Profil telesa

Foto: Bratislavské gitarové kvarteto Autor: Rudolf Bihary

Bratislavské gitarové kvarteto

Členovia: Miloš Slobodník, Yorgos Noussis , Radka Krajčová, Martin Krajčo
Bývalí členovia: Miloš Tomašovič, Vladimír Ondrejčák, Jana Babuliaková, Karol Samuelčík (2014 – 2016), Jana Mazáková
Bio

Bio


Dnes už renomovaný súbor vznikol v roku 1996 na pôde HTF VŠMU. Jeho zakladajúci členovia Jana Mazáková (Zapletalová), Radka Kubrová (Krajčová), Miloš Slobodník a Miloš Tomašovič tvorili triedu prof. Zsapku v rokoch 1988 až 1996. Neskôr sa stal členom súboru Martin Krajčo, ktorý v triede prof. Zsapku vyštudoval konzervatórium i HTF VŠMU (1992 – 2008). V rokoch 2007 až 2014 boli súčasťou kvarteta aj ďalší absolventi Zsapkovej triedy Vladimír Ondrejčák, Jana Babuliaková, Karol Samuelčík. Aktuálne je členom súboru grécky gitarista a skladateľ Yorgos Nousis (od 2016).

Všetci členovi kvarteta sa individuálne aj spoločne zúčastnili na majstrovských kurzoch u renomovaných umelcov a pedagógov (L. Brouwer, C. Cotsiolis, A. Garrobe, V. Mikulka, J. Panetsos, L. Walker...) a úspešne sa prezentovali na interpretačných súťažiach doma i v zahraničí (Česká republika, Francúzsko, Portugalsko, Rakúsko, Taliansko), kde získali rad významných ocenení. Súbor následne zaznamenal úspechy na domácej i medzinárodnej scéne, ktoré rezultovali v mnohé koncertné vystúpenia na významných podujatiach. Kvarteto hosťovalo na gitarových festivaloch v Belehrade, Bratislave, Kutnej Hore, Mikulove, Ostrihome, Ruste, Viedni, Volose a s úspechom absolvovalo koncertné vystúpenia v európskych krajinách a ich metropolách (Madrid, Londonderry, Paríž, Praha...). Medzi významné úspechy na domácej scéne patrili účinkovania na Bratislavských hudobných slávnostiach, v rámci komorného cyklu na pôde Slovenskej filharmónie, či mimoriadny koncert Tribute to Leo Brouwer, ktorý sa uskutočnil za účasti skladateľa na 40. medzinárodnom gitarovom festivale J. K. Mertza v Bratislave (2015).

Repertoár súboru zahŕňa originálne kompozície pre gitarové kvarteto, vlastné úpravy, ako aj koncertantné diela (Breiner, Gismonti – Brouwer, Rodrigo), ktoré uviedli s mnohými orchestrami (Capella Istropolitana, ŠKO Žilina, Musica Cassovia...) a dirigentmi (Breiner, Dohnányi, Esteban, Mareček, Potokár...). Pravidelne sa venuje uvádzaniu súčasnej tvorby slovenských skladateľov, premiérovo uviedli diela Petra Breinera, Vladimíra Godára, Ladislava Kupkoviča, Martina Burlasa, Egona Kráka, Pavla Malovca a i.

Bratislavské gitarové kvarteto hosťovalo v Slovenskom rozhlase a úspešne sa prezentovalo na britskej rozhlasovej stanici BBC. Diskografia súboru obsahuje 3 CD.

Členovia kvarteta pedagogicky pôsobia na Konzervatóriu v Bratislave a na Hudobnej a tanečnej fakulte VŠMU v Bratislave.


