Liutate in caprice - od renesancie až po barok

Foto: Liutate in caprice - od renesancie až po barok

Nenechajte si ujsť unikátny kultúrny zážitok v podobe koncertu Liutato in capriceKostole sv. Michala Archanjela v Lančári, dňa 7.6. 2022 o 18.00 hod., kde sa predstaví pozoruhodné spojenie renesančnej lutny, barokovej gitary a perkusií v pestrých dielach osobitých európskych autorov v rámci medzinárodného festivalu Pro musica nostra Tyrnaviensi. Na koncerte vystúpi vynikajúci barokový súbor Le nuove musiche, ktorý má za sebou množstvo koncertov doma i v zahraničí. Súčasťou súboru je jedinečné lutnové duo Mareka Kubáta a Richarda Závadu, ktoré prináša hudbu na historických nástrojoch od renesancie po neskorý barok. Umelci interpretujú hudbu anglickej renesancie, talianskeho a francúzskeho baroka, ako aj hudbu zo Španielska. Lutnové duo vystúpi po boku vynikajúceho českého perkusionistu Vladimíra Třebického.

Vstupenky si môžete zakúpiť v sieti Ticketportal alebo hodinu pred koncertom v meste jeho konania.

 

PROGRAM

Anonymus

                Drewries accordes

Thomas Robinson (1560-1610)

                A Toy

                Fantázia

Francis Pilkington (1565-1638)

                Echo for two lutes

John Johnson (1545-1594)

                The Queen´s treble

Carlo Calvi (1610-1670)

                Spagnolette

                Ruggiero

                Tordiglione

Giovanni Girolamo Kapsperger (1580-1651)

                Toccata sexta arpeggiata

                Bergamasca

                Kapsperger

                Canarios

Marek Kubát

                Zmierenie

Santiago de Murcia (1673-1739)

                Fandango

                Marionas por la B

Gaspar Sanz (1640-1710)

                Canarios

***

Le nuove musiche je barokový súbor, ktorý vznikol v roku 2016 a venuje sa najmä interpretácii raného talianskeho baroka. Le nuove musiche znamená v preklade Nová hudba a prinášať neznámu, teda novú hudbu. Pri interpretácii skladieb, pri ktorých ide často o moderné premiéry, hudobníci využívajú originály, či historické kópie barokových nástrojov. Obsadenie súboru je absolútne unikátne, podľa požiadaviek barokových skladateľov. Bohato sa využíva chitarrone, baroková gitara, arpa doppia, arcilutna, viola da gamba či barokové husle. Le nuove musiche preto prináša originálne farby a nálady hudby začiatku 17. storočia.

Le nuove musiche má za sebou množstvo koncertov doma i v zahraničí. Roku 2017 sa súbor predstavil na festivale v Poľsku a roku 2018 podnikol turné v Nemecku a Poľsku. Súbor sa predstavil na poľskom festivale Barok na Spizsu, kde spolupracoval so súborom Scepus baroque. Tiež uskutočnil krátke turné Krakow-Katowice-Wygiełzów. Pravidelne vystupuje po celom Slovensku.

Súčasťou súboru je i jedinečné lutnové duo Jakuba Mitríka a Richard Závadu, ktoré prináša hudbu na historických nástrojoch od renesancie po neskorý barok. Umelci interpretujú hudbu anglickej renesancie, talianskeho a francúzskeho baroka, ako aj hudbu zo Španielska. Lutnové duo tvoria dvaja umelci, ktorí sa zoznámili ešte počas štúdia barokovej hudby v Čechách a v Nemecku. Obaja umelci pravidelne účinkujú v rôznych orchestroch ako kontinuoví hráči. Lutnové duo Jakuba Mitríka a Richarda Závadu pravidelne účinkuje na koncertoch doma aj v zahraničí. Častým hosťom ich koncertov je vynikajúci český perkusionista Vladimír Třebický.

 

Aktualizované: 23. 05. 2022
x