Profil osobnosti

Foto: Ernest  Zavarský Zdroj: www.jsbach.sk

Ernest Zavarský

17. 9. 1913 Varov Šúr, okr. Trnava – 16. 8. 1995 Bratislava

muzikológia, hudobná história, hudobná dokumentaristika, organológia, publicistika, hudobná dramaturgia

Bio

Bio

1932
pracovník v hudobnom oddelení Čs. rozhlasu v Bratislave
1941 – 1945
dramaturg Slovenského ľudového divadla v Nitre, súčasne hudobný expert Čs. rozhlasu v Bratislave
1945 – 1948
riaditeľ Hudobnej komory v Bratislave
1951
dizertačná práca Vývoj realizmu a harmonického myslenia v tvorbe Eugena Suchoňa
1953 – 1958
archivár Zväzu slovenských skladateľov, neskôr vedúci Hudobnoinformačného strediska pri Slovenskom hudobnom fonde v Bratislave
1979
prvý predseda Slovenskej sekcie Novej Bachovej spoločnosti pri Zväze slovenských skladateľov, iniciátor Bachovského festivalu v Bratislave, člen direktória Medzinárodnej Bachovej spoločnosti v Lipsku, člen Spoločnosti pre hudobný výskum v Kasseli, Spoločnosti pre hudobnú vedu v Bazileji vo Švajčiarsku

Ernest Zavarský je jeden zo zakladateľov modernej slovenskej hudobnej historiografie a nestor slovenskej muzikológie.

Vypracoval heslá o slovenskej hudbe pre nemeckú encyklopédiu Musik in Geschichte und Gegenwart, Jugoslovensku muzičku enciklopediju, chorvátsku encyklopédiu a bol ich najplodnejším prispievateľom. Kultúrnu verejnosť zaujali nielen kritiky hudobné, ale aj kritiky divadelné, ako uznávaný organológ projektoval niekoľko desiatok návrhov organov (zvukových i výtvarných). Je autor rozsiahlej organovej reformy na Slovensku ako aj veľkých monografií o Jánovi Levoslavovi Bellovi a Johannovi Sebastianovi Bachovi.

Študoval na gymnáziu, hudobnú vedu, skladbu, klavír, organ v Innsbrucku, Mníchove, Krakove, psychológiu a dejiny umenia na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, absolvoval JAMU v Brne.

Prednášal na univerzitách v Lipsku, Berlíne, Varšave, Drážďanoch, Kolíne nad Rínom a i., prednášal o súčasnej slovenskej hudbe, folklóre a Bachovcoch v Bratislave.

