• 1996 – 1998

    Konzervatórium Žilina (kontrabas – Ján Krigovský a Ružena Šípková)

  • 1997 – 2003

    Hochschule für Musik und Theater München (Klaus Trumpf) künstlerisches-Diplom

  • 2003 – 2005

    Hochschule für Musik und Theater München (posgraduálne štúdium – Klaus Trumpf) meisterklassenpodiums-Diplom

  • od 1998

    štipendista nadácie Anny-Sophie Mutterovej

  • od 2006

    asistent na Hochschule für Musik und Theater München

Roman Patkoló sa venuje interpretácii sólovej kontrabasovej literatúry a komornej tvorby. Ako sólista spolupracoval s telesami Nordwestdeutsche Philharmonie, Münchener Kammerorchester, Philharmonie der Nationen, Virtuosi di Kuhmo, Orchester divadla v St. Petersburgu, Camerata Moskva, Deutsches Symphonie Orchester Berlin a i. Sólisticky sa predstavil na koncertoch vo Švajčiarsku, Nemecku, Srbsku, Rakúsku, Rusku, Španielsku, v Kanade a USA, a to v prestížnych koncertných sálach ako napr. Herkulessaal v Mníchove, Meistersingerhalle v Norimbergu, v koncertnej sále Berlínskych filharmonikov či v Konzertsaal Stadtcasino Basel. Vystúpil na mnohých festivaloch v zahraničí (Musical Olympus International Festival, Schleswig-Holstein Musik Festival, Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, Festival de Cadaques, International Laureates Festival v Los Angeles, Lucerne Festival) i na Slovensku (Stredoeurópsky festival koncertného umenia v Žiline a i.).

V rokoch 2002 – 2004 absolvoval prehrávky u osobností ako Sir André Previn, Krysztof Penderecki, Anne- Sophie Mutter, James Levine, Zubin Mehta, Gidon Kremer a Daniel Barenboim. Výkon Romana Patkola podnietil prvých dvoch menovaných autorov k napísaniu skladieb, ktoré mu boli venované.V roku 2004 vyhral konkurz na post sólového kontrabasistu telesa London Symphony Orchestra. Od roku 2005 pôsobí v orchestri Opernhaus Zürich na poste zástupcu sólového kontrabasistu. Účinkoval v hudobných reláciách televíznych staníc ARTE („Stars von Morgen“ – so Svetovým orchestrom Jeunesses Musicales – JM World Orchestra v Saarbrückene), Bayerisches Fernsehen (s kvartetom Bassiona-amorosa), Hessischer Rundfunk – Fernsehen a ZDF („Sunday nights classics“ duet s Maximom Vengerovom).

V marci 2011 realizoval koncertné turné so svetoznámou huslistkou Anne-Sophie Mutter v sprievode komorného orchestra Mutters Virtuosi v nemeckých kultúrnych centrách – v Hannoveri, Frankfurte, Kolíne, Essene a v Hamburgu. O mesiac neskôr uviedol rovnako s touto huslistkou Koncert pre husle, kontrabas a orchester Andrého Previna, ktoré skladateľ dedikoval obom umelcom. Pod taktovkou autora účinkoval prominentný Boston Symphony Orchestra. Po koncerte bola Patkolóovi odovzdaná prestížna cena huslistky a pedagogičky Aidy Stucki.

Patkoló je od roku 1999 členom medzinárodného kontrabasového kvarteta Bassiona-amorosa pod vedením Prof. Klausa Trumpfa, s ktorým koncertoval v USA, Holandsku, Nemecku, Švajčarsku, Rakúsku a i. Popri bohatej koncertnej činnosti je aktívny i v pedagogickej oblasti, vo veku 24 rokov získal titul profesora ako jeden z najmladších v Európe a začal vyučovať na mníchovskej Hochschule für Musik und Theater. V súčasnosti pôsobí ako profesor na Hudobnej akadémii v Bazileji, ako lektor viedol majstrovské kontrabasové kurzy (Novi Sad, Belehrad, Burgdorf a i.).

x