Profil osobnosti

Foto: Eva Garajová

Eva Garajová

www.evagarajova.cz

vážna hudba
mezzosoprán

Bio

Bio

1980 – 1986
Konzervatórium v Bratislave (spev - Ružena Illenbergerová)
1986 – 1992
VŠMU (spev - Hana Štolfová-Bandová)
1991
študijný pobyt na Accademia d´Arte Lirica v talianskom Osime u Maria Melaniho a u Gary Burgessa v americkom Buffale
 
Majstrovské kurzy:
Enza Ferrari, Julia Hamari, Christa Ludwig

Eva Garajová ešte ako študentka VŠMU sa stala členkou Komornej opery v Bratislave. Počas svojich študijných pobytov koncertovala v Taliansku, Nemecku, Španielsku, Kanade, v USA (Buffalo) sa predstavila v roli Lukrécie v opere Benjamina Brittena The rape of Lucretia. Rokom 1995 sa datuje začiatok dlhoročnej spolupráce so Štátnou operou Praha, kde naštudovala viac ako 20 postáv svetového operného repertoáru, ako napríklad Bizetovu Carmen, Dorabellu (Mozart: Così fan tutte), Rubriu (Boito: Nerone), Maddalenu (Verdi: Rigoletto), Fenenu (Verdi: Nabucco), Azucenu (Verdi: Trubadúr), Varvaru (Janáček: Káťa Kabanová). V roku 1995 debutovala aj v Štátnej opere Banská Bystrica ako Oľga v Čajkovského Eugenovi Oneginovi.

Účinkovala s poprednými domácimi symfonickými a komornými telesami, predovšetkým so Slovenskou filharmóniou, Štátnym komorným orchestrom Žilina a s Capellou Istropolitanou. Spolupracovala aj s Českou filharmóniu, Symfonickým orchestrom Českého rozhlasu a s dirigentom Vladimírom Válkom, s Pražskou komornou filharmóniou a s dirigentom Jiřím Bělohlávkom, s Tokyo Symphony Orchestra, so súborom Luxembourg Sinfonietta a ď. V oblasti komornej hudby patrí k jej stálym umeleckým partnerom klavirista Marián Lapšanský. V roku 2003 vystúpila v Bratislave ako hosť na galakoncerte Josého Carrerasa so španielskymi a talianskymi piesňami. Eva Garajová patrí k uznávaným interpretom piesňového repertoáru.

Zúčastnila sa filmovej nahrávky opery Liška Bystrouška (Deutsches Symphonie Orchester v Berlíne, dirigent Kent Nagano) – spoločného projektu televízie BBC a ČT studio Brno (2002 – 2004). V spolupráci s dirigentom Sirom Charlesom Mackerrasom spievala v Janáčkovej Mši Glagolskej – najskôr s Filharmóniou Brno (2004), o tri roky neskôr na festivale Pražská jar so symfonickým orchestrom hl. m. Prahy FOK a s rovnakým orchestrom na Pražskej jari 2011. V rokoch 2008 – 2010 účinkovala v rámci festivalu Bratislavské hudobné slávnosti.

Umelkyňa iniciovala založenie festivalu Karlova Studánka a založila komorný cyklus Pražské múzy a Nadačný fond Evy Garajovej pre komornú hudbu.

 

 

 

