Profil osobnosti

Foto: Ivan Ožvát

Ivan Ožvát

2. 3. 1959 Trnava

vážna hudba
tenor

Bio

Bio

-
VŠMU (spev – Anatolij Orfionov, Mária Kišoňová-Hubová)
1988
sólista Spevohry Novej scény v Bratislave (klasické operetné a muzikálové diela)
-
sólista Opery SND

Ivan Ožvát je dlhoročným sólistom Opery SND, kde vytvoril viac ako šesťdesiat operných a operetných postáv. Patria k nim napr. Posol (Aida), Remendado (Carmen), Jano (Dcéra pluku), Triquet (Eugen Onegin), Gastone (La Traviata), Jeppo Liverotto (Lucrezia Borgia), Goro (Madama Butterfly), Kubo (Martin a slnko), Abdallo (Nabucco), Vašek (Predaná nevesta), Hájnik (Rusalka), Predslav (Svätopluk), Ozembuch (Tajomný kľúč), Ruiz (Trubadúr), Altoum (Turandot), Dr. Blind (Netopier), Borsa (Rigoletto), Gurski (Poľská krv), Kapitán (Barbier zo Sevilly), Predavač piesní (Triptych), Monostatos (Čarovná flauta), 1. starejší (Sadko) a ď.

Pôsobil aj ako sólista Divadla Nová scéna v Bratislave, kde účinkoval v operetných a muzikálových predstaveniach (Veselá vdova, Krásna Helena, Čardášová princezná, Netopier, Cigánsky barón, Noc v Benátkach, My Fair Lady, Grand hotel, Kiss Me, Kate a ď.).

V zahraničí vystupoval v rámci operných a operetných festivalov a turné. Venuje sa aj koncertnej činnosti.

Bibliografia

  • Vongrey, Ľudovít: Umenie má pohladiť dušu človeka
    2014 In: www.operaslovakia.sk/news/ivan-ozvat-umenie-ma-pohladit-dusu-cloveka/
    Opera Slovakia 2014
  • Ursínyová, Terézia: Bratislavská pocta Verdimu alebo Prečo Rigoletto?
    2013 Hudobný život 2013, č. 11, s. 25
  • Blaho, Vladimír: Chladná či poetická? Pucciniho Manon Lescaut v Opere SND
    2012 Hudobný život 2012, č. 7-8, s. 26 – 27
  • Ursínyová, Terézia: Úsmevy a slzy
    2007 Hudobný život roč. 39, 2007, č. 7-8, s. 15
  • Fux, Ingrid: Večer v znamení operety
    2007 Ansichten 2007, č. 1-2, s. 17
  • Ursínyová, Terézia: Vám, jedine len Vám
    2006 Hudobný život 2006, č. 6, s. 38
  • Martiš, Jozef: Nestarnúce evergreeny a šlágre
    2006 Večerník 28.2. 2006, s. 10
  • Schut, Jaroslav: Umenie zbližuje ľudí : tenorista Ivan Ožvát: "Národy nie sú veľké počtom obyvateľov, ale hodnotou kultúrneho odkazu"
    1999 Slovenská republika víkend 1999, č. 30/174, s. 12
  • Červenka, Jozef: Vec Konwitschny
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 12, s. 27

Ocenenia

  • Cena Identifikačný kód Slovenska
    2016 - laureát
  • Medzinárodná súťaž Roberta Schumanna v Zwickau (DE)
    1988
  • Medzinárodná spevácka súťaž Mikuláša Schneidera-Trnavského, Trnava (SK)
    1983 - 1. miesto v 2. kategórii, Cena SHF za najlepšiu interpretáciu piesňového cyklu súčasného slovenského skladateľa a Cena hudobného vydavateľstva OPUS za najlepší umelecký výkon
  • Medzinárodná spevácka súťaž Antonína Dvořáka v Karlových Varoch (CZ)
    1982 - 3. miesto a Cena usporiadateľského mesta
  • Medzinárodná spevácka súťaž Mikuláša Schneidera-Trnavského, Trnava (SK)
    1981 - 2. miesto v 1. kategórii a Cena za najlepšiu interpretáciu piesní M. Schneidra-Trnavského


« späť na zoznam Aktualizované: 02. 03. 2018