Bibliografia

  • Szekélyová, Zuzana: Gitarový festival J. K. Mertza
    2018 Hudobný život 50, 2018/7 - 8, s. 4 – 5
  • Székelyová, Zuzana: Gitarový festival J. K. Mertza
    2017 Hudobný život 2017/7 - 8, s. 10 – 13
  • Martináková, Zuzana: Prešovské dni klasickej gitary
    2016 Hudobný život 48, 2016/3, s. 3
  • Dohnalová, Lýdia: Medzinárodný gitarový festival Johanna Kaspara Mertza
    2009 Hudobný život 2009/7 - 8, s. 14 – 15
  • Dohnalová, Lýdia: Miniprofil HŽ: Bratislavské gitarové kvarteto
    2002 Hudobný život 2002/11, s. 7
  • Kompas, Karol: Medzinárodný gitarový festival J. K. Mertza
    2010 Hudobný život 2010/7 - 8, s. 16 – 17
  • -pat- : Vier Gitarren-Solisten in begluckendem Einklang
    7. - 8.11.2009. Stadtanzeiger 7. - 8.11.2009.
  • -caf-: Feinsinniges fur 24 Saiten uberzeugt
    26.10.2009. Leine – Zeitung 26.10.2009.
  • ... : Der Komponist ist anwesend
    21.10.2009. 21.10.2009.
  • Vaculová, Ela: Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2009 Hudobný život 2009/6, s. 4.
  • Otčenáš, Igor: Slovenská sezóna v Prahe
    6.11.2008. SME 6.11.2008.
  • Otčenáš, Igor: Vážení priatelia....
    2008 Rudolfinum Revue 2008/10 - 11, s. 25.
  • Vaculová, Ela: Nový gitarový festival
    2005 Hudobný život 2005/7, s. 24 – 25.
  • Čížik, Vladimír: Mirbach
    2004 Hudobný život 2004/12, s. 23.
  • Čierna, Alena: Dvanásty sviatok koncertného umenia v Žiline
    2002 Hudobný život 2002/6, s. 19 – 20.
  • Jakubcová, Ivana: "Radku, jedinú ženu medzi nami, nebijeme"
    14. 5. 2001. Trnavské noviny 14. 5. 2001.
  • Malovec, Ján: Svetová úroveň v slovenskom predvedení
    31. 7. 2000. Slovenská republika 31. 7. 2000.
  • Puškášová, Melánia: Hudobné pohľadnice z Hradu
    1998 Hudobný život 1998/3, s. 7.

Diskografia

  • Foto: Slovak Music for Guitar Quartet – Bratislava Guitar Quartet SLOVAK MUSIC FOR GUITAR QUARTET – BRATISLAVA GUITAR QUARTET
    2010 CD – Diskant DK 0133-2131
    1. Pavol Malovec: Ritornel
      Bratislavské gitarové kvarteto, Martin Krajčo (gui), Radka Krajčová (gui), Miloš Slobodník (gui), Jana Babuliaková (gui)
    2. Ladislav Kupkovič: Sonata da camera
      Bratislavské gitarové kvarteto, Martin Krajčo (gui), Radka Krajčová (gui), Miloš Slobodník (gui), Jana Babuliaková (gui)
    3. Egon Krák: Cadenza
      Bratislavské gitarové kvarteto, Martin Krajčo (gui), Radka Krajčová (gui), Miloš Slobodník (gui), Jana Babuliaková (gui)
    4. Jozef Kolkovič: Full Circle
      Bratislavské gitarové kvarteto, Martin Krajčo (gui), Radka Krajčová (gui), Miloš Slobodník (gui), Jana Babuliaková (gui)
    5. Martin Burlas: Posledný vánok
      Bratislavské gitarové kvarteto, Martin Krajčo (gui), Radka Krajčová (gui), Miloš Slobodník (gui), Jana Babuliaková (gui)
    6. Vladimír Godár: Emmeleia
      Bratislavské gitarové kvarteto, Martin Krajčo (gui), Radka Krajčová (gui), Miloš Slobodník (gui), Jana Babuliaková (gui)
    7. Ilja Zeljenka: Musica slovaca pre štyri gitary
      Bratislavské gitarové kvarteto, Martin Krajčo (gui), Radka Krajčová (gui), Miloš Slobodník (gui), Jana Babuliaková (gui)
  • Foto: Šeban – Godár – Breiner – Kolkovič ŠEBAN – GODÁR – BREINER – KOLKOVIČ
    2009 CD – Hevhetia HV 0032/33-2-331
    1. Andrej Šeban: Opus I
      Andrej Šeban (elgui, fu), Štátny komorný orchester Žilina, Peter Breiner (dir.)
    2. Vladimír Godár: Malá suita pre malého Dávida
      Stanislav Palúch (elvn), Andrej Šeban (elgui), Štátny komorný orchester Žilina, Peter Breiner (dir.)
    3. Peter Breiner: Guitaralia Notturna
      Bratislavské gitarové kvarteto, Martin Krajčo (gui), Radka Krajčová (gui), Miloš Slobodník (gui), Miloš Tomašovič (gui), Štátny komorný orchester Žilina, Peter Breiner (dir.)
    4. Jozef Kolkovič: Andante – Allegro
      Štátny komorný orchester Žilina, Peter Breiner (dir.)
  • Foto: Bratislava Guitar Quartet: Recital BRATISLAVA GUITAR QUARTET: RECITAL
    2000 CD – Akcent AT 0118-2 131
    1. Astor Piazzolla:
      Bratislavské gitarové kvarteto
    2. Manuel de Falla:
      Bratislavské gitarové kvarteto
    3. Gioacchino Rossini:
      Bratislavské gitarové kvarteto
    4. :
      Martin Krajčo (gui)

