• – Konzervatórium v Bratislave a VŠMU (spev – Anna Hrušovská)

  • 1971 – 1992

     sólistka Opery SND v Bratislave 

  •  

Sidónia Haljaková-Gajdošová patrila k popredným predstaviteľom slovenského vokálneho umenia obdobia posledných troch desaťročí minulého storočia. Operný repertoár si budovala postupne – od lyricko-komediálnych postáv (napr. Mozartova Figarova svadba, Smetanova Predaná nevesta, Donizettiho Don Pasqual) až k postavám dramaticky náročným (Gilda vo Verdiho opere Rigoletto, Violetta v Traviate, Salome v Straussovej rovnomennej opere, Margaréta v Gounodovej Faust a Margaréta). Neskôr pribudli ďalšie tituly – Lucy v Brittenovej Žobráckej opere, Lucia v Donizettiho Lucia di Lammermoor, Massenetova Manon, Pucciniho Madame Butterfly, Fiordiligi v Mozartovej Cosi fan tutte, Adina v Donizettiho Nápoji lásky a iné.

Hosťovala aj v zahraničí, osobitne v Berlínskej nemeckej opere, kde bola stálym hosťom, v Pražskom Národnom divadle a zúčastňovala sa tiež zahraničných zájazdov Opery SND (Španielsko, Nemecko, Holandsko, Belgicko a viaceré mestá bývalého ZSSR). Angažmán v Opere SND a umeleckú činnosť ukončila v roku 1992.

Osobitnú kapitolu jej umeleckého pôsobenia tvorili televízne vystúpenia, či už koncertné alebo operné, rozhlasové nahrávky a samostatné koncerty doma i v zahraničí.

x