Bibliografia

  • Božeková, Martina: Ernest Zavarský – poznaný aj nepoznaný
    2008 Knižnica, Slovenská národná knižnica, Martin roč. 9, 2008, č. 10, s. 38 – 41
  • Potúček, Juraj (zost.): Zavarský, Ernest (1913 – 1995)
    Pohľady na slovenskú a svetovú hudbu
    1998 Bratislava 1998
    (vl. n.)
  • Mokrý, Ladislav: Učenec, ktorého poznamenala nežičlivosť doby
    1995 Národná obroda, Bratislava roč. 6, 1995, č. 210 (11. 9.), s. 8
    (nekrológ, Ernest Zavarský – muzikológ)
  • Chalupka, Ľubomír: Za Ernestom Zavarským (17. 9. 1913 – 16. 8. 1995)
    1995 Hudobný život, Bratislava roč. 27, 1995, č. 16 – 17, s. 3
  • Teofil Klas: Odišiel muzikológ Dr. Ernest Zavarský
    1995 Katolícke noviny, Bratislava roč. 110, 1995, č. 36, s. 5
  • Ursínyová, Terézia: Muzikológ európskeho významu PhDr. Ernest Zavarský
    1994 Verbum roč. 5, 1994, č. 1, s. 45 – 46
  • Chalupka, Ľubomír: K osemdesiatke Ernesta Zavarského
    1993 Hudobný život, Bratislava roč. 25, 1993, č. 17, s. 3
  • Albrecht, Ján: K životnému jubileu Ernesta Zavarského
    1988 Hudobný život, Bratislava roč. 20, 1988, č. 19, s. 9
  • Kresánek, Jozef: Bilancia vedeckých pozitív
    1983 Pravda, Bratislava roč. 69, 1983, č. 219 (16. 9.), s. 5
    (profil, Ernest Zavarský – muzikológ)
  • Kutlík, Félix: Tvorba PhDr. Ernesta Zavarského
    Sedemdesiatiny slovenského muzikológa
    1983 Ľud roč. 36, 1983, č. 235 (5. 10.), s. 5
  • Rybarič, Richard: Úcta k vedeckej pravde
    Ernest Zavarský – sedemdesiatročný
    1983 Hudobný život, Bratislava roč. 15, 1983, č. 18, s. 5
  • Šamko, Jozef: Jubileum muzikológa
    Ernest Zavarský 65-ročný
    1978 Práca roč. 33, 1978, č. 218 (15. 9.), s. 6
  • Maník, T. – Zavarský, Ernest: Vzťah k hudbe cez J. S. Bacha
    Muzikológ dr. Ernest Zavarský 65-ročný
    1978 Ľud roč. 30, 1978, č. 219 (16. 9.), s. 5
  • Tkáč, F.: Úspešný muzikológ
    1978 Hlas ľudu roč. 24, 1978, č. 258 (1. 11.), s. 3
    (profil, Ernest Zavarský – muzikológ)
  • Zavarský, Jozef: Život zasvätený hudbe
    K jubileu muzikológa dr. Ernesta Zavarského
    1978 Večerník roč. 23, 1978, č. 185 (20. 9.), s. 5
  • Albrecht, Ján: K životnému jubileu dr. Ernesta Zavarského
    1978 Hudobný život, Bratislava roč. 10, 1978, č. 18, s. 7
  • Personálna bibliografia
  • Knižné monografie
  • Eugen Suchoň
    2008 Hudobné centrum, Bratislava 2008
    (207 s., 2. rev. a dopl. vyd.)
  • Johann Sebastian Bach: das Leben, das Werk, das Leben des Werkes
    2004 Bratislava 2004
    (704 s., 1. vyd., fotogr., noty)
  • Johann Sebastian Bach
    1979, 1986 Supraphon, Praha 1979, 1986
    (1979 - 487 s., 1. vyd., 1986 - 628 s., 2. vyd., zo slovenčiny preložil Jiří Pilka)
  • J. S. Bach
    1973, 1979, 1985 Polskie Wydawnictwo Muzyczne, Krakov 1973, 1979, 1985
    (1973 - 577 s., 1. vyd., 1979 - 598 s., 2. vyd., 1985 - 601 s., 3. vyd., Edícia: Monografie popularne, preložila Maria Erhardt-Gronowska)
  • Johann Sebastian Bach
    1970, 1971 Supraphon, Opus, Bratislava 1970, 1971
    (464 s., 1970 - 1. vyd., Supraphon, 1971 - 2. vyd., Opus, Edícia: Knihy o hudbe)
  • Hudba v Kremnici medzi 1650 a 1800
    1970 Bratislava 1970
    (rozmnožené ako rukopis)
  • Slowakische Musik
    1964 Bratislava 1964
    (rozmnožené ako rukopis)
  • Maurice Ravel
    1963 Štátne hudobné vydavateľstvo, Bratislava 1963
    (130 s., 1. vyd., Edícia: Hudobné profily. Zv. 1)
  • Ján Levoslav Bella
    Život a dielo
    1955 SAV, Bratislava 1955
    (497 s., 1. vyd.)
  • Eugen Suchoň
    1955 Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry, Bratislava 1955
    (144 s., 1. vyd., Edícia hudobnej literatúry)
  • Súčasná slovenská hudba
