•  štúdium na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici, Filologická fakulta (odbor Slovenský jazyk a literatúra)

  • 2004 – 2005

    súkromné štúdium kompozície u prof. Ivana Paríka

  • 2004 – 2007

    Pedagogická fakulta UKF v Nitre, Katedra hudby, odbor Hudobná pedagogika (organ - Ivan Sokol, Stanislav Šurin)

  • 2008 – 2009

    Conservatorio di musica Santa Cecilia v Ríme (organ, kompozícia – prof. Jiří Lecian)

  • 2010 – 2020

    odborný asistent Katedry liturgiky na Univerzite Komenského v Bratislave, Teologický inštitút Nitra

  •  

Vladimír Kopec počas štúdia v Ríme pôsobil ako organista a spevák v zbore Vikariátu mesta Vatikán v Bazilike sv. Petra a počas omší a audiencií pápeža Benedikta XVI. Spolupracoval s profesionálnymi telesami ako Capella Sistina a Capella Giulia. Po návrate na Slovensko sa stal pedagógom na Piaristickom gymnáziu v Nitre (hudobná výchova, slovenský jazyk a literatúra) a v Kňazskom seminári sv. Gorazda v Nitre (hudobná stránka liturgie a liturgický spev). Účinkoval v priamych prenosoch bohoslužieb cez médiá (televízia, rozhlas, internet). Podieľal sa na príprave i samotnej realizácii liturgickej hudby (ako skladateľ a organista) počas návštevy pápeža Františka v Šaštíne (2021). Spolupracoval na príprave nového liturgického spevníka, viedol niekoľko speváckych zborov.

Umelecky pôsobí od roku 2010 v Bazilike sv. Emeráma v Nitre ako organista, regenschori a dirigent katedrálneho speváckeho zboru Psallite Deo. Venuje sa aj komponovaniu liturgickej hudby. Je autorom mnohých skladieb pre zbor "a cappella", antifón, predohier a ďalších diel pre liturgiu.

Ako organista sa predstavil na početných koncertoch na Slovensku (najmä v rámci organových festivalov v mestách ako Nitra, Modra, Dolný Kubín, Trnava, Bratislava, Banská Bystrica, Piešťany a ď.), ale aj v zahraničí (Taliansko – Rím, Benátky, Terst, Asti, Moncalvo, Isola Bella, Bologna, Milano a iné talianske mestá, ďalej Francúzsko, Poľsko, Česká republika ...).

Je zakladateľom a organizátorom Katedrálneho organového festivalu v Nitre.

 

x