Foto: Quasars Ensemble uviedol v Krakove a Štokholme diela slovenských a svetových skladateľov

Quasars Ensemble uviedol v Krakove a Štokholme diela slovenských a svetových skladateľov

Aktuality

|

01. 08. 2023

Popredný slovenský komorný súbor Quasars Ensemble, špecializujúci sa na ansámblovú tvorbu rôznych štýlových období, v uplynulých mesiacoch realizoval dva zaujímavé zahraničné projekty. Najskôr koncertom 15. apríla 2023 súbor pod taktovkou Ivana Buffu slávnostne otvoril 35. ročník Medzinárodného festivalu skladateľov v Krakove (Krakowski Międzynarodowy Festiwal Kompozytorów). Okrem najnovšieho komorného diela Fresco z pera Ivana Buffu, ako aj ďalších diel významných domácich a zahraničných skladateľov (O. Neuwirth, F. Gardella, M. Ryczek), už tradičnou súčasťou koncertu bolo aj premiérové uvedenie skladby, ktorá získala 1. cenu v rámci aktuálneho ročníka medzinárodnej súťaže pre mladých skladateľov Krzysztofa Pendereckého. Tentokrát ňou bola ansámblová kompozícia mladého juhokórejského skladateľa Junghona Nama s názvom Earnendel.

Koncert finančne podporil Hudobný fond a Fond na podporu umenia. Odborná recenzia festivalu je dostupná na internetovom portáli popredného poľského odborného časopisu Ruch muzyczny.

V rámci série koncertov, ktoré pravidelne usporadúva Múzeum Artipelag v nádhernom prostredí jedného z ostrovov neďaleho Štokholmu, 9. júla 2023 Quasars Ensemble vystúpil na dvoch tématicky koncipovaných koncertoch. Prvý z nich sa uskutočnil v exteriéri múzea ako súčasť poobednej prehliadky výstavy s názvom Sochy v prírode. Večerný koncert, venovaný Švédskemu baletu a francúzskej hudbe, bol situovaný do interiérových priestorov výstavnej siene múzea. Návštevníci oboch koncertov sa okrem diel svetových skladateľov prevažne francúzskej proveniencie (A. Jolivet, E. Ysaÿe, G. Auric, D. Milhaud, B. Martinů) zoznámili aj so slovenskou tvorbou (A. AlbrechtAndante amoroso, V. GodárRicercar pre klavírne kvarteto). Uvedením intímneho komorného diela s názvom Márii... si podujatie zároveň uctilo pamiatku ukrajinskej skladateľky Hanny Havrylets, ktorá prišla v Kyjeve o život počas dramatických udalostí prvých dní invázie.

Oba koncerty sa uskutočnili aj vďaka podpore Fondu na podporu umenia a Sociálneho a kultúrneho fondu SOZA.

Quasars Ensemble, Z. Šipošová - Generálna konzulka SR v Krakove, M. Chyrzyński – riaditeľ festivalu / 35. ročník Medzinárodného festivalu skladateľov v Krakove. Foto: Anna Kaczmarz © Polish Composers' Union Krakow Branch

 

Quasars Ensemble / Artipelag, Švédsko. Foto: archív Quasars Ensemble

 

Quasars Ensemble, K. Hlatká – zástupkyňa veľvyslanca SR vo Švédsku,  J. Björn – zakladateľ Múzea Artipelag / Artipelag, Švédsko. Foto: archív Quasars Ensemble

 

 

 

x