    1947 Jozef Závodský, Bratislava 1947
    (138 s., 1. vyd.)
  • Monografie v zborníkoch a časopisoch
  • Modale Musik im 20. Jahrhundert, besonders im Schaffen von Eugen Suchoň
    1986 Bärenreiter, Kassel 1986
    (s. 127 – 165)
  • Beiträge zur Musikgeschichte der Stadt Kremnitz (Kremnica, Slowakei)
    1963 – 1975 Music des Ostens, Bärenreiter, Kassel 1963 – 1975
    (1963 - s. 112 – 125, 1967 - s. 117 – 135, 1975 - s. 8 – 173, monografia na pokračovanie v ročenke, neskôr v 2. – 4. zväzku Hudobného archívu)
  • Štúdie (kapitoly v knihách, slovníkové heslá, vedecké články)
  • Bachov organový zvukový ideál a vývojové tendencie doby: temperované ladenie
    1994 Hudobný život, Bratislava roč. 26, 1994, č. 19, s. 12
  • Ceciliánista Ján Levoslav Bella na Slovensku
    1994 Hudobný život, Bratislava roč. 26, 1994, č. 13 – 14, s. 9
  • O nový obraz Johanna Sebastiana Bacha
    1985 Hudobný život, Bratislava roč. 17, 1985, č. 6, s. 1
  • Formy popularyzacji polskiej muzyki współczesnej w Słowacji
    1974 1974, s. 105 – 110
    (S. l., s. n.)
  • Príspevok k výskumu hudobnej reči v tvorbe Eugena Suchoňa
    1957 Slovenská hudba, Bratislava roč. 1, 1957, č. 3, s. 93 – 98
  • Burlas, Ladislav – Mokrý, Ladislav – Nováček, Zdenko (ed.) a kol.: Dejiny slovenskej hudby
    1957 SAV, Bratislava 1957
    (540 s., 1. vyd.)
  • Eugen Suchoň: Krútňava
    1957 Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry, Bratislava 1957
    (121 s., 1. vyd., Edícia operných libriet. Zv. 2, libreto podľa novely Mila Urbana “Za vyšným mlynom” spracovali skladateľ a Štefan Hoza, štúdiu napísal Ernest Zavarský)
  • Učebnice, kapitoly v učebniciach
  • Illéš, J.A. – Kantor, Š. – Tonkovič, Pavol – Zavarský, Ernest: Učebnica hudobnej výchovy pre 1. ročník pedagogických škôl a príručka pre učiteľov národných škôl
    1957 Slovenské pedagogické nakladateľstvo, Bratislava 1957
    (344 s., 1. vyd.)
  • Editorská činnosť
  • Zavarský, Ernest (zost.): Ján Levoslav Bella: Piesne, spev a klavír
    1964 Štátne hudobné vydavateľstvo, Praha, Bratislava 1964
    (47 s., 1. vyd.)
  • Umelecká kritika a publicistika
  • Návšteva zo Slovenska u Johanna Sebastiana Bacha
    1994 Hudobný život, Bratislava roč. 26, 1994, č. 18, s. 11
  • Burlas, Ladislav – Ferenczy, Oto – Kresánek, Jozef – Nováček, Zdenko – Orel, Dobroslav – Zavarský, Ernest: Z myšlienok o Jánovi Levoslavovi Bellovi
    1986 Hudobný život, Bratislava roč. 18, 1986, č. 10, s. 1
  • Johann Sebastian Bach a my
    Ohliadnutie za jubilejným bachovským rokom
    1986 Hudobný život, Bratislava roč. 18, 1986, č. 1, s. 8
  • Johann Sebastian Bach – Sei Solo
    1985 Hudobný život, Bratislava roč. 17, 1985, č. 8, s. 1, 8
    (pri príležitosti 300. výročia narodenia J. S. Bacha)
  • Po stopách Jána Levoslava Bellu
    Úryvky zo spomienok
    1983 Hudobný život, Bratislava roč. 15, 1983, č. 18, s. 8
  • Ján Levoslav Bella
    K 140. výročiu narodenia skladateľa
    1983 Hudobný život, Bratislava roč. 15, 1983, č. 17, s. 1
  • Nový obraz Bachovej osobnosti
    1979 Ľud roč. 32, 1979, č. 306 (28. 12.), s. 5
  • 54. Bachov festival podľa úsudku hostí
    1979 Hudobný život, Bratislava roč. 11, 1979, č. 24, s. 8
  • Ján Levoslav Bella
    1961 Bratislava 1961
    (6 s., 1. vyd., Populárnovedecký film – Diafilm)

Ocenenia

  • Cena Sebastian
    2010 – 2011 za mimoriadny prínos k odkazu diela Johanna Sebastiana Bacha pre súčasníkov.
    in memoriam
  • Cena Slovenského hudobného fondu
    1971 za knihu o Johannovi Sebastianovi Bachovi
  • Cena Ministerstva kultúry SSR
    1969 za vynikajúcu prácu ako uznanie jeho celoživotného diela


« späť na zoznam Aktualizované: 31. 03. 2017