    1978 Ľud 1978, č. 193, s. 5
  • Gabauer, A.: Zdeněk Macháček
    1978 Hudobný život roč. 10, 1978, č. 15, s. 7
  • Kovářová, Anna: Predstavujú sa... : Konečne i dirigenti
    1965 Slovenská hudba 1965, č. 2, s. 79 – 81
  • Personálna bibliografia
  • Maťašík, Andrej (Red.): Muž za (dirigentským) pultom
    2008 A.R.S. Centrum, s.r.o., Bratislava 2008
    (ISBN 978-80-970003-8-7)
  • Opereta a muzikál - súčasné problémy žánru : (poznámky dirigenta)
    2001 Slovenské divadlo 2001, č. 3, s. 253 – 263
  • Spevoherné výšky a hĺbky
    1986 Nové slovo 1986, č. 11
  • Spevohra Novej scény v Bratislave
    1981 Hudobný život 1981, č. 20, s. 1
  • Cesty k hudobnej zábave
    1976 Hudobný život 1976, č. 20, s. 5

Diskografia

  • Foto: Ján Solovič, Lasica & Satinský: Plné vrecká peňazí, S. O. S. JÁN SOLOVIČ, LASICA & SATINSKÝ: PLNÉ VRECKÁ PEŇAZÍ, S. O. S.
    2013 CD – Opus 910157-2
    1. Igor Bázlik: Plné vrecká peňazí
      Július Satinský (v, act), Eva Krížiková (v, act), Milan Lasica (v, act), Stanislav Dančiak (v, act), Marián Labuda (v, act), Magda Paveleková (v, act), Karol Čálik (v, act), Zita Furková (v, act), Štúdiový zbor a orchester, Norbert Fibich (zbm.), Zdeněk Macháček (dir.)
    2. Ján Solovič: S. O. S.
      Marián Labuda (act), Zita Furková (act), Andrej Hryc (act), Elena Kucharíková (act), Magda Paveleková (act), Oľga Vronská (act), Ľubo Roman (act), Milan Lasica (act), Július Satinský (act)
  • Foto: Slovenský spevoherný svet SLOVENSKÝ SPEVOHERNÝ SVET
    2011 CD – Slovak Radio Records RB 0341-2631
    1. Mikuláš Schneider-Trnavský: Bellarosa – Predohra
      Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    2. Karol Fischer: Lia a dvaja otcovia – Iba raz
      Pavol Remenár (br), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    3. Ján Móry: Slečna vdova – Kým vesna bude vládu mať
      Otokar Klein (t), Adriana Kohútková (s), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    4. Gejza Dusík: Karneval na Rio Grande (Potulný spevák) – Zvony domova
      Tomáš Juhás (t), Filip Tůma (br), Spevácky zbor Lúčnica, Elena Matušová (zbm.), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    5. Gejza Dusík: Modrá ruža – Spomínam
      Ľudovít Ludha (t), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    6. Karol Elbert: Do videnia, láska... – Tichý valčík
      Pavol Remenár (br), Helena Becse Szabó (s), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    7. Karol Elbert: Z prístavu do prístavu – Ty nevieš, čo je pravá láska
      Adriana Kohútková (s), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    8. Tibor Andrašovan: Pánska volenka (Štvorylka) – Pieseň o víne
      Tomáš Juhás (t), Spevácky zbor Lúčnica, Elena Matušová (zbm.), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    9. Tibor Andrašovan: Kráľ bláznov – Pieseň o Paríži
      Monika Fabianová (ms), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    10. Teodor Šebo-Martinský: Ohnivák – Ako tulák
      Dušan Jarjabek (br), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    11. Teodor Šebo-Martinský: Revízor – Biele noci
      Filip Tůma (br), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    12. Milan Novák: Plná poľná lásky – Drahá ku mne sa túľ
      Otokar Klein (t), Eva Hornyáková (s), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    13. Milan Novák: Nie je všedný deň – Pieseň o Bratislave
