• - Konzervatórium v Prahe (violončelo – Ladislav Zelenka, neskôr Pablo Casals v Paríži)

  • 1938

    ako 25-ročný prvý violončelista Českej filharmónie a Symfonického orchestra Českého rozhlasu v Prahe, Ostrave a Brne

  • od 1941

    prvý violončelista Slovenskej filharmónie a Bratislavského rozhlasového orchestra (približne do roku 1970)

  • 1953

    sólista Slovenskej filharmónie

  • 1961 - 1970

    sólový violončelista aj v ďalších symfonických a operných orchestroch (Symfonický orchester nemeckého rozhlasu v Berlíne, Symfonický orchester Malmö vo Švédsku, Symfonický orchester Írskeho rozhlasu v Dubline, operné orchestre v Bratislave, Ostrave a v Dubline)

  • 1946 - 1954

    pedagóg na Konzervatóriu v Bratislave (po Tomášovi Svobodovi) a neskôr aj na VŠMU, v zahraničí pedagóg na Royal Irish Academy of Music Dublin, Lakehead University Thunder Bay, Royal Conservatory of Music Toronto, University of Toronto, Harbord College Institute Toronto, North York Board of Education Toronto, Private Studio Toronto

  • od 1975

    štátny občan Kanady

Albín Berky patril k popredným osobnostiam interpretačného umenia 20. storočia na Slovensku i v zahraničí. Bol vynikajúci komorný hráč, pôsobil vo viacerých komorných zoskupeniach (Bratislavské sláčikové kvarteto, The Master players, Princeton String Quartet, Slovenské klavírne trio – spolu s Tiborom Gašparkom, vn a Michalom Karinom-Knechtsbergerom, pf)

Činnosť v oblasti orchestrálnej a komornej hudby dopĺňalo sólistické účinkovanie: v roku 1953 ho vymenovali za sólistu Slovenskej filharmónie, no jeho sólistické vystúpenia sa spájajú aj s ďalšími orchestrami v umeleckej spolupráci so svetoznámymi dirigentmi (Václav Talich, Rafael Kubelík, George Szell, Walter Susskind, Carlo Zecchi, Lovro von Matatic, G. Sebastian, Takashi Asahina, Hermann Abendroth, Kleibert, Franz Konwitschny, Janson a i.). Ako sólista koncertoval v Prahe, Ostrave, Brne, Bratislave, Paríži, Berlíne, Mníchove, Štokholme, Helsinkách, Budapešti, Bukurešti, Sofii, Bruseli, Varšave, Antverpách, Moskve, Odese, Leningrade, Dubline, Madride, Zürichu, ako aj v USA a v Kanade. Pri príležitosti 50. výročia smrti Antonína Dvořáka bol ocenený ako najlepší interpret Dvořákovho Violončelového koncertu, vďaka čomu ho pozvali na koncertné turné do Ruska, kde v spolupráci s Leningradskou filharmóniou dosiahol veľké úspechy a uznanie. Interpretačné majstrovstvo Albína Berkyho dokumentujú nahrávky najmä mnohých rozhlasových spoločností (Československý rozhlas v Prahe, Ostrave, Brne, Bratislave, Rádio Bukurešť, Rádio Sofia, Rádio Brusel, Rádio Dublin, Rádio Štokholm, CBC Toronto, Rundfunk Wien, Rádio Berlín, Rádio Varšava). Premiéroval aj diela slovenských skladateľov 20. storočia (Frico Kafenda, Michal Vilec, Andrej Očenáš, Šimon Jurovský).

x