European Music Gallery Festival – pozvánka na koncerty

Foto: European Music Gallery Festival – pozvánka na koncerty

Dvojica výnimočných komorných koncertov súčasných a bývalých členov Mládežníckeho orchestra Európskej únie (EUYO) a hostí sa uskutoční v stredu 12. augusta v Koncertnej sieni Klarisky v Bratislave v rámci festivalu Kultúrne leto a v piatok 14. augusta v Dome umenia Štátnej filharmónie Košice. Oba koncerty sa začínajú o 19.00 h.

Koncerty, organizované v spolupráci s Hudobným centrom ako národným partnerom EUYO, Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom a Štátnou filharmóniou Košice, sú súčasťou European Music Gallery Festival 2020 – cyklu 24 koncertov v 19 krajinách Európy, na ktorých vystúpi približne 300 hudobníkov z 27 členských štátov Európskej únie a Veľkej Británie.

Koncerty sa uskutočnia v súlade s aktuálne platnými opatreniami na zamedzenie šírenia pandémie Covid-19.

Na koncertoch v Bratislave a Košiciach vystúpi komorný súbor, v ktorom bude účinkovať súčasný člen EUYO, huslista Michal Slamka, dvaja bývalí slovenskí členovia EUYO, violista Šimon Truszka a violončelista Rastislav Huba, ako aj dve hosťujúce hudobníčky – flautistka Katarína Slavkovská a huslistka Aischa Gündisch. Táto zostava hudobníkov bude na Slovensku reprezentovať EUYO ako kultúrneho vyslanca Európskej únie.

Z koncertu v Bratislave vznikne videonahrávka, ktorá bude neskôr odvysielaná na sociálnych sieťach EUYO ako súčasť European Music Gallery Festivalu.

Hudobníci na koncerte uvedú program s výrazným zastúpením súčasnej hudby. Na úvod zaznie kompozícia Strum pre sláčikové kvarteto americkej skladateľky Jessie Montgomery (1981), nasledovať bude Sláčikové kvarteto G dur (1916) slovenského skladateľa Frica Kafendu (1883 – 1963) a na záver skladba Rising pre flautu a sláčikové kvarteto súčasnej americkej skladateľky Joan Tower (1938).

Aktualizované: 10. 08. 2020
x