Bibliografia

  • Umelecká kritika a publicistika
  • Kouřil, Vladimír: Procházky uměním - crossover
    2019 Hudební rozhledy roč. 72, 2019, č. 2, s. 26
  • Tichý, Stanislav: Bratislavský organový festival 2019
    2019 Hudobný život roč. 51, 2019, č. 9, s. 3
  • Blaho, Vladimír: Vydarený Rossini na koncertnom pódiu Slovenskej filharmónie
    2018 In: www.operaslovakia.sk/vydareny-rossini-na-koncertnom-podiu-slovenskej-filharmonie/
    Opera Slovakia 2018
  • Berger, Igor: Mimoriadny Rossini
    2018 Hudobný život roč. 50, 2018, č. 3, s. 2
  • redakcia: Eva Garajová a Marek Vrábel uvedú komplet Dvořákových Biblických piesní s organom
    2017 In: www.operaslovakia.sk/eva-garajova-a-marek-vrabel-uvedu-komplet-dvorakovych-biblickych-piesni-s-organom/
    Opera Slovakia 2017
  • Blaho, Vladimír: Bratislavské hudobné slávnosti : Maďarská pieseň na Slovensku
    2011 Hudobný život roč. 43, 2011, č. 1-2, s. 15
  • MB: Z Galantských hudobných dní : fascinujúci zážitok
    2008 Galantské noviny (Galántai Újság) 2008, č. 12, s. 8
  • Puškášová, Melánia: Komorné dni Johanna Nepomuka Hummela
    2006 Hudobný život roč. 38, 2006, č. 7-8, s. 14 – 15
  • Ursínyová, Terézia: Benefícium
    2004 Hudobný život roč. 36, 2004, č. 5, s. 19
  • Vojtek, Katalin: A szenvedély dramaturgiája : Garaj Éva a száz éve elhunyt Antonín Dvořák dalait énekelte egy pozsonyi jótékonysági koncerten
    2004 Új szó 20.4. 2004, č. 91, s. 8
  • Rehák, Oliver: Opera predsa len nie je futbal : Speváčka Eva Garajová o koncerte s Carrerasom a kariére v zahraničí
    2003 SME 21.6. 2003
  • K. G.: Miniprofil HŽ : Eva Garajová
    2003 Hudobný život roč. 35, 2003, č. 7-8, s. 15 – 16
  • Lovász, Attila: A sikerekért megdolgoztam : az őspozsonyi énekesnő ritkán énekel Pozsonyban
    2003 Vasárnap 2003, č. 48
  • (vojtek): Dalest történelmi környezetben
    2002 Vasárnap 2002, č. 32, s. 16
  • Tóth, Anikó N.: Wagner is megvolt az életében : Garaj va mezzoszoprán az operaszínpadokon elsősorban a romantikus, lírai szerepekben érzi otthon magát
    2001 Új szó 28.9. 2001, č. 223, s. 6
  • Ursínyová, Terézia: Doma nie je nikto prorokom : spoveď speváčky Evy Garajovej
    1999 Slovenka 1999, č. 43, s. 26 – 27
  • NL: Sopranistka Eva Garajová hovorí: Som na dobrej ceste
    1996 Národná obroda 18.1. 1996, č. 14, s. 8
  • Brom, Rafael: Eva Garajová - Ama me [recenzia CD]
    2016 Hudební rozhledy roč. 69, 2016, č. 6, s. 62 – 63
  • Štilec, Jiří: Mezzosopranistka Eva Garajová [rozhovor]
    2016 Hudební rozhledy roč. 69, 2016, č. 6, s. 3 – 4