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Martin Burlas: Pocit istoty a polčas rozpadu
    11. 11.
    2011
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Historická budova SNR, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Štátny komorný orchester Žilina, Bratislavské gitarové kvarteto, Szymon Bywalec (dir.)
  • Jozef Kolkovič: Full Circle
    pre gitarové kvarteto
    28. 3.
    2011
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Bratislava, SK
    INTERPRETI: Bratislavské gitarové kvarteto, Miloš Slobodník (gui), Jana Babuliaková (gui), Radka Krajčová (gui), Martin Krajčo (gui)
    Premiéra časti Chorale II.
  • Ilja Zeljenka: Musica slovaca pre štyri gitary
    (úprava Martin Krajčo)
    28. 3.
    2011
    Prvé uvedenie na Slovensku
    (Ne)známa hudba, Pálffyho palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Bratislavské gitarové kvarteto, Miloš Slobodník (gui), Jana Babuliaková (gui), Radka Krajčová (gui), Martin Krajčo (gui)
  • Martin Burlas: Posledný vánok
    pre štyri gitary a dva ventilátory
    28. 3.
    2011
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Bratislava, SK
    INTERPRETI: Bratislavské gitarové kvarteto, Miloš Slobodník (gui), Jana Babuliaková (gui), Radka Krajčová (gui), Martin Krajčo (gui)
  • Pavol Malovec: Ritornel
    28. 3.
    2011
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Bratislava, SK
    INTERPRETI: Bratislavské gitarové kvarteto, Miloš Slobodník (gui), Jana Babuliaková (gui), Radka Krajčová (gui), Martin Krajčo (gui)
  • Egon Krák: Cadenza
    per quattro chitarri
    23. 6.
    2010
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Medzinárodný festival Divergencie, Skalica, SK
    INTERPRETI: Bratislavské gitarové kvarteto
  • Vladimír Godár: Missa pastoralis
    pre štvoro huslí/gitarové kvarteto
    20. 12.
    2005
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Zichyho palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Bratislavské gitarové kvarteto
  • Peter Breiner: Guitaralia Notturna
    5. 10.
    2005
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Bratislavské hudobné slávnosti, Koncertná sieň SF, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Bratislavské gitarové kvarteto, Štátny komorný orchester Žilina, Peter Breiner (dir.)
  • Ladislav Kupkovič: Sonata da camera
    19. 6.
    2004
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Hudba Modre, Nádvorie starej vinohradníckej školy, Modra, SK
    INTERPRETI: Bratislavské gitarové kvarteto
  • Prvé uvedenie v zahraničí
  • Vladimír Godár: Emmeleia
    pre štyri gitary
    5. 12.
    2002
    Prvé uvedenie v zahraničí
    Londonderry, Ulster, IE
    INTERPRETI: Bratislavské gitarové kvarteto

Kontakt:
Martin Krajčo
Rozvodná 11B
831 01 Bratislava



« späť na zoznam Aktualizované: 15. 08. 2018