Foto: LOTZ TRIO - nové CD a pozvánka na koncert!

LOTZ TRIO - nové CD a pozvánka na koncert!

Aktuality

|

24. 08. 2021

Originálna Mozartova hudba na premiérovej nahrávke a na koncerte Lotz Trio

Názov koncertu Hudba z hradu Seisenburg odkazuje na ruinu hradu v Hornom Rakúsku, kde koncom tridsiatych rokov 20. storočia našiel Hermann Derschmidt najstarší odpis Mozartovej zbierky skladieb K. 439b. Ak by nebolo tohto jedinečného objavu, dodnes by sa kompozície hrávali v ich pozmenených verziách, ktoré vydali v prvotlačiach Breitkopf & Härtel (1803 – Petites Pieçes Pour Deux Cors de Bassette et Basson par W. A. Mozart) a Nicolaus Simrock (1812 – Trois Serenades pour deux Clarinettes et Basson, Composées par W. A. Mozart Livre I et II). Zásahy vo vydaniach sa týkali ako nástrojového obsadenia (pôvodné tri basetové rohy vystriedali väčšmi rozšírené, populárne klarinety a fagot), tak aj rozdelenia a samotného usporiadania jednotlivých častí. Seisenburský odpis však zachováva Mozartovu originálnu koncepciu zbierky rozčlenenú do štyroch viacčasťových skladieb a vďaka nájdeniu titulných listov v partoch prvého a tretieho basetového rohu dokladá aj ich pôvodný názov – Terzetti. Zbierku tvorí celkovo 30 skladieb, ktorá okrem vlastných 25 častí opusu K. 439b obsahuje aj ďalších päť dobových aranžmánov z Mozartových opier Figarova svadba a Don Giovanni. Dobová prax využívala úpravy takýchto známych operných úryvkov ako bežnú súčasť repertoáru Harmoniemusik (zoskupení dychových nástrojov), ktoré v programoch koncertov napomáhali ich gradácii a väčšej atraktivite.

Po vyše 200 rokoch tak popredná slovenská formácia Lotz Trio na premiérovom zázname Music from Seisenburg Castle (Kaštieľ Veľký Biel, Pavlík records 2021) predkladá poslucháčom unikátnu možnosť spoznať originálnu podobu Mozartových Terzetti, ktorá zaznie aj na rovnomennom koncerte podujatia Bratislava Mozart Festival spojenom s prezentáciou tejto nahrávky 30. augusta 2021 o 19:00 v koncertnej sieni Klarisky.

Koncert je jedným z odložených koncertov Bratislava Mozart Festivalu 2020. V roku 2021 organizátori podujatie rozdelili do dvoch etáp, prvá obsahuje práve spomínaný večer a druhá sa odohrá v tradičnom jesennom termíne. Naplánovaných je päť širokospektrálne zameraných koncertov plných úchvatnej inšpiratívnej hudby. Stálicou Bratislava Mozart Festivalu je Mozartova labutia pieseň Requiem K. 626. Tento rok zaznie 29. októbra na otváracom koncerte v Katedrále sv. Martina a svojou atmosférou anticipuje posolstvo Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých. Nasledujúci koncert Notturno en Quatuor 4. novembra je venovaný Johannovi Evangelistovi Fussovi a jeho kvartetám pre rôzne nástrojové obsadenie. Bratislavský rodák, lekár a hudobník Peter Lichtenthal v rámci rozšírenej dobovej praxe re-aranžoval niektoré z Mozartových najznámejších opusov pre sláčikové kvinteto, resp. kvarteto s klavírom. Návštevníci si ich v tejto úprave budú môcť vypočuť 12. novembra na odloženom koncerte z roku 2020 s názvom MOZART Dr. Lichtenthala, venovanom 240. výročiu jeho narodenia. Podmanivá hudba Mozartových sláčikových kvartet, ktoré skladateľ skomponoval inšpirovaný flautovým virtuózom Johannom Baptistom Wendlingom, zaznie 16. novembra na koncerte MOZART: Flautové kvartetá. Záverečný večer ôsmeho ročníka Bratislava Mozart Festivalu GRAND HARMONIE MUSIQUE - Hommage à Anton Zimmermann sa bude niesť v znamení novodobých premiér partít jubilujúceho skladateľa Antona Zimmermanna a tiež hudby jeho súčasníkov Johanna Matthiasa Spergera a Josepha Haydna.

Vstupenky sú dostupné v sieti Ticketportal.

Bratislava Mozart festival / KONTAKTY:

Facebook
Instagram
Web

 

x