Diskografia

  • Foto: Eva Garajová : Nox et solitudo EVA GARAJOVÁ : NOX ET SOLITUDO
    2014 CD – ArcoDiva UP 0151-2 302
    1. Piotr Iľjič Čajkovskij: 6 Romances, Op. 57: No. 6. Lish ti odin (Only thou Alone)
      Eva Garajová (ms), Marian Lapšanský (pf)
    2. Piotr Iľjič Čajkovskij: 6 Romances, Op. 28: No. 4. On tak menya lyubil (He Loved Me So)
      Eva Garajová (ms), Marian Lapšanský (pf)
    3. Piotr Iľjič Čajkovskij: 12 Romances, Op. 60: No. 2. Ya tebe nichevo ne skazhu (I don't tell you anything)
      Eva Garajová (ms), Marian Lapšanský (pf)
    4. Piotr Iľjič Čajkovskij: 7 Romances, Op. 47: No. 7. Ya li v pole da ne travushka bila? (Was I not a little blade of grass?)
      Eva Garajová (ms), Marian Lapšanský (pf)
    5. Piotr Iľjič Čajkovskij: Pesn' Zemfiri (Zemfira's song)
      Eva Garajová (ms), Marian Lapšanský (pf)
    6. Piotr Iľjič Čajkovskij: 6 Romances, Op. 6: No. 6. None but the Lonely Heart)
      Eva Garajová (ms), Marian Lapšanský (pf)
    7. Piotr Iľjič Čajkovskij: 12 Romances, Op. 60: No. 8. Prosti (Excuse me)
      Eva Garajová (ms), Marian Lapšanský (pf)
    8. Piotr Iľjič Čajkovskij: 7 Romances, Op. 47: No. 6. Den' li tsarit? (Does the Day Reign?)
      Eva Garajová (ms), Marian Lapšanský (pf)
    9. Antonín Dvořák: V národním tónu
      Eva Garajová (ms), Marian Lapšanský (pf)
    10. Antonín Dvořák: Čtyři písně op. 82
      Eva Garajová (ms), Marian Lapšanský (pf)
    11. Johannes Brahms: Vier ernste Gesänge, Op. 121
      Eva Garajová (ms), Marian Lapšanský (pf)
    12. Štefan Németh-Šamorínsky: Šesť piesní
      Eva Garajová (ms), Marian Lapšanský (pf)
    13. Vladimír Sommer: Sedm písní pro mezzosoprán a klavír
      Eva Garajová (ms), Marian Lapšanský (pf)
    14. Eugen Suchoň: Nox et solitudo op. 4 ESD 49b
      Eva Garajová (ms), Marian Lapšanský (pf)
  • Foto: Eva Garajová : My Songs EVA GARAJOVÁ : MY SONGS
    2010 CD – ArcoDiva UP 0128-2 131
    1. Antonín Dvořák: Cigánské melodie, op. 55
      Eva Garajová (ms), Marian Lapšanský (pf)
    2. Jaroslav Křička: Severní noci, op. 14
      Eva Garajová (ms), Marian Lapšanský (pf)
    3. Bohuslav Martinů: Dvě písně
      Eva Garajová (ms), Marian Lapšanský (pf)
    4. Béla Bartók: Öt dal
      Eva Garajová (ms), Marian Lapšanský (pf)
    5. Béla Bartók: Dedinské scény
      Eva Garajová (ms), Marian Lapšanský (pf)
  • Foto: Eva Garajová EVA GARAJOVÁ
    1996 CD – WANTED Bratislava WA-0001-2-231

    1. Maurice Ravel: Kaddisch
      Daniel Buranovský (pf), Eva Garajová (ms)
    2. Maurice Ravel: L´Enigme Eternelle
      Eva Garajová (ms), Daniel Buranovský (pf)
    3. Maurice Ravel: Chanson Hébraique
      Eva Garajová (ms), Daniel Buranovský (pf)
    4. John Alden Carpenter: When I bring to you colour´d toys
      Eva Garajová (ms), Daniel Buranovský (pf)
    5. John Alden Carpenter: On the day when death will knock at the door
      Daniel Buranovský (pf), Eva Garajová (ms)
    6. John Alden Carpenter: The Sleep that fits on Baby´s Eyes
      Daniel Buranovský (pf), Eva Garajová (ms)
    7. John Alden Carpenter: I am like a Remnant of a Cloud of Auturr
      Eva Garajová (ms), Daniel Buranovský (pf)
    8. John Alden Carpenter: On the Sheashore of Endless Worlds
      Eva Garajová (ms), Daniel Buranovský (pf)
    9. John Alden Carpenter: Light, My Light
      Daniel Buranovský (pf), Eva Garajová (ms)
    10. Benjamin Britten: Evening
      Eva Garajová (ms), Daniel Buranovský (pf)
    11. Benjamin Britten: Morning
      Daniel Buranovský (pf), Eva Garajová (ms)
    12. Benjamin Britten: Night
      Daniel Buranovský (pf), Eva Garajová (ms)
    13. Leonard Bernstein: Extinguish my eyes...
      Daniel Buranovský (pf), Eva Garajová (ms)
    14. Leonard Bernstein: When my soul touches yours...
      Daniel Buranovský (pf), Eva Garajová (ms)
    15. Gilles Bellemare: De Stultitia
      Daniel Buranovský (pf), Eva Garajová (ms)

Ocenenia

  • Cena Masarykovej Akadémie umenia
    2000
  • Cena Gustava Mahlera, udelená Európskou úniou umenia
    2000 za umeleckú tvorivú činnosť

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Vladimír Bokes: Missa posoniensis, op. 55
    pre sóla, zbor, organ a orchester
    14. 1.
    2016
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Koncertná sieň Slovenskej filharmónie, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Eva Šušková (s), Eva Garajová (a), Maxim Kutsenko (t), Martin Gurbaľ (b), Slovenský filharmonický zbor, Jozef Chabroň (zbm.), Slovenská filharmónia, Leoš Svárovský (dir.)


« späť na zoznam Aktualizované: 03. 10. 2019