      Dušan Jarjabek (br), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    14. Milan Novák: Opera Mafiozo – Labutia pieseň
      Otokar Klein (t), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    15. Zdenko Mikula: Tatranské noci – Pieseň verklikára
      Dušan Jarjabek (br), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    16. Igor Bázlik: Husári – Keď v žilách vášeň kypí
      Tomáš Juhás (t), Helena Becse Szabó (s), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    17. Igor Bázlik: Veselica – Pieseň cigánky
      Sisa Sklovská (ms), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    18. Gejza Dusík: To by bola láska – Taký som prekvapený
      Filip Tůma (br), Spevácky zbor Lúčnica, Elena Matušová (zbm.), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
  • Foto: Bázlik, Solovič, Lasica, Satinský: Plné vrecká peňazí BÁZLIK, SOLOVIČ, LASICA, SATINSKÝ: PLNÉ VRECKÁ PEŇAZÍ
    2007 CD – Forza Music 910621-2
    1. Igor Bázlik: Plné vrecká peňazí
      Július Satinský (v, act), Eva Krížiková (v, act), Milan Lasica (v, act), Stanislav Dančiak (v, act), Marián Labuda (v, act), Magda Paveleková (v, act), Karol Čálik (v, act), Štúdiový zbor a orchester, Norbert Fibich (zbm.), Zdeněk Macháček (dir.)
  • Foto: Vianočné chvíle VIANOČNÉ CHVÍLE
    1988 LP – Opus 9117 2105
    1. Ondrej Demo: Z tamtej strany jarka
      Orchester ľudových nástrojov Československého rozhlasu v Bratislave, Július Karaba (dir.)
    2. Ivan Dubecký: Dobrý večer vám
      Darina Laščiaková (v), Ján Palovič (crm), Orchester ľudových nástrojov Československého rozhlasu v Bratislave, Svetozár Štúr (dir.)
    3. Ivan Dubecký: Dajteže nám, dajte
      Orchester ľudových nástrojov Československého rozhlasu v Bratislave, Július Karaba (dir.)
    4. Igor Bázlik: Nesiem vám noviny
      Anna Hulejová (v), Orchester ľudových nástrojov Československého rozhlasu v Bratislave, Zdeněk Macháček (dir.)
    5. Bartolomej Urbanec: Hop, hop, Janko
      Darina Laščiaková (v), Orchester ľudových nástrojov Československého rozhlasu v Bratislave, Jaromír Dadák (dir.)
    6. Vladimír Slujka: Ja som malý, neveličký
      Orchester ľudových nástrojov Československého rozhlasu v Bratislave, Marián Vach (dir.)
    7. Ivan Dubecký: Vianočná nálada
      Orchester ľudových nástrojov Československého rozhlasu v Bratislave, Július Karaba (dir.)
    8. Ivan Dubecký: Važecké Vianoce
      Eleonóra Kapasná (v), Jozef Peško (fut), Orchester ľudových nástrojov Československého rozhlasu v Bratislave, Július Karaba (dir.)
  • Foto: Bázlik, Solovič, Lasica, Satinský: Plné vrecká peňazí BÁZLIK, SOLOVIČ, LASICA, SATINSKÝ: PLNÉ VRECKÁ PEŇAZÍ
    1978 LP – Opus 9116 0621-22
    1. Igor Bázlik: Plné vrecká peňazí
      Július Satinský (v, act), Eva Krížiková (v, act), Milan Lasica (v, act), Stanislav Dančiak (v, act), Marián Labuda (v, act), Magda Paveleková (v, act), Karol Čálik (v, act), Štúdiový zbor a orchester, Norbert Fibich (zbm.), Zdeněk Macháček (dir.)

Ocenenia

  • Cena predsedu Národnej rady SR
    2013 za výnimočný prínos v oblasti hudby
  • titul zaslúžilý umelec
    1979

Fotogaléria

  • Foto: Zdeněk Macháček 1966 Zdeněk Macháček

    Zdroj: Archív Hudobného centra
    Autor: Anton Šmotlák
  • Foto: Zdeněk Macháček 1966 Zdeněk Macháček

    Zdroj: Archív Hudobného centra
    Autor: Anton Šmotlák


« späť na zoznam Aktualizované: 17. 07. 2018